Söndag: Störst tofs vinner

Viggen är en liten och kompakt dykand utrustad med en rejäl man bun.

Han: Det svänger snabbt i människobyn. Då tänker jag inte på tilltron till kärnkraften, som efter Putins invasion av Ukraina kom in från kylan, men som redan är på väg ut igen. Åtminstone i Tyskland, där både Magdalena Anderssons och Johan Perssons partikamrater nu stänger av alla återstående kärnkraftverk.
– Jag tänker på det här med frisyrer.

Utseendeintresserad ungdom i alla åldrar minns kanske att ”man bun” slog igenom brett är Hollywoodskådisen Jared Leto äntrade röda mattan med sin uppsatta tofs.
– Och värre blev det inte när allas vår Zlatan Ibrahimović hoppade på trenden.
Sedan gick det fort.
Plötsligt hade ”alla”, dvs Justin Bieber, Leonardo di Caprio och den promille kändisar som räknas in i medias definition av ”alla”.  
Och det fanns en anledning (den vanliga): En enkät på dejtingsajten WhatsYourPrice visade att 76 procent av kvinnorna ”inte får nog av killar med man bun”.

Men tiden går fort i nyhetsfabriken. En dag blåste frisyren åt ett annat håll. En ny studie genomförd av dejtingapparna Tinder, Bumble, och Happn avslöjade att frisyren har motsatt effekt när det gäller att vinna kvinnors uppmärksamhet, skrev engelska Metro.
Chockvågen drog än en gång genom medievärlden:
– Stoppa pressarna – grabbarna med tofs får faktiskt FÄRRE brudar!

Hårresande nyhet i människobyn.

Den nyheten gäller inte bland grabbarna på udden. Sedan veckan har storskraken, knipan och gräsänderna fått konkurrens av viggen. Efter att i Knausgård och Prousts anda använder deras böcker som ”ett slags optiskt instrument” för att hjälpa mig att urskilja det som jag utan dem kanske inte skulle ha sett (se fredagens blogg) kan jag rapportera att här på udden blåser inga trender bort.
– Störst tofs vinner!

”Vigg” betyder ”kil” och syftar på hannens kilformade nacktofs. Namnet nämns först av Aron Forsius år 1611. Att viggen (Aythya fuligula) dyker upp utanför udden är väntat. Viggen är både vanlig, utbredd över i stort sett hela landet och lätt igenkännlig.
– Åtminstone hanarna, som är ensam bland simfåglarna med sin långa svarta tofs, som den är ensam om bland simfåglar (småskraken och storskrakens hona har en spretigare Hally Berry-frissa när den var trend på land).
På håll kan viggen förväxlas med knipan (Bucephala clangula), men den senare har en vit fläck på kinden och rundare huvud.

Båda könen har gul iris och en ljust gråblå näbb med svart näbbnagel.

Viggens latinska artepitet fuligula betyder ’sotig’ och förutom tofsen känns hanen igen på den vita rektangulära sidan på den i övrigt svarta kroppen. Till skillnad från systrarna i människobyn simmar fru vigg däremot omkring i sin diskreta städrock,  ”kamouflagetecknad i brunt” som det heter på politiskt korrekt fågelspråk.

Den storskaliga invandringen av vigg i Sverige inleddes på 1910-talet. Under de följande decennierna expanderade arten starkt i södra Sverige och var som vanligast fram till mitten på 1970-talet.
– Det samlade beståndet av vigg beräknas idag vara mellan 40.000 till 60.000 par, berättar  Steve Dahlfors på Sveriges Ornitologiska förening.
Dessutom har han lärt mig att viggen trivs i skrattmåskolonier. Kanske är det därför den stora flocken landat utanför udden? Länsstyrelsen har klassat Fimpan som fågelskyddsområde på grund av vår stora skrattmåskoloni (se blogg).

Efter att stått här vid havet i sex minuter och i Prousts och Knausgårds anda (snabbversionen) låtit hjärnan registrera alla detaljer och nyanser och tankar det väcker, men eftersom det är dags för eftermiddagsdrink nöjer jag med att sammanfatta alla intressanta iakttagelser i en mening utan semikolon och bisatser: ”Viggen dyker ofta och kommer vanligtvis upp på samma plats där den nyss dök”.

PS: Så här efteråt tycker jag den formuleringen till sitt tänkvärda innehåll påminner om den sista meningen i Prousts På spaning efter den tid som flytt utan att vara lika långrandig: Men om kraften bleve mig beskärd så länge att jag kunde fullborda mitt verk, skulle jag först och främst visa hur människorna även om de därvid måste te sig groteska, förutom den ringa plats som står dem till buds i rummet, upptar en som är betydligt större, en plats som är omätligt utsträckt, eftersom de likt jättar nedsänkta i årens djup samtidigt har beröring med epoker skilda åt genom en ändlös räcka av dagar – en plats i Tiden.

(Jag skojar kära fru, glad att du är tillbaka på udden där det händer så viktiga saker.)

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s