Onsdag: Nej, de flesta av oss mår inte dååååligt

Han: Allt fler mår dåligt, dåååååååligt. Så låter det i alla fall i medierna. Men det verkar inte stämma. Tvärtom. De allra flesta mår riktigt bra. Och till skillnad från mediebilden mår allt fler bra eller till och med mycket bra.
– När folk får svara själva visar det sig att andelen som mår dååååligt snarare minskat under 2000-talet.
Det visar Folkhälsomyndighetens stora hälsoenkät Hälsa på lika villkor (HLV) har nu genomförts för sjuttonde gången.
– Intressant nog tycker även många av dem som lider av ”långvarig sjukdom” att de mår ganska bra.

Visst, det finns de som bokstavligt sitter i skiten. Rebecka Rasmussons dokumentär ”De sårbara” (SVT Play) från äldreboendet Hammarbygården i Jämjö visar på en misär som grumlar min bild av byn med traktens trevligaste ICA-personal, dito korv på OK och inte minst godsakerna på vår favoritbutik Smaklöken.

Men ibland är det skönt att veta att mediedramaturgin alltid fokuserar på undantagen, de udda avvikelsen från det normala. Och så är det när det gäller bilden av att vara gammal i Sverige.
Nytt för i år i Folkhälsomyndighetens stora enkät är att man frågar hur personer över 84 mår (bara en sån sak!) – och de tycks må helt okej.

Dagens budskap från udden: Den omnipotenta gubben glädjer sig alltså över att även om mörkret i denna stund sänker sig över havet, så kommer solen att gå upp även i morgon för att jag ska kunna leka.

Hon: leka… jobba menar du? Och med det tråkigaste av sysslorna som hobbyodlare, städa växthusen!! Idag klippte jag ner allt i båda.

Har bakat också. Den här fruktkakan ur senaste numret av Lantliv Mat&Vin lät god, så den har jag gjort idag. Lite orolig jag lät den stå inne för länge bara, hatar torra sockerkakor. (Pratade med bästis i Stockholm.)
– Och smaka av får vi inte förrän på söndag. Den ska stå och ”dra”.

Han, igen: Att somliga 70+ mår hiiiimla dåååååligt känns riktigt bra. Enligt den oberoende ryska tidningen Meduza uppger källor nära Vladimir Putin att reträtten från Cherson har varit en ”mycket smärtsam händelse för den ryska eliten.”En källa i Putins inre krets uttrycker det så här: ”Det har börjat gå upp för människor: vi har förlorat det verkliga kriget. Folk börjar fundera på hur de ska gå vidare, vilken position de vill ta i framtiden, vilken satsning de ska göra, vilken hand de ska spela.”

 

Publicerat av

En reaktion till “Onsdag: Nej, de flesta av oss mår inte dååååligt

  1. […] Kollegan på andra sidan Kalmarsund förankrar sin betraktelse i ett större kulturellt sammanhang. ”Min åsikt får stöd av den amerikanska författarinnan Susan Cain, som i sin bok Bitterljuv – hur vemod och längtan gör oss hela konstaterar att USA lider av `”positivitetstyranni´”.I en intervju i Svenska dagbladet konstaterar hon att ingenstans i världen ler människor så mycket som i USA. Det beror på att amerikanarna lider av ”positivitetstyranni” och vill inte veta av livets mörka sidor. ”Ledsenhet betraktas som en negativ känsla” och i medicinska databaser är melankoli synonymt med depression. (Jfr NEJ, DE FLESTA AV OSS MÅR INTE DÅÅÅÅLIGT) […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s