Fredag: Med Torsnets nya fiber skulle du slippa läsa detta

– Har du aldrig varit förälskad, Max?
– Nej jag har alltid varit en storskrake.

Han: Många skån (t ex journalister, författare, bloggare) är rädda för att artificiell intelligens (AI) ska ta jobben ifrån dem (oss).
Inte jag.
– Tänk vad kul det vore om en AI-robot skulle kunna tolka din egen fantasi och förvandla bilder i ditt huvud till verklighet?

Faktum är vi är redan är där. Forskare på Osaka Universitet i Japan har lyckats använda AI för att skapa detaljerade bilder av det vi tänker på.
Detta läser jag på vetenskapssajten Vice.com vilket skapar en massa bilder i mitt eget huvud.

Forskare fann nämligen att de kunde rekonstruera högupplösta och mycket exakta bilder från hjärnaktivitet. Detta genom att använda Stable Diffusion (”den populära bildgenereringsmodellen för stabil diffusion”) som nollställer det sedvanliga bruset i vore hjärnvindlingarna för att se det väsentliga.
På sikt kan tekniken komma till användning för personer som har svårt att uttrycka sig i tal och skrift. Det har i och för sig inte hon, men somliga mornar vore det ändå intressant att se bildbandet som rullar i hennes hjärna när hon pratar med sina plantor på det hemliga chilispråket.

Dessutom skulle det förenkla mitt morgonbloggande. Det skulle räcka att dra en sladd från min sömniga hjärna via datorn och Torsnets nyinstallerade fiber (hipp! hipp!) och ut i cyberrymden för att ni läsare själva skulle läsa av det lilla jag har att berätta. Inte minst skulle jag slippa värken i axlarna, en yrkesskada jag inte känt av sedan jag för ett drygt år sedan slutade hamra fram mina dagliga Peptalk till Cristina Stenbeck och en hoper direktörer i den gamla sfären – ett stycke svensk modern historia du för övrigt kan följa i Svenska dagbladets podd Dynastin.
Nu vet du det också.

Hon: jobb med plantor kräver ingen fiber, men jobbjobb gör det. Frågan är vilken leverantör och vilket sorts paket vi ska ha… himla jobb att sätta sig in i det ju. Och vem sjutton har tid med det?

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s