Måndag: Visst finns det ljus i mörkret!

Dags att gå hem … men först sista dansen.

Han: Om du undrar så har vi varit västerut i helgen. Vänner tenderar att fylla år och Rosi Karlssons 60-årsfest ville vi inte missa. Det gjorde vi inte heller, vår 5-mannadelegation från östkusten intog Göteborg och Partille.
Trevliga nya och gamla vänner, gott att äta och dricka.
Och dans, förstås.
– Kort sagt: Visst finns det ljus i skymningen!

Besöket på Sveriges baksida visar att uddens relationer med omvärlden är god. När det gäller läget i världen har pessimisten förstås noterat att det för första gången på två decennier finns fler diktaturer än demokratier i världen. Detta enligt Varieties of Democracy-institutet, V-Dem, vid Göteborgs universitet som nu släpper en rapport som visar att världen bortom udden inte har varit mer antidemokratisk på 35 år.
– Den demokratiska nivån för den genomsnittlige världsmedborgaren år 2022 är tillbaka på 1986 års nivå. Det innebär att 72 procent av jordens befolkning, 5.7 miljarder människor, lever under auktoritärt styre, säger Staffan I. Lindberg, professor i  statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

En luggsliten utvecklingsoptimist på en udde noterar att ett delar sig i två och att ett antal länder gått åt andra hållet. Bolivia, Moldavien, Ecuador, Maldiverna, Nordmakedonien, Slovenien, Sydkorea och Zambia har alla lyckats vända sin autokratiska utveckling.
Eftersom det är positiva nyheter har alla redaktioner slagit upp det stort (obs! ironi).
– Men att åtta länder går från autokratier till demokratier är glädjande för demokratin, säger Staffan I. Lindberg. Det är ovanligt att vi ser länder göra en u-sväng tillbaka till ett demokratiskt styre.

Countries autocratizing (red) or democratizing (blue) substantially and significantly (2010–2020). Countries in grey are substantially unchanged.

Det länderna har lyckats med är bland annat att få till stånd en prodemokratisk mobilisering, de har återinrättat ett oberoende rättssystem, avsatt auktoritära ledare, infört fria och rättvisa val, arbetat för att minska korruption, och på senare tid fått ett väl fungerande civilsamhälle. 
­ Alltså precis några av de ingredienser som vi svenskar anser att en demokrati ska innehålla.
Eftersom alla redaktörer vet att dåliga nyheter säljer bättre än goda så har dessa positiva förändringar skett i medieskugga.

Och varför detta korta perspektiv? 1986 var ju igår! Det var ju då Lasse Holm och Monica Törnell vann Melodifestivalen med melodin ”E’ de’ det här du kallar kärlek”.
Okej, det var länge sen (förmodligen till och med innan Loreen vann förra gången).
Å andra sidan har jag alltid gillat den kinesiske premiärministern Zhou Enlai som i början av 1970-talet fick frågan om hur han värderade den franska revolutionen (1789 –1799):
– Det är för tidigt att säga.
Den som ställde frågan var den bildade och efter Watergate orättvist baktalade amerikanske presidenten Richard Nixon. Zhou Enlais svar anses symbolisera skillnaden mellan väst och öst när det gäller tålmodighet och långsiktighet.

En spik att hänga upp storyn på.

PS: ”Ge mig en spik att hänga upp skiten på”, sa den rutinerade reportern till den unga redaktören (mig) när jag bad honom göra ett knäck om en diffus tillställning. Samma tänk går igen i historien om hennes snart i hela Sverige världsberömda kanonkula när vårt besök på en sandbank på Öland igår för 5:e gången (!) uppmärksammades i svensk public service-tv (Landet Runt).

Hon: tack Rosi, det behövdes 11 timmars sömn för att vara på banan igen efter denna toppenfest i Göteborg! Och kul att vår taxichaufför som tog oss hem till hotellet fattade att vi egentligen fortfarande var kvar i partymood :).

Publicerat av

En reaktion till “Måndag: Visst finns det ljus i mörkret!

  1. Läser din betraktelse Peppe och gläder mig åt att du påminner oss om Zou En Lais syn på den franska revolutionen och dess inverkan på vår tid och framför allt att du presenterar en sida av Richard Nixon som kanske inte så många i Sverige varit medvetna om på grund av Watergate-affären och dess efterföljd…

    Hälsar Åke L. från New York

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s