Tisdag: Vad vet Novemberkaktusen om framtidens väder?

Han: Fick en föraning redan i går kväll. Hasse, grannen, ringde och bad mig fälla ner stödbenen på hans släpkärra så att inte vinden tar den.
– Idag är en sån där dag när alla pratar alla om vädret, sa man på morgonnyheterna och sedan någon timme är Vädret här.

Klockan 10:45. 20 sekundmeter i byarna gör att en plusgrad känns som -6°.  

I sin postumt utgivna ”Frågornas bok” ställer Nobelpristagaren Pablo Neruda 320 frågor som formar 74 poem. Diktsamlingen utkom några månader efter Pinochets statskupp och författarens död år 1973 och en strof lyder:
Säg mig, är rosen naken
Eller är det hennes enda klänning?

Jag vet inte vilken fråga jag skulle vilja ställa till vår gamla Novemberkaktus. Men helt klart har den insett att det händer något med klimatet.
– Den blommade som sig bör i november, men nu blommar den igen.
Och när jag går till läggen (bloggen) ser jag att förra året blommade den även då i mars – dessutom även i juni!
I Brasilien där de har sin naturliga hemvist blommar Novemberkaktusen i maj.
– Vad vet du som inte jag vet om klimatförändringarna?

Novemberkaktus heter Schlumbergera truncata på latin. Truncata betyder ”avklippt” och till skillnad från Julkaktusen (Schlumbergera russeliana) ser novemberkaktusens blad (egentligen stamsegment) ut att vara tillklippta med flikar som pekar utåt vid noderna.

PS: Det sägs att det som döljs i snö kommer upp i tö. ”Komplikationer till följd av prostatacancer” var den officiella förklaringen till Nobelpristagaren Pablo Nerudas död den 23 september 1973. Poetens familj och anhängare har dock i årtionden hävdat att han blev förgiftad av den tidigare militärdiktatorn Augusto Pinochets regim. Detta för att Neruda stod den dödade president Allende nära.

För farlig för generaler.

Nu har nobelpristagarens kvarlevor grävts upp och författarens brorson Rodolfo Reyes säger till nyhetsbyrån AP att kriminaltekniska tester indikerat en närvaro av ”en stor mängd clostridium botulinum”, ett kraftfullt gift som kan orsaka paralysering av nervsystemet och därmed död. Uppgifterna förväntas bli bekräftade av rättsmedicinska experter från Kanada, Danmark och Chile.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s