Onsdag: hjälpte inte mycket…

Hon: nu är stora plantbordet inne, och sofforna flyttade inåt rummet. Trångt var det här!

Och när jag satt tillbaka plantorna på den nu mycket större platsen framför fönstren ser jag ju direkt att det inte kommer räcka långt även om jag nog kan sätta trågen i dubbla rader på längden istället. Hjälp, hur ska detta gå… i nästa vecka ska tomat- och lökfrön i jorden.
– Kom igen våren, skynda på!

Han: Hennes skapelseberättelse växer med en ny dag, redan onsdag. För egen del är mina tankar långt bortom udden:
– Ulf Kristersson har fel när han talar om”nyttiga idioter”. Begreppet som (felaktigt tillskrivs Lenin) används av västerländska säkerhetstjänster för att beskriva ”en person som löper andra makters ärenden utan att vara medveten om att så är fallet och i stället tror att det är de egna intressena som värnas”. 

Men de som försvarar dockhängare och turkiska flaggkukar går ingen annans ärenden än sina egna – de bränner koranen, hänger dockor att anordnar satirtävlingar som retar Erdogan av ett enda skäl:
– De är motståndare till ett svensk Natomedlemskap och vet precis vad de gör. De nyttiga idioterna är de som inte inser att yttrandefriheten än en gång har blivit gisslan i en politisk strid.
– Inte vårt fel om det får diplomatiska konsekvenser, säger Natomotståndaren Leonidas Aretakis som är Flammans chefredaktör.
Konstnären Carl Johan de Geer låtsas inte heller att det handlar om yttrandefriheten utan om Natomedlemskapet. Flamman har lånat de Geers sextiotalsklassiker ”Skända flaggan” som en pastisch för sin kamp mot Nato.
Ändamålet helgar medlen: ”Jag hoppas att våra sabotage får avsedd verkan. Vi vill inte ingå i en kärnvapenallians”, skriver Carl Johan De Geer på sociala medier.

Bra. Men låtsas inte att det handlar om yttrandefrihet, för den har vi redan. Och bokbålen kommer att fortsätta. En grupp som kallar sig Kulturföreningen Apallarkerna har begärt polistillstånd för en liknande aktion som Paludan i morgon torsdag – i protest mot svenska regeringens Nato-ansökan. Organisationens ordförande Chris Makoundoul talar klartext:
– Genom att bränna koranen vill vi provocera fram ett stopp på ansökan.

Föreningen motsätter sig Nato-medlemskap med motiveringen ”att det är ett brott mot Sveriges grundlag och rättspraxis som garanterar yttrande- och åsiktsfrihet.”
Så an man tycka och för mig är det helt okej att vara emot medlemskapet i Nato. Men det är bra att man talar klartext om vad pratat om yttrandefrihet egentligen handlar om:
– Det enda sättet att få stopp för det här är att Turkiet säger nej. Och Erdogan säger att så länge Sverige fortsätter att tillåta koranbränningar så kommer de inte släppa in oss.
Det handlar inte ens om koranen:
– Vi har inte något emot någon religion egentligen. Det är synd att man ska behöva göra sig ovän med människor som man inte har något otalt med. Men det här är det enda sättet.

Vore bra om alla inser att vi som hyllar yttrandefriheten ibland låter oss utnyttjas som nyttiga idioter.

Publicerat av

En reaktion till “Onsdag: hjälpte inte mycket…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s