söndag: nej, nej, nej, inte nu! (Det är fel analys)

Inte vad det ser ut som.

– Nej, nej. NEJ! NEEJ!!
Söndag morgon: Hennes första ord blir allt gällare. Nej, blanda inte in mig i vårt förhållande. Det är en av hennes älskliga små plantor som sloknat. Hon är söt i sitt nattline, och i motljus ser hennes växter ut som en välskött cannabisodling.
Men även det är kanske bara uttryck för den manliga blicken? Eller en generationsfråga?

Sveriges befolkningspyramid visar varför 70+ är en för vid riskgrupp.

På P1 upprepar någon välmenande Florence Nightingale kring 40 att vi måste skydda ”våra äldre” genom att stänga in dem nånstans. Omtanken är dock fernissa. Sockermantlande kulor. Tonen skärps när vi försöker värja oss:
– 40-talisterna måste börja ta ansvar, säger Linda Skugge i Aftonbladet ”De är lite som tonåringar, det är som något slags uppror”, menar Skugge som för 15 år sedan ville vika ut sig naken i pojktidningen Café för att komma över sin medelåldersnoja.
Nu har hon hittat en ny pr-vinnande vinkel på samma tema.

Linda, det handlar inte om uppror. Läser i GP att även Ingmar Skoog (66 år) och professor på Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet tycks se det på det sättet. Men det är ingen revolt. Jo, möjligen mot dumheten. 70+ kan inte vara ”riskaruppen”. Det är en grov förenkling. Åldringar är en riskgrupp, särskilt sjuka åldringar men då talar vi 80-åringar. Hälften av coronafallen i Sverige är under 65.(Fel: Snittålder är 51 år, enligt Folkhälsomyndigheten på söndagseftermiddagen).

Medelåldern hos dem som intensivvårdas just nu (lördag 21 mars) är 62,9 år. Nästan sju av tio av dem har någon form av verkliga riskfaktorer, de har en kronisk hjärtlungsjukdom, lever- eller njursjukdom, nedsatt immunförsvar, diabetes, fetma eller neuromuskulär sjukdom, det vill säga en sjukdom som påverkar nervcellerna. 24 procent av patienterna har en kronisk hjärtlungsjukdom och 23 procent diabetes. Av de som avlidit av viruset var genomsnittsåldern 50 år på fredagskvällen.
– Borde inte alla 50-åringar alltså stuvas undan på vinden? Nej, inte det.

Snacka om riskgrupp!

Rökare i alla åldrar är en riktig riskgrupp, det visar Kina. Stockholmare är bevisligen en riskgrupp att döma av antalet fall – 760 sjuka, 40% av alla (avsevärt mer än 70-åringarnas andel). Men alla inser att det vore idioti att isolera alla stockholmare – även om det känns skönt att ha lämnat stan med livet i behåll.
Och vid närmare eftertanke: Rolf här på udden håller sig på avstånd.
– Jag vill inte få Stockholmssjukan.
Borde parollen alltså vara: ”Isolera alla landsortsbor”? Eller rimligare: borde inte stockholmarna få utresetillstånd vid tullarna inför påsken och inte kontaminera Åre, Sälen och andra skidorter?

Men visst ja, nu pratar vi inte om att begränsa riskspridningen genom at begränsa mobbarnas rörelsefrihet, utan att låsa in de mobbade, 70-plussare.
– Att låsa in stockholmarna är förstås att komma lite för nära Linda Skugges medelålders mediala häxbrännare – för där kommer vi att hamna till slut.
– Om ni 70+ inte gör som de säger tvingas vi ta till andra metoder.
Tro mig. Den mediedrivna #metoo-kampanjen är ett varnande exempel på hur vägen till häxbålet är stensatt med goda föresatser.

Och apropå den erfarenheten: Det är konstigt att feministerna inte pekar finger åt oss män i coronadebatten. För där har de en poäng. Männen lever farligt. Sex av tio sjukhusvårdade virusfall är män. Och vi är ju det svaga könet, självcentrerade och veka. Det lärde oss Astrid Lindgren vars förklenande mans- och papparoll förvaltats in i det absurda av dagens filmmakare och reklamare (tänk bort mansrollen i samtliga filmer för telekombolagen och resten skulle reduceras till hö!). En perfekt och redan skadeskjuten minoritet att isolera i ett mansläger på nån obebodd ö i Stockholms skärgård.

Jag hör redan häcklandet blandas med hägerns hoanden här på udden. En av hennes väninnor skriver i ett sms från ett sjukläger på Östermalm – där både hon och han är smittade (och både är under 70!): Kvinnlig och manligt från ett coronaläger är inget kul. Manligt: jag är så trött, måste sova mer, klädd i morgonrock och ligger i sängen, hon kan väl vänta med att gå ut tills jag vaknat och fått mat.
Kvinnligt: upp och duscha, klä på sig, Morgonmöten per tel och Skype klara, mannens mat är klar och nu får jag inte gå ut. Ska slå ihjäl tid tills han får för sig att vakna. Blir sur om jag går själv. Lite trött på att läsa om Luther och populism men det är ju i alla fall något att pyssla med. Mitt tips: avstå från Corona.

Jag säger bara till den utpekade maken ovan: Bäste B. – håll ut och håll dig undan i sovrummet. Öppna inte om någon knackar på ytterdörren. Du passar inte in i riskgruppen 70+, men fördomar överlever även i virustider och du är bevisligen man.

Snart 70-årig gubbe?

PS: Apropå ålder så har 66-årige professorn Ingmar Skoog sagt klyftigare saker om 70+.
– Idag är äldre friskare, lyckligare och socialare än någonsin. Sedan de första befolkningsstudierna påbörjades i början av 70-talet har stora förändringar skett. Vi är intellektuellt och fysiskt mycket vitalare än förr. Men vad är det som gör att livskvaliteten har blivit bättre?
”70 är det nya 50″, heter hans föreläsning.

Hon: Peppe, ge dig nu…

Han gav sig, gick promenad med Ludde och satte sig att sola, istället för att reta upp sig på isoleringen av alla 70+

Hon: trodde jag, han är uppenbarligen på gång igen i stolen bredvid…

Han: Äh, jag ger upp. Visserligen är det svårt att inte käfta emot när dumheten sprider sig. Men varför bry sig? Jag har ju redan gjort som Linda Skugge kräver att jag ska göra. Jag har lämnat packat mitt pick och pack och lämnat Stockholm.
Och Ludde och jag får trots allt vara i fred.
– Håll er borta från vår udde, jävla småbrudar i alla åldrar (under 70).
Eller. Vore i och för sig trevligt om nån hjälpsam -70 ville servera oss ett glas rosé här på solsidan.
– Du kan ställa brickan där borta på Margaretas stenmur. Hon blev 95.

Publicerat av

En reaktion till “söndag: nej, nej, nej, inte nu! (Det är fel analys)

  1. […] från professor Ingmar Skoog på Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet som jag skrev om den 22 mars 2020. ”70 är det nya 50″, var rubriken på en av Skoogs föreläsningar (25 april 2019) och den […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s