söndag: ”If she dies, she dies”

Han: Den världsberömde flamencogitarristen Andrés Segovia fick vid 77 års ålder en son med sin nya unga fru i tredje äktenskapet, Emilia Corral Sancho.
Tillfrågad om han inte ibland tänkte på döden och oroade sig för den stora åldersskillnaden, svarade Segovia som han tänkte:
– Well, if she dies, she dies.

För min del får coronajournalistiken gärna självdö i denna svala semesterbris. Detta efter att ha läst en artikel i The Economist som säger mig tillräckligt.
Människor dör.
Människor dör av coronan.
– Men de flesta människor dör av andra orsaker än Covid-19.
Faktum är att de flesta dör av andra orsaker än detta virus.
– If she dies, she dies.


Han, fortfarande från sängen: Igår diktade jag om Marie Antoinettes oväntade mildhet. De franska revolutionärerna gjorde sig av med ett klokt huvud de behövt som motvikt till tokvänsterns terrorism och populism.
Marie intresserar mig. Trodde till och med att jag skrivit om henne. Gjorde som man gör nu för tiden, googlade på våra namn.
Fann detta:

Marie och Peppe, jomenvisst.
– Men det där är ju inte du! Det är Peppe Eng, dansant sportreporter på TV4.
– Säger du det.
Nu är det inte första gången människor blandar ihop oss. När jag flyttade till udden nickade grannarna igenkännande.
– Let’s Dance…
Det populära programmet boostade Peppes kändiskap. Gubbarna trodde de äntligen fått en kommentator till gubblaget som brukar samlas på fotbollsplanen.
Men det började i andra änden.
– Gratttis! Kul!
– Förlåt?
– Försök inte, du ska ju vara med på Fångarna på Fortet, det står i tidningarna! Tyngre än Stora Journalistpriset!
Efter 20 säsonger är Fångarna på Fortet knappast top of mind med 1998 ledde Gunde och Agneta den tidens mest folkliga program.
Nästan så jag hann ringa hem till mamma och pappa och berätta den stora nyheten. När jag insåg sanningen – en kulturellt obildad Expressenredigerare hade låtit en bild på Peppe Engberg visa hur glad Peppe Eng var över att upptas på denna kulturens parnass.

Vi tillhörde samma växande mediecirkus och förväxlingarna fortsatte under 2000-talet. Hittar ett klipp från 2008: ”Ikväll är det premiär för nya programmet ”Idéer för Sverige” i TV8. Men frågan är vem som leder programmet. I dagens Metro är det TV4-profilen Peppe Eng som presenteras som programledare. Men kvällens programledare är egentligen Peppe Engberg.
”Idéer för Sverige” var ett ganska träigt samhällsprogram. Definitivt inget program Peppe Eng brukade leda, vilket fått Lotta Bromé på P4 att reagera (vart tog hon vägen förresten?).
– Vi blev just intervjuade av Lotta Bromé och jag sa till Peppe att han gärna fick göra programmet. Det skulle vara bra för hans image, säger Peppe Engberg.
Vad tror du att förväxlingen gör för kvällens tittarsiffror?
– Det var precis vad vi behövde inför premiären. Jag tackar vår pr-byrå för det här tilltaget.
Om du skulle leda ett TV4-program, vilket skulle det bli?
– Det får nog vara något efter klockan 24 i så fall.

Tant Anna kände igen mig.

”Fort men fel” är den journalistikens signum. Men mitt roligaste minne av den utbytbare Peppe skrattade även min mamma åt. Under vår sista resa i hennes barndomstrakter i Kovland utanför Sundsvall stannar vi framför en liten stuga.
– Här bor min gamla klasskamrat, hojtar mamma Henny och slänger upp dörren innan jag hunnit parkera. Snart står en annan liten tant på förstukvisten.
Tant Anna slår ihop sina händer och utbrister förtjust:
– Peppe! Dig har jag inte sett sedan du var en tvärhand hög. Jo, vi ser dig ju på TV4-sporten förstås och då säger jag alltid till gubben, ”Ser du vad lik Henny han är!”
Jojo.

– Är din mamma och jag verkligen så lika, undrar Peppe när vi några veckor senare träffas på Idrottsgalan.
– Det måste vara skägget, säger jag som på den tiden rakade mig varje dag.

PS: Det är inte bara namnlikheten. Jag misstänker att det finns något vagt spolformat över min person. Något obestämt, som gör att människor tycker sig känna igen mig.
– Men ändå inte.
Jag har även blivit förväxlad med den gamle porrdirektör Berth Milton. En gång har jag till och med förväxlats med Jan Stenbeck, entreprenören som förändrade telekom- och tv-marknaden i Sverige. Något jag noterade med stolthet, men personer i min nära omgivning påpekade att likheten bara berodde på att jag hade blivit fet och skäggig.

Pappa och son

Hon: efter litet bakslag tidigare idag piggnade han till igen när Björn och Hanna dök upp vid sexsnåret. Fixade dessutom till lite köttbullar med gräddsås som han önskat. Givetvis gjorda med kött från Attanäs gård.

Björn och Hanna under markis med infravärme. Trots kvällssol, men det blåser, förstås…

Publicerat av

2 reaktioner till “söndag: ”If she dies, she dies”

  1. Håller med kovlandstanten att du är lik mamma Henny men inte Peppe Eng. Skönt att du verkar pigg och frisk efter att ha skrämt oss

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s