Måndag: längesedan sist…

Hon: fortfarande sjukt snuvig och hostig, fattar noll, men idag tänkte jag inte banga en långpromenad i skogen! Snart kanske den är ett minne blott…

En av sjöfåglarnas bostäder som ryker förevigad

Kommunens nya förslag till detaljplan, som vi givetvis lagt in protester mot, vill ta bort strandskyddet precis där jag och många andra går mellan vårt stugområde och angränsande söderut. Där häckar många av våra fåglar, men nu kommer det att bli bostäder med sjöutsikt för homo sapiens istället. Typisk gentrifiering 😉

Och istället för växter kommer här fyllas upp med grus, i mängder (45.700 kubikmeter fyllnadsmassa; drygt 6.500 lastbilsflak enligt kommunen själv). Kom att tänka på en svamp som växer på björkar som är väldigt dyr och sällsynt, är det denna Kinna? Kanske markägaren i så fall kan tänka sig avstå skövlingen av skogen om han kan tjäna pengar på annat sätt.

Oj, den har nog nyss gått av…

Det blåser hårt idag och vinden verkar redan ha börjat avverkningen. Den här tallen måste ha fallit alldeles nyligen. Så synd, den var fin.

…och ligger och trycker på grannen

Börjar känna mig lite ängslig, det knakar runt omkring mig. Kanske borde jag skynda mig ut ur skogen nu…

Ooops, en till som gått av. Återkommer en annan lugnare dag tallarna!


Han: Som sagt, det blåser. Men vissa dagar är det så, man bestämmer sig för att hyvla osten från ett annat håll.
– Och idag är det hattväder. Solen skiner. 5° varmt, känns som nollgradigt på grund av vinden, i byarna 14 m/s.
Naturligtvis blåste hatten av.

Ett mer dramatiskt vårtecken: 15 storskrakar med vårkänslor, sju hannar och åtta honor, samlas utanför udden. Alla heterosexuellt och normativt parbildande läsare inser att redan antalet är ett problem. Alltså stormar hela havet:

Inte lätt att välja den rätta.

Två rödhakar och där är gärdsmygen igen! Idag räknar vi vinterfåglar. ”Vinterfåglar Inpå Knuten” (VIK) heter den årliga inventeringen som BirdLife Sverige genomför.
Mätningen har pågått sedan 2006 och 20 000 fågelälskare brukar delta, vi de senaste tre åren. I Sverige som helhet är talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink. Trion dominerar även på udden, men pilfinken har den största kolonin i vårt buskage.
Bland sjöfåglarna som också räknas dominerar gräsänderna och storskraken, en och annan skrattmås. Och över alla flyger havsörnen förstås.

Enligt Magnus Hellström, chef vid Ottenby fågelstation på Öland som driver föreningen birdlife, är att Sverige får allt fler stannfåglar. Gärdsmygen och koltrasten tillhör dem, liksom rödhaken. Senast idag såg jag en gårdsmyg på verandaräcket. Koltrasten var här förra veckan och nu på morgonen besökte rödhaken bufféträdet utanför sovrumsfönstret.
Men notera att vi talar om ental, detsamma gäller steglitsen vi såg härom dan.

Gärdsmyg, kallas för mysing här i Småland och tummetott i Dalarna. Enligt legenden kan mysingen flyga högre än alla andra småfåglar. Ingen annan är så liten och fräck att den kan gömma sig på havsörnens rygg.

Kanske beror det på vintervädret. Det är slagigt, volatilt som man säger om börsen.Oktober 2022 var överlag varmare eller mycket varmare än normalt – enligt SMHI hade vi till och med ”meteorologisk sommar” här i söder.
November bjöd däremot på tvära kast mellan årstider. Den meteorologiska hösten kom ovanligt sent till vår del av landet. Så sent som den 12 november slogs det värmerekord här i östra Småland (+16,7°).
– Det är första gången någonsin som SMHI noterat en så hög temperatur så sent i november.
December kom däremot med kylan. Lucia blev bitande kall i nästan hela landet. Den 17 dec rapporterades -22,1° i Målilla här i Småland. Strax före julhelgen gjorde mildluften comeback och vi fick en grön jul.

Och så har det fortsatt hela januari, ömsom vinter, ömsom vår. Lägg till den eviga blåsten och hela veckor med regn. Inte undra på att inte heller fåglarna riktigt vet vad de vill.
Är det vinter- eller vårkänslor?
Hatten blåste faktiskt av tre gånger. Men det var värre förr. Idag för ett år sedan såg det ut så här på udden.

Publicerat av

2 reaktioner till “Måndag: längesedan sist…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s