Söndag: här behövs en rubrik som förklarar hur truten, Elvis och Madsen Lindemann hamnade i dagens blogg

Allt hänger ihop. Truten som vi trodde följt med från Utklippan håller sig kvar. Man undrar hur länge den relationen varar.

Han: Under sina sista överviktiga dagar åkte Elvis Presley omkring i en av sina Cadillacs. I ett gathörn passerar han en bar där det pågår en Look-Alike- Elvis-Contest.
– Stanna, säger han till sin chaufför.
Elvis går in på baren och sjunger en av sina mest populära låtar. Det gör även de andra deltagarna. Publiken applåder. När juryn sagt sitt återvänder Elvis till bilen.
– Hur gick det, undrar chauffören.
– Jag blev fyra.

Veckans cover-boy i den rosa pressen.


”What is a story without an end, sjunger Van Morrison. Det gäller att sluta i tid. Men när vet man att det är slut? Osökt tänker jag på historien om Elvis när jag får veta att ännu en riddare av Our Group hänger av sig svärdet: ”Modern Times Group (MTG) CEO and President Jørgen Madsen Lindemann has informed the Board of Directors of his decision to leave the company and has submitted his letter of resignation. After 26 years of service, he has decided to step down to free up time to pursue other challenges and for the company to facilitate its long-term CEO succession planning.”

”Our group” är det interna smeknamnet på den grupp bolag som Jan Stenbeck byggde upp (TV3, Viasat, MTG, Comvik, RIX FM, Millicom, Tele2, Strix, Metro m fl) och som hans dotter Cristina framgångsrikt förvaltat värdet av. För två veckor sedan konstaterade jag att Tele2:s vd och koncernchef Anders Nilsson överraskade finansvärlden med att meddela sin avgång.
– Jag har beslutat mig för att det är dags för mig att ta en paus och fokusera på andra delar av mitt liv ett tag. Det har inte varit ett enkelt beslut, eftersom det aldrig finns ett bra tillfälle att lämna ett fantastiskt företag, men vi har ett väldigt kapabelt och motiverat team som kan genomföra nästa kapitel i vår strategi. Jag kommer definitivt fortsätta heja på dem från sidlinjen. 
Sa Anders som hyllas som en av den globala telekombranschens mest framgångsrika vd:ar.

Jag tog avhoppet som en personlig förlust: ”Om jag en tid hade förmånen att tillhöra plutonbefälen i en Our Groups divisioner och nu är en vaktpost i periferin är Anders en verklig veteran i stridens mitt – förmodligen den siste av sitt slag (tillsammans med MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann) i Jan Stenbecks fruktade och oslagbara mongolhär.”
Och nu hoppar alltså även den siste av den första kretsens riddarna av. ”Efter 26 år inom bolaget har Jørgen Madsen Lindemann beslutat att sluta för att frigöra tid för att söka nya utmaningar, men också för att underlätta för bolagets långsiktiga successionsplanering för rollen som vd och koncernchef”, heter det i pressmeddelandet.

Som om 26 år som legoknekt i samma här inte vore tillräcklig anledning, spekulerar mina gamla kollegor om varför: ”MTG blev herrelöst när Kinnevik 2018 delade ut bolaget till sina aktieägare för att Tele2 skulle kunna gå ihop med Comhem”, skriver Ulf Petersson i Dagens Industri. Sedan dess har ”ett antal utländska aktivistfonder köpt på sig stora aktiepositioner och som enligt uppgifter till Di strider inbördes och har olika agendor” för vad bolaget är och bör vara. Madsen Lindemann saknar det stöd som en stark huvudägare innebär.
– Kanske ligger det något i hans analys.
Ulf bor i Kalmar och nästa gång är det hans tur att bjuda på en köttbullsmacka på Café Lotsutkike. Han spekulerar, men vi som haft förmånen att jobba för Jan Stenbeck och Cristina Stenbeck fattar vad han menar.
Å andra sidan:
– Efter snart tre decennier i samma arme behöver man inga andra skäl att sluta. Jørgen Madsen Lindemann har redan gjort allt han bestämt sig för att göra.

Hur tänker han?
… men jag vet hur Sancha Pancha tänker.

Varför han hoppar av just nu? Man kan inte se in i en annan människas huvud. Men jag vet hur det känns för mig – jag tar det personligt. ”I will miss u my friend! – thank you for all the support during ALL these years”, skriver den siste veteranen I ett privat mejl. Och plötsligt förvandlas jag till den Sancha Pancha jag alltid varit i denna galna värld av färgstarka riddare.
Vi känner historien: När riddaren don Quijote av la Mancha bestämmer sig för att att sätta punkt för deras gemensamma äventyr för att dö som Alonso Quijano den Gode han en gång var, säger vapendragaren Sancha Pancha gråtande: ”Ack, dö ej, käre herre min, utan följ mitt råd och lev i många år än, ty den största galenskap en människa kan göra här i livet är att utan vidare lägga sig ner och dö, utan att någon tar livet av honom eller annans hand än tungsinthetens gör slut på honom!
Ligg nu inte där och dö, utan stig upp ur sängen och låt oss gå ut på fältet klädda som herdar som vi har kommit överens om! Kanske kan vi bakom någon buske träffar på fröken Dulcinea
så fri från sin förtrollning att en inte kan se något bättre!
Är det kanske så, att ni håller på att dö av sorg över att ha blivit besegrad, så kasta skulden på mig och säg att ni vart slagen i mark därför att jag spänt illa till Rosinantes bukgjord. Och därtill har ju Ers nåd läst i sina riddarböcker, att det är vanligt att den ene riddarn stöter den andre ur sadeln, och att den som är besegrad i dag kan bli den stolte segraren i morgon”
(Don Quijote, Forum 1995 i översättning av Edvard Lidforss).

Jørgen Madsen Lindemann är en läsande man. Han tänker inte lägga sig ner och dö. Han är långt ifrån besegrad och lever sedan många år med sin egen fröken Dulcinea. Men jag tror han fattar vad jag menar.
– See u out there, man!

PS: Stenbecks ledarstil analyseras i kandidatuppsatsen ”Ledarskapet inom Kinnevik”, publicerad av Ekonomihögskolan vid Lunds universitet år 2007. Managementforskarna Johan Jiremark, Josephine von Platen, och Maud von Schreeb definierar ledarstilen som ”ägarstyrd”, ”karismatisk” och ”visionärt”: En ledare som ska passa in i Kinneviksgruppen anser vi bör ha egenskaper som Stenbeck själv besatt, det vill säga engagemang, kontroll på detaljerna på de olika nivåerna i företaget samt en nära kontakt med marknaden.
För egen del gjorde jag lumpen som plutonchef i ett jägarförband i Norrland. Förmodligen är det därför jag lättare tar till mig Johannes Bosons mindre abstrakta beskrivning av samma sak. Johannes, tidigare marknadschef på Tele2, säger så här i uppsatsen:
– Det går att likna en bra chef i sfären vid en bra skyttekompanichef; han bör ha detaljkunskap om samtliga vapen som finns inom kompaniet för att kunna se vilka uppgifter kompaniet kan lösa.
Jørgen Madsen Lindemann – liksom Anders Nilsson – är efter alla år en fena på vapenvård. Nu vet ni andra det också.

Hon: och sen såg vi den gamla kultfilmen ”Sista natten med gängen” på Svt….

Publicerat av

En reaktion till “Söndag: här behövs en rubrik som förklarar hur truten, Elvis och Madsen Lindemann hamnade i dagens blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s