Lördag: Det blev en lång söndagspromenad redan idag

Min är större än din.

Han: Hela dan har vi trott att det är söndag, vilket kan bero på att vi hade vänner inifrån viken på middag på fredagskvällen. Hon vill därför att vi skulle ta en långpromenad och så hamnade vi på Örarevet dit vi brukar åka när vi behöver extra syre.
Solen sken och det räckte inte att gå ända längst ut på udden, så på tillbakavägen fortsatte vi vandringsleden fram till Stuvenäs (där vi härom dagen än en gång firade hennes förra födelsedag). Det blev totalt 10 477 steg och det var det värt.För vi stötte på en riktig gamling – förmodligen 740 år äldre än henne.
– Sveriges tredje äldsta ek växer nämligen i Stuvenäs.
Den är ca 800 är gammal, mäter 9,7 meter i omkrets och har alltså stått pall sedan mongolerna nådde Europa och invaderade det som nu kallas Ryssland, Polen och Ungern, korsriddarna erövrade Konstantinopel (Istanbul), Marco Polo upptäckte sjövägen till Kina och Birger Jarl Birger Jarl grundade Stockholm, som efter införlivandet av Finland hamnade i rikets mitt.

I övrigt verkar eken leva som vi människor gör – men i andra dimensioner: ”Man brukar säga att eken växer i 300 år, lever i 300 år och dör i 300 år”. I trevligt sällskap lever man längre och den här eken bor bland andra gamla kompisar i en vacker bokskog.
– I det här sällskapet trivs hon, även om hon är liten som en teskedsgumma och inte alls lika gammal

Hon: ja så skön dag, speciellt efter gårdagens förskräckliga väder. Verkligen ett väderomslag.

Jämför med gårdagens väderfilm…

Och jag behövde verkligen både luft och motion. Varken rört mig eller varit ute senaste två veckorna, i alla fall inte mycket. Jäkla förkylning! Men idag så, och på något sätt har jag gått mer än honom, 11.993 steg. Efter att ätit av gårdagens rester och massor av godis på det känns de stegen dock avlägsna…

Fatta vilken fantastisk ek…
Mmm, tål att visas upp från alla håll!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s