Fredag: Katter har inte nio liv – men de får oss att leva varje dag tills vi dör

Svartsjuka. Väggmålning på restaurang KB nära Stueplan, Stockholm.

Han: Problemet med att leva ett behagligt liv är att man lätt blir hemmablind och lätt glömmer att kärlek är något man har till låns.
– Jag tänker förstås på våra katter.
Under många år målade jag nästan bara katter (som bilden ovan). På senare tid känns det som jag tagit dem för givna.

Vilda och Ludde har nu varit hos oss i snart åtta år. Det betyder att de tillhör de tålmodigaste bland de tålmodiga jag delat bo med under längst tid i ett ombytligt liv.
– Visserligen är det inte min förtjänst.
Det är henne de älskar. De låter mig klappa på dem, även om de undrar varför.
Särskilt Vilda.
Men ändå.

Så har vi det.


Igår lärde jag mig att kattälskare inte har nåt att hämta i Bibeln. Det till skillnad från andra stora religioner.
I det förantika Egypten ansågs katten vara ett heligt djur. Den egyptiska kärleksgudinnan Bastet var en kvinna med katthuvud. Att döda en katt var förenat med dödsstraff även om det var en olyckshändelse. Även katter mumifierades och begravdes när de dog och kattälskare blir lätt lite knäppa:
– Om en katt dog i det gamla Egypten så visade ägarna sin stora sorg genom att raka av sig ögonbrynen.


Islam har en trevligare och tolerantare inställning än kristendomen (erkänn att det är länge sen du läste den meningen på sociala medier). I Koranen berättas att en kvinna kom till paradiset enbart för att hon under sitt liv gav en törstig katt vatten och det framgår att profeten själv, Mohammed, ägde katter.
– Att imamen av Kairo lät sig porträtteras tillsammans med sin katt är en tankeställare.

Den irakiska skribenten Haneen Jameel (Religionen, hunden, mamma och jag) konstaterar: ”Katternas hemvist duger bra för änglarna och bönerna går inte förlorade även om katten spinner vid ägarens fötter under bönestunden. Detta kanske beror på att katten håller sig ren på egen hand.”
Renhet är en av grundstenarna enligt islam, men till skillnad från katter betraktas hundar som orena djur och ska därför hållas utomhus.

När det gäller vår gammelsvenska kristna tradition är inställning dubbel. Å ena sidan finns det legender om hur en katt hjälpte till att rädda Noaks ark från att bli överfylld med råttor. I det Nya testamentet kallas Jesus för ”lejonet av Juda” och i Gamla testamentet formulerar Simson en gåta som inkluderar ett kattdjur i positiva ordalag, men även det ett lejon.
Samtidigt har vanliga katter sedan medeltiden förknippats med otur och till och med de onda krafterna, Djävulen. Under häxjakten här i Sverige (1668-1676) jagades även katter och kvinnor kunde dömas för häxeri bara för att de ägde en katt.
– Särskilt svarta katter som våra förknippades med olycka och otur.

Nu för tiden kan forskningen visa att människor mår bra i kattens sällskap. Gerulf Rieger vid Institute for applied Ethology and Animal Psychology i Schweiz har visat att det räcker med blotta närvaron av en katt för att minska ångest, depression, rädsla och melankoli.
Det är en myt att katter har nio liv, men sant är att hjärtpatienter som har en katt hemma lever längre än medpatienter som saknar katt.
– Och manliga kattägare har bättre kärlhälsa, där särskilt blodfetter och dåliga kolesterolvärden tycks förbättras tack vare husdjuret.

Som vanligt slår forskarna in öppna dörrar. Gubben på udden är ett levande bevis. Hur sant det är avslöjas nästa vecka när jag både ska besikta bilen och genomgå min årliga besiktning på vårdcentralen i Torsås.

PS: För att inte bidra till dålig stämning mellan katt- och hundvänner vill jag berätta att vi tycker om hundar. Som Skrot, en familjemedlem i huvudstaden, här på krogen. Dessutom har jag redan berättat för katterna att Eddie är på väg över på fredagsdrink.

Publicerat av

En reaktion till “Fredag: Katter har inte nio liv – men de får oss att leva varje dag tills vi dör

  1. […] DNA är det nya nya och har fått även våra vilda katter att framstå som finare varelser. Redan 2007 publicerades den sekvensbestämda arvsmassan för katt. Nu har DNA från mycket gamla katter (så kallat ancient DNA eller aDNA) isolerats och sekvensbestämts.Prover från 352 individer från Europa, Asien och Afrika analyserades. Proverna kom från bland annat 9 000 år gamla skelett och kattmumier från Egypten. Dessutom sekvensbestämdes arvsmassan från vildkatter från dagens Afrika och en av slutsatserna från studien är att tamkatten spreds från Mellanöstern.Dagens tamkatter har sitt ursprung i två olika linjer. En genetisk linje leder tillbaka till dagens Turkiet-Irak och spreds in till Europa för cirka 6 400 år sedan. Den andra linjen har sitt ursprung i Egypten, där katten ansågs gudomlig. Denna linje spreds till Europa för kanske 4 000 år sedan. Troligtvis via handelsrutter över Medelhavet.Hos de gamla egyptierna, i det antika Grekland och i den muslimska världen är katten helig, så även i den svenska bondekulturen. Det är först med kristendomen som katten reducerades till ”nåt katten släpat in”. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s