Lördag: Det är de små detaljerna som gör det

(Uppdaterad 16:53)

Han:Somliga dagar lägger jag märke till de små sakerna. Till exempel att vår övervintrade julstjärna verkligen tror att det snart är jul.
– Möjligen är det sant, för den gamla novemberkaktusen i krukan intill blommar nu för fullt.

Andra saker känns helt rätt. Noterar till exempel att min yngsta fru plötsligt har blivit min äldsta fru och att vi börjar få ordning på rutinerna: På morgonen cyklar hon och hämtar morgontidningarna. Under tiden gör jag kaffe och tar fram dynorna till solstolarna på sjösidan. Ibland, som idag överraskar hon mig med att göra scones. Även denna trevliga avvikelse mot den trevliga dagliga rutinen har blivit en del av rutinen.

En detalj som verkligen övertygar mig om att det över tid finns fördelar med att vakna med samma kvinna är detta: Hon häller alltid upp sitt nybryggda kaffe först och när jag tömmer mokabryggaren hör jag henne säga från verandan:
– Jag hoppas att jag inte tog för mycket.

Exakt på randen!

Det behöver hon inte säga. Även idag vet jag nämligen att mitt kaffe också denna lördagsmorgon når exakt upp till den tredje svarta randen på min kopp som jag alltid dricker mitt kaffe ur.
– Nej, det räcker till mig, svarar jag.
Om det nu var idag.
Eller igår?
– Eller var det förra året eller för länge sen?

Sedan läser vi våra tidningar, hon börjar alltid med Dagens Nyheter. Jag läser Barometern (som har Sveriges bästa ledarskribent i Martin Thunström!) och till den dagliga rutinen hör att jag får henne att skratta igenkännande åt Citatet på familjesidan.
Redaktören, Ia Sellerberg, låter idag den irländske dramatikern Richard Brinsley Sheridan ( 1751-1816) muntra upp oss: ”Även om jag inte kan få henne att älska mig ger det mig stor tillfredsställelse att gräla med henne”.
Ligger nåt i det.
– Men inte en sån här morgon.

PS: Uppriktigt sagt kunde jag ha sagt som Sheridan redan framåt lunch. Men det är en annan historia från vår udde. Å andra sidan, det är också en viktig detalj; hon är inte långsur heller. Det mesta har gått över vid eftermiddagsdrinken som dagen till ära firas redan klockan 14.

Hon: ja jag vaknade helt klart på fel sida, redan 03:08 imorse, och kunde inte somna om eftersom det snarkades väldigt i sängen bredvid … hatar att vara trött, speciellt när det är så fint väder som idag. Det enda jag orkat med var att städa, det kändes liksom bra att göra något som är för jäkla tråkigt och dessutom sker inomhus en dag som denna. ”Ont ska med ont förgås”, eller vad det heter.

Dagens sandbotten, ingen tång kvar alls längre!

Funderade allvarligt på att ta årets första dopp däremot. Och få ”känna sig som en ny människa”, som min mamma alltid sa. Hade jag behövt. Men fegade ur. För trött…

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s