Lördag: Lugn, Allt har hänt – men ingenting har förändrats

(Uppdaterad 17:45)

Det som länge såg ut som ett problem
… krävde inga åtgärder.

Han: Ni har inte skrivit något idag – har det hänt nåt?
En syster ringer och låter, om inte orolig, så åtminstone lite undrande. Nu handlade det bara om vår blogg, men syster Kajsas reaktion kunde gälla allas vår mediekonsumtion i allmänhet. De flesta vuxna läser, tittar och lyssnar regelbundet på nyhetsflödet av ett enda syfte:
– För att försäkra sig om att ingenting hänt.
Åtminstone att allt har hänt, men ingenting har förändrats.

Medierna fyller idag samma funktion som kyrkorna förr i tiden. Man besökte dem regelbundet för att lyssna på prästerskapet. Budskapet varierade beroende på religion, påbjudna helgdagar och prästens humor och formuleringskonst.
– Men när kollekten samlats in kunde föreställningen oftast summeras med det lugnande beskedet att ingenting nytt hänt, åtminstone har ingenting förändrats.

Journalistskrået är det nya prästerskapet, maktens ideologibyggare. Ibland lånar man till och med retoriken. Som när den mest ideologiske propandisten av sportnördarna Erik Niva skriver: ”Här har ni en fotboll. De allra flesta pumpar den full med luft. Diego Marando fyllde den med mening, med färg, med genialitet och galenskap, med okuvlig kamp och förtrollande magi. Han är borta nu. Fotbollen ser bara ut som en vanlig fotboll igen”.

Nåja, kanske var det utvikning. Kära syster, idag har det bara hänt saker som bekräftar att ingenting har förändrats. Hon har jagat löss, jag har äntligen fyllt igen graven utanför Margaretas stuga. Detta efter att vi äntligen förstått varför det då och då luktar avlopp och Urban Engman och hans team med ett kirurgiskt snitt identifierat orsaken: ett felmonterat rör.

Fel rör.


Förutom den dagliga bönestundenLindbergs byggmarknad – har inköpt två 45 x 195 mm tryckimpregnerade reglar a 4,80 m till sista etappen av nya verandan – har jag konstaterat att det bästa man kan göra en dag som denna är att identifiera ett problem och fundera över vad man ska göra åt det.
– Och sedan strunta i alltihopa.

Du kanske minns att jag tidigare i höst insåg att jag borde göra som alla andra och dra upp min båt som jag inte använt på hela sommaren. När havet gick högt under den första höststormen lyfte vågorna båten delvis på land – där den blev hängande med stjärten under vatten.
Men simsalabim! Plötsligt känns det som vår och båtfan ser ut som om jag just lagt i den.
– Om havsnivån orsakats av klimatförändringarna så hoppar vi på udden nog av Parisavtalet.

Kort sagt från lokalredaktionen här på udden:
– Somna om. Allt har hänt, ingenting har förändrats.

Au Naturel..,

Hon: nä precis, jääääääkla löss!!! Skulle bakat pepparkakor men istället gick dagen till att klippa ner även chilin i växthus 2 och den som var kvar inomhus. Tur jag fixade adventsljusstaken igår. Hittade ju inte svampdekorationerna som jag gömt på något säkert ställe… men hämtade lite kottar ute istället och egentligen är ju det mycket finare.

Överfullt, lager på lager. Skjuts in i ugnen på tork imorgon då. Sen pepparkakor…

Han: Förhoppningvis förstår som är vaneläsare att det är inte mina löss hon förbannar utan den som bosatt sig på henne chiliplantor. I övrigt måste jag revidera mitt budskap ovan:
– Ingenting har hänt idag, men allt har förändrat! Vi har ju satt upp våra adventsstjärnor och nu sitter Bob Dylan strax bakom mig och sjunger Goodbye Jimmy Reed och hon lagar Stinas kyckling i en annan del av stugan vid havet.

Publicerat av

En reaktion till “Lördag: Lugn, Allt har hänt – men ingenting har förändrats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s