Torsdag: Om de ansvariga åtminstone kunde hålla käft

Vacker vintervy. Men -7° och det kostar.

Han: Idag kostar elen här på udden 5,53 kr/kWh + alla dessa avgifter och skatter som läggs på men inte redovisas på elprissajterna (storleksordningen ytterligare 40%).


Samtidigt fortsätter regeringen att tala om alla nya kärnkraftverk som ska rädda oss – medan oppositionen hojtar om utbygd vindkraften. Tack för det, men detta tjat döljer sanningen:
– Att varken det ena eller det andra kommer att sänka våra elpriser varken idag, i morgon, denna vinter eller ens de närmaste åren.

Visst, det blir säkert bra med nya lilleputt-kärnkraftverk (SMR). Men Sveriges första nya reaktor kan stå klar först år 2035!
– Kärnkraft är en viktig pusselbit för fossilfri el, men det finns en övertro bland politiker att detta ska lösa sig på några år, konstaterar WSP:s energiexpert Anna Nordling.
SMR står för små modulära reaktorer med en effekt på högst 300 megawatt (MW) – vår kraftfullaste reaktor, Oskarshamn 3, är på 1 400 MW och först om 25 år (sic!) kan vi ha sex stycken, enligt en ny rapport från det ledande teknikkonsultbolaget WSP.

– Inse fakta, stupid! Ny kärnkraft kommer inte att sänka varken mina eller dina elräkningar ett enda öre i vinter.
Och en dålig nyhet kommer sällan ensam.
– Även tjatat om utbyggd vindkraft är snömos!
Jag älskar vindkraft, men inser fakta: Även om oppositionen skulle lyckas tvinga regeringen att satsa 1000 miljarder på vindsnurror, så ändrar det inte situationen i vinter.
Varför?

Därför: Svensk Vindenergi räknar med att det tar mellan 12,5 och 17,5 år från att en ansökan lämnas in till Svenska kraftnät till dess att anläggningen kan anslutas till nätet.
Den stora utbyggnaden av havsbaserad vindkraft kommer därför att ske först efter år 2030. Av vindkraftföretagens sammanställning framgår att flertalet projekt kommer att kunna startas tidigast mellan år 2029 och 2044.

Så snälla Ebba, Magda, Per och ni andra, inse att ni redan har svikit oss. Så håll åtminstone käften så att vi slipper bli förbannade även på ert skitprat!
– Grrrrr.

PS: En tröst för tigerhjärta är att Vladimir Putins krig i Ukraina kostar tre (3) miljarder – per dag.
Det kukhuvudet har på nio månader bränt över 820 miljarder kronor på kriget. Det motsvarar en fjärdedel av Ryssland budget, skriver den amerikanska affärstidningen Forbes.
– Känns det som en seger över dumheten.
Om det inte vore för att Putin – lika lite som våra politiker – drabbas själva av sina beslut. Även där är det sjuksköterskor, lärare, pensionärer, jobbare och den ensamma mamman som får stå för notan.

I morgon kommer elen att kosta mer än idag. Plus alla avgifter och alla skatter som politikerna också beslutat om.

På väg söderut…

Hon: men jag njöt ändå av det vackra vädret idag, lät ugnen vila (spara el…) och tog en långpromenad söderut. Vindstilla och sol i ansiktet hela vägen till Södra Kärr. Där hämtade han upp mig, 10 000 steg fick räcka!

Dyra limpor…

Men igår slösade jag el på två vörtlimpor. Det var det värt, de blev toppengoda! De jag bakade i förra veckan från ett annat recept jäste inte upp alls. Men testa detta från Bonniers stora bakbok:

Gjorde halv sats!

Kvällens middag, bestående av säsongens sista röd- och polkabetor samt Smaklökens egen Salsiccia, kommer också att kräva sina kilowattimmar. Men jag tror vi skippar ugnsgratineringen av betorna, det får räcka med kokningen. Och så på med lite riven parmesan och någon matsked honung.

Årets sista betor med…
Korv à la Svamp

Publicerat av

En reaktion till “Torsdag: Om de ansvariga åtminstone kunde hålla käft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s