Söndag: När även tuffa killar dansar efter diktaturers pipa

Han: Jag vet att jag ska känna fotbollsskam. Av nån anledning har somliga opinionsbildare fått för sig att VM i Qatar är ett osedvanligt avskyvärt jippo – liknande opinioner flöt i princip obemärkta förbi när det gäller dito jippon i andra diktaturer, som Kina och Ryssland.
”6 500 döda gästarbetare” har blivit en allmän sanning och en gemensam slogan för kritikerna. Begreppet lanserades av den brittiska dagstidningen The Guardian – sedan länge en huvudkälla för många svenska medier och som därför fortsätter att upprepa parollen.
– Detta trots att dödssiffran ifrågasätts av oberoende och seriösa faktagranskare. En annan seriös analys av den förenklade bilden av Qatar görs i The Economist, som ingen svensk redaktör tycks ha läst men som Uggla skickat mig).

Det finns ingen anledning att ifrågasätta att fattiga immigranter utnyttjats och dött för att bygga Qatars arenor, men den stora skandalen här är en annan:
– Den internationella fotbolls- och idrottsrörelsen är korrupta maffiaorganisationer och som därför låter diktaturer anordna OS och VM där billig arbetskraft exploateras.

Tycker jag. Vad tycker du?

Nu var det inte det jag ville berätta utan om guds finger som dyker upp här och var i sportreferaten. Jag skriver detta i sängen medan jag lyssnar på högmässan på P1 (vår nye ärkebiskop installeras), bredvid mig ligger dessutom ett loppisfynd hos Lions i Gullabo, Norman Mailers Tuffa pojkar dansar inte (Bra Böcker, 1985).
Apropå alla förståsigpåares problem att tippa rätt i VM, diskuterar huvudpersonen Tim Madden med sin pappa Big Mac huruvida Gud kan förutse hur en match slutar.
”Jag har räknat ut att om Gud spelade på tips, så skulle Han vinna åttio procent av gångerna”.
Hur gubben kommit fram till den siffran? ”Därför att bollen är rund. Det är inte praktiskt möjligt att klara mer än fyra gånger av fem. Det duger gott. Om Han ville ta hänsyn till varenda studs av bollen enligt fysikens lagar, så skulle Han få lägga ner miljoner gånger så mycket arbete på Sina beräkningar för att komma upp från åtti till nittinio procent. Det är inte ekonomiskt. Han har för många andra saker att jobba med.”

Sant, och i det avseendet har Han skapat oss människor till sin avbild. Jag fattar att människor inte tittar på VM i Qatar för att de har mycket annat att pyssla med. Men att avstå på grund av fel anledning verkar ogenomtänkt.


PS: Hon är vanligtvis rastlös, ständigt jagad av sitt elaka överjag som behandlar henne som Askungens styvmor behandlade detta prinsessaämne. Att glo på fotboll kommer mycket alltså långt ner på hennes måste-göra-lista. Men idag var vi överens.
– Vi stannar i sängen.
Skitvädret gjort sitt till, men även elpriserna. Idag kom nämligen fakturorna för elen i november.

Ingen rolig läsning. Över 4 000 kr bara i vår stuga. Dubbelt så mycket som i oktober. Och mer än dubbelt så mycket som i november år 2021 – trots att vi då brände mer el!
– Tack alla politruker (ingen nämnd ingen glömd!) och myndighetsmänniskor som skapat oss detta finurliga energisystem!

Jag utgår från att min osalige far, han som byggde kraftverk i Norrlands inland för att elektrifiera landet, just nu organiserar protestdemonstrationer i sin himmel. Men som hans saktmodige son diktade i gårdagens blogg:
– Vem har sagt att livet ska vara rättvist?
Dessutom delar sig allt i två och en snillrik man förstår att ta fram det goda med det onda:
– Älskade fru, det bästa vi kan göra för att spara energi är att ligga kvar i sängen.

Publicerat av

En reaktion till “Söndag: När även tuffa killar dansar efter diktaturers pipa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s