
Han: Att det gör ont när knoppar brister har man ju hört.
– Varför skulle annars våren tveka, som Karin Boje diktade.
Men att hennes tomater klagar högt när de är törstiga var en nyhet. Så är det i alla fall (och det är inget försenat aprilskämt). Plantor som har torkat ut eller är skadade på något sätt ger ifrån sig högfrekventa ljud.
Det har i alla fall en israelisk forskargrupp kommit fram till.
Ljuden skiljer sig dessutom åt beroende på vad tomatplantan vill.
– Det är ljud som helt klart innehåller information om växternas tillstånd, och som kan uppfattas på avstånd av andra organismer, säger Lilach Hadany, professor i biologi vid Tel Aviv University i Israel.
Tillsammans med sina kollegor har hon använt ultraljudsmikrofoner för att undersöka tomat- och tobaksplantor, två robusta och lättstuderade växtarter. Resultaten har publicerats i tidskriften Cell.
– Plantorna var väldigt tysta när de mådde bra. Men när vi utsatte dem för torka eller skar i dem gav de ifrån sig olika typer av ljud, säger professor Hadany.
Ljuden påminner om korta knäppningar – lyssna här! – med olika intervall, som huvudsakligen ligger i frekvensområdet 40–80 kilohertz.
Från tidigare mätningar är det känt att växter som skadas eller lider av torka kan börja vibrera hastigt. Men det här är första gången som forskare visar att vibrationerna faktiskt skapar ljudvågor i luften, som kan uppfattas på flera meters avstånd.
Vi människor kan bara höra ljud upp till cirka 20 kilohertz. Men för insekter och många andra däggdjur är växternas knäppningar fullt hörbara. Ljudstyrkan är omkring 60 decibel, vilket motsvarar vanligt tal, förklarar proffesor Hadany.
Det är ännu inte klarlagt om tomaterna kan uppfatta de högfrekventa ljud de själva alstrar.
– Det är inte heller helt utrett hur de här knäppande ljuden uppstår.
Forskarna tror att det kan vara luftbubblor som bildas och spricker i växternas kanaler när vätskenivån minskar, ”ungefär som när man försöker suga upp sista slurken av en milkshake med ett sugrör”.
Enligt forskarna kan vi människor inte höra tomaterna prata.
Fan tro´t.
– Varför skulle hon i så fall kasta sig ur sängen på mornarna för att vattna de stackars små liven?
PS: Det händer konstiga saker i världen redan innan AI helt förändrar den. Lilach Hadany och hennes kollegor publicerade nyligen en undersökning som visar hur sommarnattljus (Oenothera drummondii) börjar producera sötare nektar när ljudet från ett flygande bi spelas upp i högtalare.
En liten tröst för alla teknikfreaks som tycker att det viktigaste som finns är kortklippt gräsmatta där inga bin och humlor trivs.
– Kanske kan du montera en högtalaranläggning på din robotgräsklippare?
(obs! ironi)
Hon: som ni ser på bilden överst är jag alldeles för trött för att överhuvudtaget skriva något här idag… fruktansvärd bild!!! Tur jag gömt mig i växthuset hela dagen. Det var även tomatplantorna tacksamma över.

Publicerat av