Fredag: Tillhör udden ”landsbygden” eller ”glesbygden”?

Hon: det är han som satt rubriken och ska börja idag, men jag tränger mig in före så ni inte missar bilden på ett julpyntat Chateau Margareta. (Om ni inte orkar igenom hela hans inlägg om bensin, el och politik utan ger upp halvvägs menar jag 😉

Hus 1 ser ju också rätt pyntat och fint ut när jag vänder om och går hemåt. Mmm, undrar om han skriver något om dagens spotpris på el…

Han: Regeringen med SDödtrupper blåste sina väljare när det gäller bensinpriset. Nu försöker oppositionenskära pipor i vassen (för alla läsare under 92 år är uttrycket inlånat från tyskan och betyder”att utnyttja ett lägligt tillfälle” för att skaffa sig fördelar på ett otillbörligt eller hänsynslöst sätt”).

Om detta handlar denna notering som hon alltså tror att du inte orkar läsa. Om du inte redan är neddrogad på julbelysningar, så är det så här: I samband med diskussionen om Sveriges 4 elområden föreslog någon representant för den ironiska generationen att Sveriges ska delas in olika områden där bensinpriset bestäms utifrån lokal produktion och distribution.
Eftersom produktionen av olja i fjällvärlden är otillräcklig kommer bensinpriset i Norrland att 10-dubblas.
– Synd om dom redan myggbitna, men det känns ändå rättvist. Men norrlänningarna har trots allt länge subventionerats när det gäller bensindistributionen söderifrån.
Jag erkänner: Representanten för den ironiska begåvningsreserven var jag och det var förstås ett dåligt skämt. Till min förvåning hör jag nu att oppositionen gjort mitt skämt till sin politik!

Som om inte fyra elområden var illa nog.

Visst, man har reviderat förslagit lite men kärnan är densamma. I sina skuggbudgetar föreslår både Socialdemokraterna och Centerpartiet att Sverige delas in i två (2) olika områden när det gäller beskattningen på bensin och diesel.
Om indelningen i geografiska elområden visat sig vara problematiskt så har oppositionen delat in geografin på en än mer slumpmässiga tårtbitar: Landsbygd versus storstad.

”Centerpartiet är tydligt när det gäller partiets förslag till nytt reseavdrag”, konstaterar Barometerns ledarskribent Martin Tunström. Landsbygdsprofilen ska omfatta alla kommuner utom ett antal kommuner i och kring de tre stor­städerna. Men när det ­gäller den landsbygd vars invånare ska få sänkt pris med tre kronor per liter upp till ett tak på 1 100 kronor i stöd lämnas läsaren i ovisshet om det är fråga om samma karta. Att en landsbygdsregel ska omfatta bilister i Örebro, Linköping och Västerås framstår dock som lika ologiskt som att kartorna för reseavdrag och lägre bensinpris ska vara olika.”

Lös i konturen är även Socialdemokraternas förslag.
– Alla ser ju att regeringens förslag inte gav det man trodde och att det gav nästan ingen effekt, säger Mikael Damberg ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.
Mest tankrabatt enligt S, 2 000 kronor om året per bil, ska gå till oss på landsbygden. Även här är problemet vad som menas med ”landsbygden”.
Av det material partiets ljushuvuden beställt från Riksdagens utredningstjänst (RUT) – och som Barometern begärt ut – framgår att partiet använder sig av Tillväxtverkets ”kommunkategorisering”. I den betecknas här i Kalmar län Högsby, Torsås, Borgholm, Mörbylånga, Hultsfred, Mönsterås, och Emmaboda som ”landsbygdskommuner”.

Kul för oss. Men saken kompliceras av att Socialdemokraternas förslag även har en ”särskild glesbygdsprofil”. Den enda kommun i vår del av kartan som passar in på den definitionen är Högsby.
– Betyder det alltså att bilägare i lilla Högsby ska räknas in som ”bensinområde 1A” medan vi andra landsortsbor stämplar in som ”bensinområde 1B”?
Eller kommer vi även här får 3 eller 4 bensinområden?

Tanken går till min kompis Pelle som bor på Torö på vischan utanför Stockholm – kommer han att tillhöra elområde 4 … jag menar bensinområde 2 eller?
Förlåt, jag glömde en sak: Vid sidan av att S vill dela in oss i olika bensinområden så vill man som det fina parti man är dessutom att bara de som tjänar mindre än 50 000 kr ska vinna på deras Valfläsk-Lotto.

Slutsats? Den som lever få se, som man sa förr. Eller i uppdaterad version:
– Den som tankar sin bil får se.
För säkerhets skull tar vi tåget till huvudstaden i morgon. Om det nu inte börjar snöa igen så att tågen inte går som de gjorde förr-i-tiden-tiden när Sverige var ett enda land.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s