Fredag: Fler borde säga som det är: Jag ljög

Det började bra (07:02) men sen spökade verkligheten til det.

Han: Under valrörelsen lovade jag att om hon röstade på mig skulle det aldrig blåsa på udden och solen skulle skina dygnet runt så att hon kunde odla sina tomater året runt. En månad efter valet visar det sig att det inte blev så. Idag blåser det 11 sekundmeter i byarna och solen går ner 16:08.
Jag märker att hon tycker att jag har svikit mitt vallöfte.
Det tycker jag känns fel, kritiken alltså.
– Jag menar, ibland spökar verkligheten. Funkar det inte så funkar det inte. Självklart beklagar jag det. Hade det gått hade jag gjort det – men det visar sig att det inte går.

I valrörelsen lovade Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt en ”historisk satsning” på sänkta bensin- och dieselpriser.
Dieseln skulle sänkas på upp till 10 kronor litern för diesel, bensinen skulle ner 5–6 kronor vilket skulle ”göra en omedelbar skillnad i människors vardag”.
– Även M och KD lovade sänkningar om de fick våra röster. 

Före valet …

Enligt regeringens och SD:s budget blir vår sänkning vid pump 40 öre för dieseloch 14 öre för bensin. Och SD:s ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt tycker också att det känns fel, alltså kritiken om löftesbrott.
– I den bästa av världar så hade vi gjort mycket, mycket mer när det kommer till bränsleskatten, men det går inte, säger han till Dagens Nyheter.

… och efter valet.

Enligt ordboken är definitionen av valfläsk ett så frestande vallöfte (med främsta avsikt att locka väljare) att det riskerar att inte infrias”. Ovan har jag lånat alla bortförklaringar av Sjöstedt. Hade jag verkligen kommit med ett så verklighetsfrämmande vallöfte hade jag denna blåsiga dag sagt som det är:
– Förlåt, jag ljög för att du skulle tycka att jag är mycket bättre än de andra.

Och plötsligt är det fredagkväll på udden. Vare sig det behövs eller inte så har jag duschat efter en vecka i storstövlarna – apropå att glida på sanningen hör jag på P1Språket att fint folk säger ”stövelchampagne” när de menar tåbira. Vilket osökt påminner mig att det är dags att beställa fönsterbord för en man och två katter.
– Champagnen får vänta tills matte kommer hem. Men vad säger ni, ska vi börja helgen med ett kallt glas Pinot Gris från Bestheim och lite grönkålschips från hennes höstträdgård (recept: 3 friska bla, olja, vitlök, chili förstås; 50° i ugnen).

Här växer chipsen.


Ännu en sanning på glid: Husse hann knappt avsluta den sista noteringen, plocka fram kattgodis och hämta en flaska ur vinkylen förrän jag hörde en röst inombords. Vår långa tradition med eftermiddagsdrink på udden infördes av Margareta, frid över hennes minne.
Självklart var det bara att sätta på sig storstövlarna igen. Passera Jacky på Tempo i Gökalund, inhandla två ljus och åka upp till kyrkogården i Torsås. Det är trots allt Allahelgonaafton.
– Skål på er kära vänner!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s