Onsdag: Säsongen är igång!

Hon: i lördags eftermiddag invigde vi Chateau Margaretas nya uterum tillsammans med kompisarna i grannhuset, Ancy, Håkan och Eddie. Köpepizza och rosévin med båda värmarna på för fullt. Nästan som inne. Tyvärr pratade vi för mycket om vad som hänt sedan sist (typ Rom, fasaner, ekorrar…) så jag glömde helt ta bilder.

I väntan på gästerna…

Och igår var det säsongspremiär även inne i Chateau Margareta. Värmen är på och det är varmvatten i kranarna. Det firade vi tillsammans med kompisarna från Södra Kärr!

Ja det blev inte mycket plåtat då heller, men tack vare Blomman fastnade vi ändå alla på bild! Melvin, Maxe, Jenny, Tina, han och jag. Ja inte Blomman då eftersom han var bakom kameran.

Till varmrätten gick det åt tre och en halv burk grönpeppar… jo, gästerna överlevde och tog till och med om. Pust! Att det ska vara så svårt att göra mat som inte hettar…

Tabberabbe!

Han: Även jag tog en bild lite senare på kvällen … På förekommen anledning vill jag understryka att min blogg i övrigt inte har någon koppling till detta gäng, Läste i tidningen att genetikprofessorn Torsten Hanes upptäckt att det finns en hög procent neandertalargener i smålänningarnas arvsmassa.
– De nutida smålänningarna är faktiskt till största delen neandertalare. Särskilt människorna i och kring Torsåsbygden.
Det förklarar ett och annat, tänkte jag innan jag förstod att upptäckten gjordes för 70 år sedan och då ogillades av många lokalbor.
Faktum är att professorn mördades efter att han publicerat sin forskning.
Mordet är fortfarande olöst men nu lanserar författaren Finn Bergstrand en lösning på gåtan.

Kunde ha varit från trakten?

Nåja, alla vi som läst Finns böcker inser att det är en skröna.
– En dystopisk släktkrönika, så kan man beskriva Finn Bergstrands nya roman enligt Barometern.
Efter självbiografin ”Eftertankar” från 2021 är den snart 91-årige Finn Bergstrand tillbaka i fiktionens värld och i hembygden Torsås.
Det hela är alltså ett påhitt. Vilket inte hindrar att en och annan läsare förmodligen hann tänka tanken att det där med generna förklarar ett och annat.
Så även jag.
– Men det var elakt tänkt – om neandertalaren.

De flesta av oss som lever i dagens Europa har också neandertal-dna i vår arvsmassa.Denna vår avlägsna släkting har som vet nu vet haft ett oförtjänt dåligt rykte. Utifrån dagens skönhetsideal har neandertalaren ansetts vara lite mer korkad än homo sapiens. Men efter Svante Pääbos nobelpris vet vi att neandertalaren hade lika stor hjärnvolym som nutida människor, även om den var annorlunda formad. Forskarna anser att deras talförmåga inte var speciellt utvecklad, men de kunde frambringa vokaler och ett begränsat antal konsonanter. Vill man göra sig lustig på Torsåsbornas bekostnad kan man konstatera att 45 000 år senare har somliga i befolkningen på udden fortfarande problem med sina tungspets-r.
– Eller hurrrr, älskling?

Den här moderne neandertalaren finns på Neanderthal Museum i Mettmann, nära den plats i Tyskland där tidiga fynd av den utdöda människotypen gjordes.

Allvarligt talat, det jag i dagens värld tycker är mest intressant med Pääbos forskning är hans slutsats. Nämligen att dessa tidigare så grovt baktalade ”halvapor” nu uppgraderats till finare människor.
– Det var förmodligen fredligare, levde i små habitat och inte så giriga, äregiriga och maktgalna som homo sapiens och därför inte ville kolonialiserade hela världen.

Snälla som de flesta Torsåsbor alltså och hellre en neandertalare i släkten än en Putin alltså. Men Finn, det hindrar inte jag redan beställt din nya roman! Självklart vill jag veta varför professor Hanes mördades.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s