söndag: jaså, det blåser på udden

Han: Soldis, 19 grader. Och viktigare: Det känns som 19 grader, enligt SMHI. Trots vind från norr, 10 sekundmeter i byarna. Men vad hjälper det. I alla andra delar av världen skiner solen och alla världens hav vilar i bleke.
Särskilt i Stockholm där alla andra lägger ut bilder på solvarma klippor och ännu mer solvarma människor.
– Men älskade fru, du vill ju inte ens vara i Stockholm.
Säger han.
Som han alltid säger så här på morgonen när hon skummat av alla vädersajter och tidningarnas väderkartor som lyser rött över hela landet.
– Utom här!
Men en sak kan hon inte förneka: Somliga morgnar behöver hon inte undra på vilken veranda vi ska sitta. Det blir frukost i sängen.
Och den vyn är helt okej.

Hon: fick ett sms igår från okänd avsändare som frågade om jag börjat odla chili… googlade numret och såg att det kom från en av mina äldsta och bästa vänner från förr. Vi var dessutom kollegor i många år men har på senaste åren tappat kontakten. Blev glad!!

Men kom på att det varit väldigt lite chili- och tomatuppdateringar sista tiden. Inte riktigt hunnit med. Inte nu heller egentligen för jag måste vattna. Låg i sängen för länge, blåsigt. Men nu sol. Rusade i alla fall upp och tog lite random bilder som jag kommer skriva mer om senare…

Ganska tjockt i växthuset nu…
Djungelgurka på g, kul. Växer helt okontrollerat…
En Tanja, eller är det en Soyo Long… också virrvarr. Kan vara Tanja bakom. Kollar upp senare.
Godast hittills (Peppe tjatar på en topplista…)
Chocolate Black Cherry. Mognar långsamt…
… men finns massor av omogna som tur är. De mogna försvinner direkt
Testar att odla Brandywine, världens godaste bifftomat, inne i växthuset. Har förstås ute också.
Spetspaprika på g. Skulle Peppe sköta… har han gjort det..?!
Fler paprikor, en brun och en grön sort. Fröer köpta i Paris i februari.
Aubergine på g, trots att jag satte fröna lite sent…
White Thomsol, alldeles för lite kruka såg jag. Får bli omplantering i dag av diverse plantor
En djungel av tomater ute… hinner som sagt inte med att tjuva eller ha koll eller att blogga om dem…

Ok, några bilder till då… men en tomat ska jag skriva mer om senare. Spännande hybrid, framavlad för att bli supernyttig

Osu Blu, kommer mer om denna!
Glömde denna bilden från växthuset, en Faludi, sååå stor frukt. Över en decimeter lång, närmre 15. Och tjock!
Luca Pink på friland
Börjar mogna ute också, en Sakura. Men från egna frön och den är en hybrid. Så kan bli ngt annat. Tomaterna är ovanligt stora..,

Nej nu vattna. Blev inte mkt chili Patrick… Får bli imorgon. Eller senare idag 🙂

Han: Trump har hållit sitt första stora valmöte efter coronan. Ty i presidentens värld är viruset nedkämpat. Detta trots att statistiken visar att antal nya fall ökar i 14 stater, däribland Kalifornien, Florida, Texas och i Oklahoma där mötet hölls.

Enligt liberala CNN blev Trumps valmöte en flopp. Jag är mer förundrad över att så obegripligt många lyssnar på presidenten. Jag tror jag har hittat en förklaring i min numera nedlagda kamp mot ogräset. Alternativa fakta är bara toppen av isberget.
Så här hänger det ihop: Hon har hand om nyttoväxterna. Jag är numera ombudsman för ogräset och hon har rätt, blogginlägget härom dan (”Vi och dom) blev långrandigt med tanke på ogräsets låga ekonomiska värde. Ändå strök jag poängen:
– Min grandiosa ambition att knyta ihop mitt hat mot ogräset med föraktet för ”dom andra” där ute i den stora världen.

Tänker inte bara på våra vanligaste rasister här hemma. I en artikel i Huffington Post går psykolgen Deepak Chopra till Jung för att hitta en förklaring till Trumps popularitet. Han menar att Trump har släppt lös ”den jungianska skuggan” hos många amerikaner.
Enligt Jung är ”skuggan” de delar av vårt psyke som vi skäms över. Känslor som vi undertrycker – de fula impulserna av hat, avundsjuka, våldsamhet, självgodhet, avund, svartsjuka och äckel. Skuggan är ett omedvetet komplex, definierat som ”undertryckta och förnekade egenskaper hos det medvetna” och vår förmåga att hantera skuggan avgör hur civiliserat vårt samhälle är.

Men skuggan finns där som en kollektiv fantomsmärta och när du hör någon häckla ”det politiskt korrekta” är det ofta skuggans fula tryne som grymtar.
Och grymtas görs det ofta. Det väller över och vi blir glada när vi hör andra formulera skämmigheter vi själva undertrycker, eftersom det visar att vi inte är ensamma om våra fula tankar. Enligt Dr Chopra fungerar Trump som den ställföreträdande skuggan hos sina anhängare. Han formulerar deras skamligaste tankar och det känns skönt. Av samma skäl känns det skönt för mig att vräka ur mig dumheter om ”dom andra” i min lilla värld på udden.
Nu vet du varför jag känner mig som en finare människa när jag struntar i ogräset. Men nu hinner jag inte skriva mer. Hon vill visa mig något i växthuset.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s