Söndag: avslöjade som ganska hyggliga människor

En man med Volvo och skruvdragare kan inte ha fel.

Han: Fick ett kort från en gammal polare i Staterna. Han brukar höra av sig i påsktider av någon anledning. Vi var kompisar i Strömsund, men har glidit isär. Han bor numera i rostbältet och är inbiten Trump-anhängare, inte min kopp med rött te. Men han kör också en gammal Volvo och har byggt ett växthus som påminner om vårt.
Fast större förstås eftersom det är i Amerikat.
– Tänk vad lika vi är trots allt.

Banne mig, han har också en Ryobi! En R18DD3-113S:a till och med.
Och jumpadojor från Hjula för 65 kr.
Som jag.

Hon: ha ha, jättekul…

Han: Jag var inte klar än. Det är förmodligen meningen med den ockupationen: Att vi ska fatta att vi är lika som bär. När det verkligen gäller. Trumpfolket drabbas också. Och Boris Johnson. Trots att han är överklassgosse fostrad i sann pennalistisk anda på internat och därför in i det sista trodde att han var orörbar av viruset.

Förhoppningsvis tar vi oss igenom eländet. Vi reagerar olika. ”I alla fall. Men ändå. I alla fall är jag i Riskgrupp. Det är också skit. Jag vill inte vara i nån riskgrupp. Jag gillar inte att bli bestämd av andra,” skriver Ulf Lundell i DN. ”Men jag fogar mej, tro inget annat, men det här tillståndet, som vi har att genomlida, får mej att tappa lusten och känna mej av banan och bli på dåligt humör.”

Kerstin Ekman är inne på samma tema:”Coronakrisen har avslöjat oss som hyggliga människor”, skriver hon i DN 6 april 2020. Någonting har hänt. Bara det faktum att Lundell skriver i Dagens Nyheter är ett tecken i tiden. Vi har blivit hyggligare mot varandra. Eller vi har insett att vi är hyggliga människor. Mästaren på Österlen skriver det själv: ” Det går inte att gilla det här. Vi säjs bli hyggliga av det. Ja, men vi kanske är rätt hyggliga innerst I alla fall, menar jag. Och ändå. Med vissa reservationer.”

Påverkas gör vi. I tider som dessa upptäcker man att i princip alla intressanta skribenter i svenska medier tillhör Riskgruppen. Det märks att hetsen mot 70+ påverkar dem. Trots att dom/vi är uppfostrade i polemik och debatt, tycks de överraskade över att bli hånade och ifrågasatta.
– Vi tycks vara en ny kategori av människor, skriver Agneta Pleijel i Göteborgs-Posten.
Stuntprat. Vi är de vi alltid har varit, samtidens överliggare, eliten. Och pöbeln har alltid avskytt etablissemanget. Och de där nere vet att vi är fåfänga. De har hittat var svaga punkt: åldern.
Alltså påminner de oss om att vi är dödliga. Och visst påverkas vi. Även vi som redan för ett år sedan gick i frivillig karantän. Häromdagen såg jag en rubrik i Barometern: ”Surfplattor skänks till äldre”.
– Vad snällt, tänkte jag. Men vi har ju redan 2 Ipads, 3 laptops och varsin mobil med alla funktioner. Behöver vi verkligen fler?
Inser så småningom att det inte handlar om mig utan om äldre äldre på ett vårdhem. Men kommunikation sker på mottagarens villkor och som man ropar får an svar. Även när man buntar ihop friska och sjuka, halta och lytta äldre och äldre äldre i en och samma ”Riskgruppen”.

Amelia (Adamo) fick springa gatlopp på sociala medier för att hon hävdade att ”70 är det nya 50”. Det hade hon inte hittat på själv. Den pensionerade Tidningsdrottningens styrka har alltid varit trendkänsligheten. Den receptiva förmågan. ”70 är det nya 50” hade hon fått från professor Ingmar Skoog på Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet som jag skrev om den 22 mars 2020.
”70 är det nya 50″, var rubriken på en av Skoogs föreläsningar (25 april 2019) och den bör fler lyssna på. Corona eller inte, Skoog har rätt.
70 är det nya 50!

Och det känns ganska skönt att veta under denna ockupation: Låg ålder är en defekt som går över med tiden. Youngsters rule the country. Vi gör som de säger, men tids nog är de i Riskgruppen också. Redan idag är 25 procent av svenskarna 65+.


Förväntad befolkningsökning 2019-2030 fördelad på åldersgrupper. Mellan 2019 och 2030 förväntas befolkningen öka med cirka 775 500 personer. Sammanlagt 42 procent av ökningen avser invånare över 65 år och hela 35 procent ligger på åldersgruppen 80+. Källa: SCB:s befolkningsframskrivning april 2019. 

Det finns en halvmiljon 80-plussare i vårt land. Enligt SCB kommer antalet invånare över 80 år att öka med över 50 procent mellan 2019 och 2030. Det motsvarar en ökning med mer än 270 000 personer, varav 130 000 kommer att vara över 85 år gamla. Totalt sett förväntas Sveriges befolkning öka med cirka 775 000 personer 2019-2030. Av den ökningen förväntas över 40 procent ligga på åldrarna över 65 år och mer än en tredjedel på åldersgruppen över 80 år. 
– Vid nästa pandemin blir en väldigt stor Riskgrupp, eller hur?
År 2100 räknar forskarna att medellivslängden i Europa är 100 år.
Vem ska då skänka vem sin padda?

PS: När allt kommer omkring var det något annat jag tyckte var mest intressant i Ulf Lundells krönika. I sin accepterade karantän på Österlen möter han vårens första sädesärla i en backe. ”En hane. Lätet, så välbekant. Enda fågel, vilda, jag känner till som gillar att bonda med folk, utan att det för den skull handlar om föda.”
Det visste jag inte. Eftersom allt hänger ihop här på bloggen: Samma dag som DN publicerade Lundells text kom de första sädesärlorna även till udden.

Hon: och det där inlägget gjorde en ju inte mer positivt inställd till 40-talisterna, ja de som syns i media och tillhör eliten då förstås… jäkla översittare skulle jag säga. Och förresten, ska du kanske skänka en av dina två laptops till någon bättre behövande, inte född på 40-talet då 😉

Han: Tack fångvaktarn! Ätandet är puddingens bevis: Hennes kommentar bekräftar min tes – det är särskilt 60-talisterna som retar sig på oss 40-talister. I sak: Det är hon som satt mig i (o)frivillig karantän här på udden. Vi har numera två hus och ibland får jag på dagtid permission att vistas i det andra rucklet. Och då behöver jag min laptop.
Det vet hon. Innerst inne är även 60-talisterna hyggliga människor.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s