
Hon: på söndag är det första advent, och vi åker till Stockholm på lördag, alltså fick jag tjuvstarta lite.

Som tur är försvann snön så jag kunde ut och plocka mossa i skogen till adventsljusstaken. Undrar hur jag ska göra om kommunens nya detaljplan går igenom och skogen huggs ner, fylls upp med grus, och ersätts av ett modernt bostadsområde? Köpa på ICA som jag gjorde i Stockholm…

Stjärnorna fick jag också upp. Eller rättare sagt, tre satte jag upp själv, de gick lätt och smärtfritt att få upp. Den fjärde tog han över eftersom det är ”hans” jobb att sätta upp dem. Det gick inte lika problemfritt och suck- och stönfritt till… 😉

Och så har jag fått etiketterna till den nya chiliblandningen. Kul! Bara att börja knyta fast dem, och leverera förhandsbeställningarna.
Han: Det sägs att ordet ”lagom” bara finns i svenska språket. Det är inte sant*, men sant är att om googlar vi så får vi 16,3 miljoner träffar och länge var Sverige känt som ”Landet Lagom”. Redan 1936 beskrev den amerikanske journalisten Marguis Child (Sweden: the Middle Way) den svenska modellen som en medelväg mellan kapitalism och socialism baserad på Saltsjöanda och blandekonomi.
”Lagom är bäst” sägs sitta djupt i den svenska folksjälen och inte för inte sjunger Svenne Rubins
Lagom är bäst
Det var min filosofi
Inte för bunden
Och inte för fri
Inte för mycket
Och inte för lite av nåt
Inte för långt eller kort
Eller stort eller smått

Enligt myten går denna känsla för mellanmjölk och mellanöl och en lagom rättvis resursfördelning tillbaka på vikingatiden, då våra ädla pirater broderligt delade på mjödet ”laget om” det vill säga laget runt så att alla fick sin del av segerns sötma.
– Tyvärr saknar denna tolkning stöd i språkhistorien.
Ordet dyker upp först på 1600-talet när Axel Oxenstierna la grunden till svensk byråkrati och lagom går inte alls tillbaka på ”laget runt” utan på begrepp som ”lagenligt” och ”regelmässigt”.
Och medan privatiseringar och avregleringar gjort svenska folket allt mindre lagom jämställda så sitter vår lydnad mot överhetens regler och påbud djupt i folksjälen.
När överheten säger att vi ska sluta använda plastkassar på Tempo, då gör vi det. Förbrukningen av plastbärkassar har sjunkit från 83 stycken/person år 2017 till 14 stycken/person år 2021 (och jag har bilen full av tygpåsar).
– Kräver regering och myndigheter att vi spar på energi så sänker vi temperaturen i stugorna och spar 40-50 procent el.

Alltså, säger Oxenstiernas efterträdare att vi ska vaccinera oss gör vi det också. I november hade 86,4 % av oss svenska medborgare tagit minst två sprutor och sen sist har gubben på udden nu tagit sin femte spruta vaccin mot coviden plus en dito mot säsongsinfluensan.
– Det är viktigt att personer i riskgrupper får skydd mot både säsongsinfluensa och covid-19 eftersom båda virusen kan orsaka svåra infektioner, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Vaccination är det bästa sättet att få skydd mot allvarlig sjukdom och död för personer som tillhör en riskgrupp.
Check!, säger jag lydigt och hoppas att alla ni andra gjort er insats också.
– Visste du förresten att andelen nyinskrivna covidpatienter i vården är just nu lika hög som hösten krisåret 2020?
Sensmoral: Lagom är bäst och att läsa andras bloggar ska vara lagom roligt.
_______
*) Lagom på norska heter ”passelig” och våra danska vänner säger ”tilpas”. Även serbokroatiska (”taman”), estniska (”paras”), isländska (meðallagi), thailändska (พอเพียง – phor phiang) och japanska (”丁度, chōdo”) har motsvarande ord. På många språk finns ordet moderat som betyder ‘måttfull’ eller ‘måttlig’ (Källa: Wikipedia).
Publicerat av