Måndag: Vårens tecken går i gult

Han: Dagens vårtecken går i gult. Vintergäck och påskliljor och nånting som jag inte vet vad det är trotsar blåsten från nordost och nu står det klart att våren definitivt är här.
Detta i enlighet med Anna-Bitta Peterssons kalender.
– En bofink ger ingen sommar, men idag kom även sädesärlan och Anna-Brittas dotter förklarar än en gång att den kräver vitt bröd.
– Detta till skillnad från bofinken som vill ha sockerkaka.

Ja tack gärna, tänker jag och inser att den som inte arbetar ska inte heller äta. Detta enligt aposteln Paulus (”Om någon inte är villig att arbeta, låt honom inte äta), vars tes i början av 1600-talet plockades upp av den brittiske kolonisatören John Smith (”För arbetet av 30 eller 40 ärliga och flitiga män ska inte konsumeras av 150 slöa lättingar”).
Ett budskap som upprepas av kamrat Vladimir Lenin under ryska revolutionen (”Den som inte arbetar, skall inte heller äta … Samma mängd produkter för samma mängd arbete”) och ett budskap som jag tycker mig höra eka även i dagens budgetdebatt i riksdagen.

Du kanske minns: I början var en vägg med fönster som jag köpt billigt av Jocke Jobs och av kärlek byggt henne ett växthus kring. Men tiderna förändras. Hennes citronträd kräver en dörr och konflikträdd som jag är tog jag redan vid elvatiden itu med den nya altandörren i hennes växthus.
– Okej, jag hade en assistent som förverkligade mina, dvs hennes, visioner.

Jag hann en bit igår, tillräckligt för att vi skulle hinna fira ännu en seger (Jan Stenbecks motto: Celebrate your vicories!) innan kylan tvingade grannarna och retirera inåt viken.

Men som alla vet glömde både aposteln Paulus, nyliberalen John Smith och kommunisten Vladimir Lenin att informera sina anhängare om narrativets historiska cliffhanger:
– Arbete ger inte fyllda fat och lättjefull frihet, utan i första hand mer arbete.
Först städade jag alltså upp kulissen, handlade upp isolering hos Lindbergs i Bergkvara och lite bräder i torpet och för att hon inte säga undra om jag verkligen isolerat hennes växthus som hennes plantor förtjänar så anför jag nedanstående bildbevis:

Men arbete ger arbete. Således tog jag på stående fot (ingen sockerkaka så långt ögat når) genast itu med vårens del 3 av ”Så bygger du om hennes växthus”. Jocke Jobs fönster pockade på en hållbar slutförvaring och med hjälp av Wallentorps sticksåg hann jag lagom få nästa kuliss på plats till eftermiddagsdrinken.
– Varde ljus även i Margaretas uterum!
I bakgrunden hör jag hennes tankar:
– Nu skulle jag kunna använda även det rummet för mina plantor …

Hon: Börjar även jag med ett blommande vårtecken, våra mandelträd har börjat slå ut. Frågan är vad de tycker om att stå i värsta blåshålet denna kalla vår. Ja, kylan följde med mig från Stockholm. Där uppe är det nu varmt, här kallt och väldigt blåsigt. Men sol, tack och lov.

Mandelblom

Och där min nya verandadörr är, på baksidan av Chateau Margareta är det lä. Så han har haft det skönt när han jobbat. Jag har stått i växthus 1 och planterat om plantor i två dagar, förutom när jag hoppat in som snickar-assistent då. Därinne är det lite drygt 30 grader så det går ingen nöd på mig heller i blåsten.

Och så upptäckte jag en övervintrad Guldögonslända i väggen när han tog bort fönstret där dörren skulle in. Det tackar jag för, den äter nämligen bladlöss.
– Så snälla, stanna kvar i växthuset och mota Olle i grind!

Guldögonslända

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s