Söndag: I helgen kom Aurora till udden

Han: I helgen kom Aurora 23 till Bergkvara hamn. Jag var tvungen att veva ner rutan och ta några bilder för bloggen på ”våra gossar”. De tittade misstänksamt på gubben i den vita Opel, men när jag vinkade glatt fick jag en okej hälsning tillbaka.
Lite fånigt förstås.

Debattören Göran Greider skrev i veckan att ”våra medvetanden har militariserats”. ”Okay – jag förstår varför det blir så här. Det pågår ett ryskt aggressionskrig i Europa. Och Sverige ansöker febrilt om att bli medlem i Nato”, skriver Greider. Men som vänstersosse och vapenvägrare andas hans text avståndstagande. ”Jag tycker det är rätt av Sverige att skicka vapen till Ukraina. Landet slåss för sin existensrätt. Men jag tror att det på sikt är livsfarligt att de militära aspekterna på allt samhällsliv är på väg att bli så totalt dominerande.”

Nåja. Det har varit mycket snack om den stora krigsövningen. Men uppriktigt sagt har vi här på udden undrat om försvarsmakten redan räknat bort oss i den första anfallsvågen från den lede fi.
Sedan Aurora 23 drogs igång i media för två veckor har vi spanat ut över sundet utan att se ens en hallucination av Greiders militarisering.
– Inga krigsfartyg har ankrat upp utanför udden. Sveriges största militärövning på över 30 år pågår, men knappt något svenskt jaktflyg har passerat.Och inga gröna gubbar har alltså grävt ner sig längs den steniga kustlinjen.
Förrän i helgen.

En gång i tiden tillhörde vi samma vänster; Greider och jag. Men ett delade sig i två redan då. Till skillnad från Göran var jag aldrig vapenvägrare. Tvärtom, jag gjorde lumpen som fältjägare på I5 i Östersund, 15 månader på plutonchefsskola.
– Jag var ingen stridpitt, men jag lärde mig skjuta för döda. Under dessa månader år 1971 organiserade jag dessutom en av Sveriges första soldatfackliga klubbar.
Vilket i sin tur ledde till att jag förvisades till Rötäggskompaniet ute i skogen vid Grytans skjutfält.
Där lärde jag mig storheten i maktens repressiva tolerans – jag tvingades sova i eget rum och äta på officersmässen för att grabbarna skulle förakta mig som de föraktade officerarna.
Men, och det är där rågången mellan mig och Greider fortfarande går:
– Jag anser att ska vi försvara Sverige mot Putin måste vi inse att det måste ske med vapen i hand, stridsflyg i luften och korvetter längs våra kuster.
Därför vinkade jag till grabbarna som tränar på att försvara Bergkvara hamn.

PS: Göran Greider oroar sig för att ingen ställer frågor om hur mycket koldioxid som släpps ut under Aurora 23.För egen del fäster jag mig vid nyheten att förra året flög svenska militärplan 2 000 färre timmar än planerat förra året. 
– Detta trots att ett stort krig bröt ut i vårt närområde.
Orsak: Brist på piloter som vill jobba för försvaret. ”Tjänstledigheterna har under året påverkat flygtidsproduktionen avseende Jas 39 negativt. Produktionsmålen för Jas 39 under 2022 sänktes med drygt 2 000 timmar med anledning av dessa”, skriver Försvarsmakten i sin årsredovisning för 2022.
I höst har ännu fler piloter sökt tjänstledigt. Kul för de grabbarna och förvisso mindre koldioxidutsläpp. Men Göran, knappast ett uttryck för att ”de militära aspekterna på allt samhällsliv är på väg att bli så totalt dominerande.”

Här läcker ingen värme!

PS2: Som man ropar får man svar! Skriver ovanstående text, stänger ner datorn och går ut och fixar en taklist i Mellanrummet hos Margareta som även det blivit ett växthus.
– Två timmar senare vi hör motorbuller utifrån farleden.
Se där! Inga  trumpetfanfarer som de gamla västernfilmerna, men här kommer kavalleriet!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s