Tisdag: Städdags ger möjlighet att röra på sig

Hon: städat, måttet var rågat, klarade inte att vänta in honom… Ja, det var egentligen hans tur den här gången.

Jaaaa, vi kommer matte!!

Det tog lite tid, klockan var nästan två när jag äntligen var klar, och första dagen med någorlunda fint väder. Snabbt ut!
– Kissarna, ska vi ta en promenad till Bertils brygga?

Framme! Och nu brukar matte klappa oss…

Hann göra iordning salladslandet också. Rensade bort ogräset och la på lite ny gjord. I med fröer som var kvar sedan förra året. Hoppas de okej fast att de legat kvar ute i växthuset…

Fröerna räckte till hela landet. Bara hoppas de tar sig nu. På med en såduk och galler så inte kissarna tror det är en ny toalett!

Han: Jag hann lagom hem för att ta en bild på hennes tisdag. För egen del har jag gått omkring, vilket väcker en del tankar.
Många går för långt nu för tiden. Inte minst prins Harry som ger alla rojalister krupp med sitt mediala brodermord. Även vår svenska kung har gått för långt.
Menar många om vi tro svenska medier – ironiskt nog är det mest ickerojalister som än en gång försöker skapa en pseudodebatt kring monarkin.
Tröttsamt, tycker jag.

Däremot är det oklart vilka intressen det är som de senaste veckorna driver en kampanj om vårt gående. I redaktörernas traditionella nyårsjournalistik presenterade sedan ”Mötionera” som ett av 2022 års viktigaste ”nyord”.
Vad det betyder?
– Att ha möte och motionera samtidigt förstås. Lär att lanserats av Företagarna Gotland som ett event för att kombinera nätverkande, politik – och hälsa.

För någon vecka sedan tände våra vanligaste redaktörer på att vi inte alls behöver gå 10 000 steg per dag för att må bra.
–Det räcker med 8000.
Den gamla parollen om 10  000 steg togs från början fram lite godtyckligt, som ett enkelt budskap, menar forskarna.
– Forskningen säger att minst 7 000 steg motsvarar den allmänna rekommendationen om fysisk aktivitet som Världshälsoorganisationen står bakom, säger Eva Jansson, professor emerita vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet.

Den nya rekommendationen baseras på att vi redan innan vi bestämmer oss för gå på vår dagliga (?) långpromenad går vi omkring cirka 3 000 – 4 000 steg medan vi kokar kaffe, går på toa.
– Eller städar.
Till detta bör vi gå 3 000 – 4 000 steg, en cirka 30 minuter lång promenad, vilket tillsammans 150 minuter av måttlig intensitet per vecka.

Förra veckan blev hastigheten viral. Det visade sig att vi går lika fort. Detta oavsett ålder och kön och hur vältränade vi är. Den överraskande upptäckten om vardagsmotion gjordes i en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH).
– Det rör sig mellan fyra kilometer i timmen och sex kilometer i timmen där man får lägsta möjliga energikostnaderna per kilometer som man går, säger Peter Schantz, professor i rörelsehälsa vid GIH.
I studien mättes 750 personers promenad till jobbet och där kunde forskarna se att alla höll sig inom ett hastighetsspann som gav stegen maximal energieffektivitet.

Det betyder att det finns en universell gångtakt som de flesta håller, oavsett hur lång promenaden är. När vi går snabbare än sex kilometer i timmen så kräver det mycket mer av våra kroppar men det gör däremot inte att vi kommer fram speciellt mycket snabbare, enligt studien.

Och idag läser jag i en rundskrivelse från TT att jag ska gå som  John Cleese  i den 50 år gamla Monty Python-sketchen.”Silly Walks” är det hälsfreksens nya buzzwords.
– Att gå på ”knasiga och ineffektiva sätt har välgörande effekter på hälsan, menar amerikanska forskare.
Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMJ:s julutgåva. Redaktionen är känd för att uppmärksamma mer eller mindre lättsam och lite udda forskning.
Mest energi gick åt för att gå som Mr Teabag, det vill säga John Cleese klassiska gångstil med långa, höga kliv och bakåthopp. ”Den var också överlägsen vad gäller syreupptagning – mer än dubbelt så bra som vanlig gång”, . Det är i nivå med intensiv träning.

Forskarnas slutsats är att den som byter ut bara en minut av vanlig promenad mot Teabag-gång får en ökad förbränning med 8 kalorier per minut för män och 5 för kvinnor. Att promenera 11 minuter som Mr Teabag motsvarar 75 minuters vanlig promenad.

Värd ganska många steg.

Spännande, eller? Jag blir trött. Misstänker att den här typen av journalistik mest är en reaktion på att redaktörerna – detta vårt nya prästerskap – tror att vi medborgare behöver tänka på annat än krig, pandemin och elpriser vi inte kan göra något åt.
Som den lättroade medieborgare jag är har jag idag följt de nya budorden. Men min granne Björn Wallentorp har jag gått omkring i skogen mellan udden och Järnsida.

6036 steg blev det. Framför allt blev det en skön promenad i trevligt sällskap. En alternativ tolkning är att en man kan gå långt för att slippa städa. Jag har i alla fall beställt dammsugarpåsar. Som hon sa till om.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s