Söndag: Från Adventskalendern är steget inte långt till i fjol i Marienbad

(Uppdaterad 15:03, 14:25)

– Tänk vad lik Gunnar han blivit! (Emil till vänster).

Han: Klart vi ser på adventskalendern. Kul! Kanske mest för att Malins & Gunnars pöjk Emil spelar Rakels farbror Ivar, som i dagens avsnitt förlorar i schack mot sin storebror.
– Vilket osökt för mig tillbaka i tiden.
Långt tillbaka, inte bara till gårdagens (sista) avsnitt av Queens Gambit på Netflix.

Siciliansk, fransk, spansk öppning – eller en Budapest eller en Albin Counter-Gambit‎? Fällor à la Rubinstein eller Lasker – för att inte tala om Noahs ark. Minsta barn som följer Queens Gambit på Netflix fattar att schack handlar om förutsägbara spelsystem, där minsta misstag straffas om man avviker från givna strategier.
Schack är ingen sport där ny teknik eller nya material avgör. Vinner gör den som bäst förmår kombinera givna spelsystemen

Det var Jarefors som lärde mig spela schack. Han värjer sig, men under åren vi bodde ihop fungerade han som den storebror jag aldrig haft innan jag flyttade hemifrån. Jag var tolv, han 13. Vi var olika. Han var duktig i skolan, använde nagelknippsare och hade necessär och morgonrock.
Han var dessutom matematisk, musikalisk och spelade schack.
– Men mest beundrar jag honom för att han knäckte koden i kultfilmen ”I fjol i Marienbad”.

Vi såg Alain Resnais triangeldrama tillsammans år 1961 eller 1962 i Strömsund – på den tiden nådde finkulturen ut i bygderna. Filmen vann ett Guldlejon i Cannes och har gått till fimhistorien för sin gåtfulla och drömlika berättarstil.
Vi tyckte att filmen var det segaste ni sett. Men att ha tråkigt är lärorikt. Vi fascinerades snart av det spel som en av huvudpersonerna underhåller de uttråkade sommargästerna med. Liksom schack är det ett spel som bygger på förutsägbara spelsystem.
Det händer att jag fortfarande roar (?) vänner med med att lägga upp tändstickor som i en pyramid.
Detta eftersom jag fortfarande alltid vinner.
Vinner gör jag tack vare Jarefors, som efter många timmars spel hemma på rummet formulerade formeln för hur man vinner.
– Eller snarare: han knäckte koden för hur man undviker att förlora.

Spelet går till så här: Placera spelkort – eller tändstickor som vi ofta använde – på ett bord i en pyramidform, så att det på nedersta rader ligger 7 kort/tändstickor, på nästa rad 5, på tredje raden 3, sedan 2 kort/stickor och sist 1 på toppen. Du kan gör pyramiden större, men det är utanpåverk för att förvirra motståndaren.
Spelat är enklare är schack: Det gäller att plocka bort stickor från bordet, så att motspelaren blir sittande med den sista stickan. Du får ta bort en eller flera stickor, men bara på samma rad.
Ett tips, som låter generöst:
– Låt din motståndare börja.

PS: ”I fjol i Marienbad” hade premiär år 1961. Då existerade varken datorer eller internet, ofattbart eller hur kära barnbarn. Fett konstigt, men om Google funnits på den tiden hade Jarefors inte behövt slösa på sina hjärnceller för att knäcka koden med sina uträkningar.
Det hade Harvardprofessorn Charles Leonard Bouton nämligen gjort redan år 1901.
– Men det visste ju inte vi.
Då.

Jarefors, förevigad i Googletid.


När jag nu googlar avslöjas hela det mönster som vi – särskilt Jarefors – frilade genom att skingra det svartvitt gåtfulla och drömlika i Marienbad: Nim, det heter så, är ett strategiskt spel som så mycket annat lär ha uppfunnits i Kina. Nu vet jag att spelet spelades i hela världen, åtminstone fram till Harvardprofessorn Bouton analyserade sönder det.

Det finns 12 olika förstadrag och spelet är slut efter högst 12 drag – om både spelarna kan spelet. Om man vill variera upplägget, kan man spela ”Omvänd Nim”. Då vinner den som tar sista stickan. Mer tänker jag inte säga. Och du – förstör inte en grå söndag med att googla bort en illusion.
Men se gärna filmen först. Här en introduktion:

Hon: Luther har hängt över axeln hela dagen, och ändå har jag inte fått mycket gjort. Egentligen har vi bestämt att helgerna är arbetsbefriade, men idag har jag inte känt mig förtjänt av det. Förmodligen för att det är andra advent och julstressen börjar göra sig påmind.

Egenkokat vörtextrakt

för att döva den något började jag koka ner porter som substitut för flytande vörtextrakt, eftersom jag inte vet hur man får tag på riktigt. Men porter eller svagdricka ska tydligen funka. Men typ hälften kokade över direkt, ta julölen som ingen drack av förra året föreslår Han. Så jag slår på en flaska julöl också. Hoppas nu det funkar, kokade ner det till ca 1 dl. Kryddblandningen och rågmjölet är skållat. Imorgon vet vi om jag måste falla till föga och köpa vörtbröd, eller om jag kommer kunna baka eget…

Fjärde versionen.

Fixade etikett till gåbortpresent. Ska på glögg hos goda grannar i eftermiddag, ute förstås! Håller mig fortfarande borta från datorn och kör handtextat fast jag inte kan skriva snyggt alls. Rök typ fyra etiketter innan en dög någotsånär… men nu blir det soffan fram till glöggen. Men det är inte helt julstressbefriat i den heller 😉

Recept-rek…

Julros.

Han: Julbestyr? December? Vinter! Inte jag, säger svärmors gula Goldstein och undrar varför inga andra rosor kommer ut och leker med henne.

Varför dra upp båten när allt ser så bra ut.

Men sedan är det här med båten. Lite blåsig är det, från SO. 12 sekundmeter. SMHI har utfärdat Klass1 varning.
Jag har sagt det förut och jag säger det igen:
– Segrar ska man ta ut i förskott, i efterhand är det oftast för sent:


Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s