Onsdag: 8 mars firar vi …

Mamma och jag!

Hon: Så här på internationella kvinnodagen vill jag hylla min mamma som vad det gäller det är/var en stor förebild. Född 1921, heltidsarbetande precis som min pappa, och ”tvingade” därför min pappa att ta på sig förklädet och stå för halva hushållsarbetet efter deras giftermål 1948. Delad ekonomi hade de också. Mamma betalade maten, pappa räkningarna. Det som blev över av lönen shoppade hon kläder för, han bytte bil vartannat år. Och sparade. Mamma hade för övrigt högst lön, så en hel del gick med andra ord till kläder :).

Därför har jag idag stått i växthuset medan han får stå för dagens middag och andra hushållsbestyr ;).

Han: Just det, thaikyckling a la Skeppevik. Men först om det som händer bortom udden: Redan när jag var 16 år lärde jag mig att demokratin vilar på en princip om maktdelning. Det var sånt vi i förr-i-tiden-tiden fick lära oss i skolan.
– Det var inte svårt att förstå.

Det som var svårt var att stava till Montesquieu (1689-1755) – politikern och filosofen som anses vara den som formulerade maktfördelningsläran.
Många tycks ha glömt – eller aldrig lärt sig – denna demokratins grundläggande princip: Maktdelningen mellan den politiskt verkställande makten (regering mm), den lagstiftande makten (riksdag) och den dömande makten (domstolarna).
Bra därför att advokaten och den f d socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström idag läxar upp sitt parti när det gäller den stora skandalen i den pinsamma skandalen kring ”snippamålet”.

Om du inte hänger med: Förra veckan fick vi veta att de två socialdemokratiska nämndemän som hade varit med och beslutat om den friande domen har lämnat sina uppdrag för hovrätten i västra Sverige.
Detta efter samtal med Socialdemokraternas distriktsordförande i Göteborg, Mattias Jonsson, som dessutom är riksdagsledamot.
Han gick dessutom ut i media och berömde deras avgång som han kallade för ”ett klokt val”.

Du undrar varför
detta är något du bör bry dig om på den internationella kvinnodagen? Svaret är att plötsligt blev den skandalösa ”snippa”-affären än mer skandalös. Socialdemokraternas distriktsordförande gjorde nämligen vad svenska politiker med rätta brukar anklaga ryska, polska, ungerska och inte minst turkiska politiker för att göra:
– Att politisera domstolsväsendet.
Även om nämndemännen nomineras av de politiska partierna är uppdraget opolitiskt och alla politiker ska därför hålla sina fingrar borta från domstolarna.
Montesquieu vänder sig i sin grav.

Nu till roligare saker. Utanför Gökalund har en flock vilda ankor slagit sig ner längs vägen. Efter att ha passerat den lilla kolonin ett antal gånger stannade jag idag för att fotografera besökarna som ingen verka äga.
Snillen spekulerar och om ingen har invändningar tror vi att det rör sig om en flock av svensk blå anka.

De som vet säger att dessa blåfärgade ankor hittades i början på 1900-talet längs västkusten och den första ”rasstandarden” skrevs ner 1907. Till storleken är rasen en medelstor anka, en hane väger 3–4 kilogram och en hona väger 2,5–3,5 kilogram. Fjäderdräkten är varierad, från vit till pärlgrå, blå och svart. Det finns alltid en vit haklapp och även några av vingpennorna är vanligen vita. Dess ben är skifferfärgade till lite orangefärgade. Hanarna har en ljust gröngul näbb, men honorna har en blågrön till svart näbb.
Nu vet du det också.

Hon (igen): måste bara visa vilken fin måne och stjärnhimmel det är i kväll.

Fin utsikt inifrån sovrummet också!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s