Fredag: Förmodligen är det nåt genetiskt

Aprilväder

Han: Vilket jäkla väder! Snöglopp. Termometern står på 0°, men den som vågar sticka ut näsan tror att det är -7° på grund av blåsten (11-16 m/s från sydost).
– Innesittarväder.

Och det passar bra. Det pågår en diskussion om otrohet på våra vanligaste kultursidor, initierad av kulturjournalisten Vesna Prekopic.
– Är det så farligt med otrohet, frågar sig Vesna oskyldigt. Medveten om att många av hennes kollegor blir väldigt upphetsade över ämnet.

Ämnet är aktuellt även här på udden, därför följer jag med intresse forskningen: ”Uttrycket monogami kan ha flera betydelser. Social monogami är att en individ lever i ett parförhållande med endast en partner åt gången. Sexuell monogami innebär att ett par kopulerar bara med varandra, och detta baseras på observationer.
För att ett par ska sägas vara genetiskt monogamt krävs DNA-tester som bevisar att paret reproducerar sig endast med varandra. EPC och EPP är kopulation respektive faderskap utanför den sociala parrelationen. EPP kan vara resultat av EPC eller av partnerbyte inom samma häckningssäsong …”

Citatet är hämtat ur ”Monogami hos fåglar/ Monogamy in birds”, en kandidatuppsats i veterinärmedicin på Sveriges lantbruksuniversitet av Nina Kristoffersson. Slutsatsen är de flesta fågelarter lever i socialt monogama förhållanden, ”men DNA-studier har på senare år visat att social monogami inte behöver betyda genetisk eller sexuell monogami.”
Ungefär där torde även diskussionen på kultursidorna sluta och jag vet inte om det här är något som änderna bryr sig om i det här vädret.

Kanske på samma tema: Kyrkoherden (hos Bo Alvemo handlar det ofta om kyrkans män) knackade på hemma hos Brita i Pustabacken. Inifrån köket hördes henna ljuva stämma: ”Ä de du min ängel som änteligen ä hemma igen?”
”Nä”, svararprästen roat. ”Men jag är från samma avdelning”.

Nu ska jag ge mig ut i skitvädret. Nån måste åka till Tempo i Gökalund och köpa pepparrot på Tempo. Det är förmodligen uttryck för något genetiskt.

Hon: jag tänker inte gå ut idag…:

Räcker att öppna dörren

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s