Måndag: Och så kom den tillbaka…

Höj ljudet!!

Hon: Och igår som det var så fint väder! Fast på kvällen kom det faktiskt lite snö, men imorse var det milt igen. Grått och regnigt! Men vårvärme, +9 grader. Men fy tusan för att gå ut i den här blåsten. Håller mig inne och bakar. För nu måste ju elpriset sjunka som tusan och ugnen kan gå varm ;).

Igår var jag däremot ute hela dagen och planterade både ängsblommor och bondbönor.

Jorden kom från min nyupptäckta skattkammare, den misskötta komposten bakom planket. Där har vi slängt både ris, tång och hela plantor med kompakta rotklumpar. En kompost ska ju vändas och skötas, men denna har bara fyllts på och fyllts på till det inte fick plats mer. Sedan har den bara fått vara. Men igår började vi gräva i den, både nerifrån och uppifrån.

Före…

Och voilà, finfin jord:

Efter!

Han: Innesitterväder, alltså. Igen. Tröstar mig med att låta frustrationen gå ut över ett kärt ämne: journalistik.

Rubriken lyder: ”Ny lag ger elbolagen ytterligare 30 miljarder”. Ingressen höjer mitt blodtryck ytterligare: ”Tack vare en lag från 2021 kan elbolagen nu höja kundernas elnätsavgifter ännu mer. På så sätt kan de ta ut ytterligare 30 miljarder – samtidigt som deras monopolnät redan gett dem rekordvinster.
– Kostnader tar man alltid ut från kunderna, säger Jakob Eliasson, chef för affärsoptimering på Vattenfall.”
 (Dagens Nyheter 11 febr 2023)

Jo tack, vi vet. Läser därefter hela artikeln. Den innehåller massor av irriterande siffror, vinster och övervinster. Först efter att jag läst artikeln som täcker en helsida inser jag vad som är fel:
– Artikeln svarar inte på den fråga som ligger implicit i rubriken: ”Ny lag ger elbolagen ytterligare 30 miljarder”.

Vad jag är ute efter? Vi vet att vi är lurade. Därför vill jag bara veta en sak – vem är det som lurat oss!
Skippa rundsnacket.Jag vill veta vem eller vilka är det skrev denna häpnadsväckande lag?
– Vem eller vilka la fram och vilka röstade för lagen i riksdagen?
Gärna också vilka partier eller enskilda som röstade emot lagen som möjliggjort plundringen av våra och andras plånböcker!

Ju mer jag läser om elpriserna – och jag läser i princip allt – slås jag av hur sällan våra hårt arbetande journalister berör ansvarsfrågan. Det är som om lagar och regler har ramlat ner från himlen likt Mose stentavlor.
– Eller förresten, det är en jävligt orättvis jämförelse även om det blåser småspik utomhus.
Enligt Bibeln får vi åtminstone veta att ”När Gud hade talat med Mose på Sinaiberget gav han honom de två tavlorna som ett förbundstecken, tavlor av sten, som Gud hade skrivit på med sitt finger (2 Mosebok 31:18).

Vi har de elpriser vi har och vi vet att det inte beror på att ”verkligheten spökar”. Elpriserna är ett resultat av beslut fattade av människor av kött och blod, politiska företrädare som svenska folket röstat på för att vi ska kunna utkräva ansvar.

Vems finger pratar vi om?

Alltså: Visa mig vem fingret tillhör! Ge mig namnen på de riksdagsmän och kvinnor som år 2021 antog den nya lag som uppenbarligen ger elbolagen ytterligare 30 miljarder – kostnader vi redan vet vem som får betala.
– Resten är tyvärr bara siffror som döljer ansvarsfrågan.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s