Torsdag: Ännu en dag i den bästa av världar

Välkommen!

Hon: Idag kom humlorna. Första besökte en chiliplanta inne, den andra såg jag utanför växthus 2. Hoppas den även gjorde lite nytta inne, nya verandadörren var öppen.

Sedan upptäckte jag att ett par av bondbönorna har börjat titta upp. Så glad, satte fröna lite för tidigt, det blev ett par rejäla frostnätter efteråt och fröna jag satt i år är en italiensk sort som inte är lika köldtålig som den svenska. Så hurra!!!

Även plocksalladen jag satte i vintras har börjat växa ordentligt. Fick börja vattna, det är supertorrt nu, från att ha varit alltför blött. Ja aldrig är man nöjd ;).

Snart plockbar!

Och vitlöken är också på gång, fick lite vatten också. Inte satt lika många som i fjol så i år får jag sköta om dem ordentligt så de blir stora och fina.

Han: Visst är det ett nöje att läsa hennes blogg idag! Hon är glad och tacksam över att den första humlan hittat ut till udden.
Visste du att vi svenskar är bland de mest tacksamma folk som finns? Jo, det är sant. Vi är inga gnällspikar.

Mätning efter mätning visar att vi tillhör de folk i världen som är tacksamma över att vi bor i ett av världens bästa länder. Den senaste från FN-stödda World happiness report placerar oss på sjätte plats av 137. I US News & World report utsågs Sverige nyligen till landet med högst livskvalitet.
– Till och med före ”de ständigt nöjda, förmodligen kroniskt småberusade danskarna”, för att citera Erik Helmerson som är ledarskribent på ständigt missnöjda Dagens Nyheter.

”Tacka mer och gnäll mindre”, är rubriken på Eriks ledartext och det var länge sen jag läste nåt likande i den tidningen: ”Alla vet att Sverige långt ifrån är perfekt. På flera områden går vi åt fel håll. Men det är farligt och självdestruktivt att vara så låsta av detta att vi glömmer att vara djupt tacksamma för vad vi trots allt har, vad vi har uppnått i vårt samhällsbygge. Bristen på tacksamhet, det pyrande bittra missnöjet, bidrar starkt till att polariseringen ökar och att lugna politiska kompromisser blir svårare. Kraven blir fler på svepande, omstörtande, drastisk politik – som helst ska förnedra motståndaren på kuppen.”

För en gångs skull är jag glad att vi prenumererar på Sveriges malligaste tidning för att tala som Jan Guillou. Visste du förresten att orden ”tacka” och ”tänka” är släkt? Båda orden härstammar från ett uråldrigt indoeuropeiskt ord, ”tong” som sedan förgrenat sig som användbara ordstammar gör:
– Thankaz på protogermanska blev thanc på fornengelska och þakk hos våra vikingaförfäder, berättar Erik Helmerson vilket gör mig jättetacksam eftersom jag lärt mig något nytt även idag.

Kort sagt, det handlar om att skicka någon en välvillig tanke, typ humlan i hennes växthus, när hon gör något som man uppskattar. Man kan också se det som en rekommendation: Tänk dig för innan du gnäller.
– Kanske finns större anledning att vara tacksam.
Och det gör det. Efter dagens eftermiddagsdrink bjuder hon på med salsiccia i ungsbakad tomatsås, salvia, parmesan (importerad från Italien), fänkål och Havannapeppar och ett (2) glas Barahonda syrah, direktimporterad från Spanien och levererad ända ut till udden av Bring.
– Är jag tacksam eller är jag tacksam?

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s