Torsdag: Varför så tyst om polisens beslut?

Dagens vårtecken.

Han: Vår i luften och dagens tecken: Katterna söker sig mot ljuset. För egen del har jag förverkligat mig själv. Det ser inte mycket ut för världen och det inte mycket heller. Men det har tagit hela vintern att tänka ut var och hur vedförrådet skulle förverkligas.

Nu till dagens predikan: Polisen sa nej till dagens koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm. Detta efter ”dialog med Säpo” – som varnar för ökat hot mot Sverige.
Bakom det tilltänkta bokbålet, som jag bloggade om igår står en Natokritisk organisation och bränningens syfte: att stoppa svenskt medlemskap i Nato.
– Genom att bränna koranen vill vi provocera fram ett stopp på ansökan, säger organisationens ordförande Chris Makoundoul.
Än en gång hade yttrandefriheten blivit gisslan i ett politiskt spel.

Att vi slapp dagens bränning känns bra, tycker jag. Och jag tror att andra också tycker så. Frågan är denna känsla är ett bra argument? En sak är nämligen märklig med polisens beslut att stoppa Natomotståndarnas bränning:
– Tystnaden.
Så här tänker jag: Med ett enkelt administrativt beslut stoppade polisen ett bokbål – och ingen tycks bry sig.
– Vart tog alla som igår talade patosfyllt om yttrandefriheten vägen?
I dagens medier tidningar passerar polisbeslutet i enspaltiga TT-telegram. Hittills har jag inte sett en enda ledarskribent eller upprörd kulturredaktör kommentera beslutet.

Har vi tröttnat på att bålbrännarna tar vår självklara yttrandefrihet som gisslan?

Uppriktigt sagt vet jag inte vad det är för tecken i tiden. Att polisen nu anser att bokbålet hotar orsaka ”allvarliga störningar av den nationella säkerheten” kan väl inte vara argument nog? Så vitt jag vet har polismyndigheten inte höjt beredskapen för terrordåd. Terrorhotnivån i Sverige har legat på tre (förhöjt hot) sedan oktober 2010. Den höjdes till fyra i november 2015, efter terrordåden i Paris, men sänktes till tre igen i mars 2016. Sedan dess har den inte ändrats.
”Allvarliga störningar” visste man skulle komma redan efter Paludans provokationer förra året.

Den ende som problematiserar polisens beslut är Svenska dagbladets juridiske kommentator Mårten Schultz: ”Beslutet är skakigt. Det är skakigt juridiskt, skriver han i dagens tänkvärda kommentar. ”Det går även att argumentera för att det är principiellt skakigt. Det här är ett beslut som kan tolkas som att terroristerna har lyckats. Demonstrationsfriheten inskränks.”
– Är det möjligen de Natovänliga medierösterna som plötsligt uppträder som nyttiga idioter på yttrandefrihetens bekostnad?

Hon: jag tycker det var helt rätt att stoppa ytterligare en koranbränning. Punkt!

Och efter en animerad diskussion i detta ämne över frukost åkte jag upp och klippte mig hos Petra på Huvudsaken. Så nöjd! Och så rogivande… Tack Petra!

Sedan tänkte jag fortsätta med lite mer zen och köra ett yogapass, vilket var längesedan. (Sjukt längesedan faktiskt!). Det var fler som kände så… – vi får plats båda på mattan matte!

– Om du bara flyttar på dig lite matte!

Vilda kan alla positioner nu, tycker hon…

Även nedåtgående hunden, fast det tar henne emot… en hund vill man ju inte vara!

Och så vilar vi lite i barnets position som avslutning:

Han, igen: Haha! Och så säger man det är sexistiskt att påstå att flickor inte är som vanliga pojkar. Skulle vilja se Ludde göra ”den nedåtgående hunden”!
– Tänkte väl det, men du kanske vill komma och titta på husses vedstapel?

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s