Fredag: räven raskar över isen…

(Uppdaterad 19:14, 18.56)

Speciellt de här i ljuskronan!

Hon: och där åkte granen, julstjärnorna och tomtarna ut. Kulorna har jag lite svårt att skiljas från så de får hänga ett tag till.

Och i samband med det transformerades huset från julhus till växthus. Fick köpa ännu fler lampor till växterna, inte precis enhetliga och det ligger miljoner sladdar på golvet. Men inget barr 🙂

Han: Känner mig allt oftare som den gnällige gubben på udden, som lägger in en redan använd prilla och tänker att det var bättre förr.
– Men det var det inte!

Visst. Trump tycker nog att det var bättre förr – det vill säga före den 6 januari år 2021 när han hetsade sina supportrar att belägra kongressen och när de gjorde som den stora ledaren sa svek dem ännu en gång när han förstod att han gjort bort sig. Men i historiens långa perspektiv lever mänskligheten i den bästa av världar.
Även om vi inte tror det – vilket Roslings Gapmindertest visar.
– Kolla själv vad du tror dig veta om världen av idag!

Och det hemska coronaviruset ändrar inte den slutsatsen. Även pandemierna var värre förr, vilket vi kan tacka läkarkåren och den moderna medicinska vetenskapen för.


Men en sak erkänner även utvecklingsoptimisten inom mig: När jag rensar ut Bertil Peterssons sjöbod, som ska bli badrum med hörnbadkar och tvättmaskin, inser jag att en sak har blivit sämre. Jag talar här om Margaretas Bertil, vilken i likhet med sin namne, granne, bäste kompis (och Hennes pappa) Bertil Petersson gillade att fiska.  
Tillsammans gick de ut till sandbankarna utanför Fimpan och la nät.
– Och fisk fick de!

Historierna har jag hört. Som att deras fruar vägrade ta emot fångsten om gubbarna inte rensade fisken först. Det handlade oftast om flundrorna. Och intresset ljuger inte. På insidan av sjöbodens dörr har Bertil Petersson (den II?) bokfört fångsterna sommaren 1985:

Avundsjuk? Absolut! För egen del har jag efter 20 år på udden inte lyckats fånga en enda flundra. Första gången Uggla och jag la nät stod våra förväntansfulla fruar i soluppgången över udden och väntade på färsk fisk.
Vi kom hem med bra bilder på en (1) vettskrämd ejderhona som fastnat i nätet.
Inte heller senare har jag känt behöv av att anteckna dagens fångst på insidan av min sjöbodsdörr.

Storfiskarna på väg in…

Hon: jodå, 2013 fick ni en flundra. Jag har bildbevis. Men sen tog det stopp på fångsterna. Kan ju bero på att du inte tror på sänken eftersom man inte har det när man fiskar i en å i Norrland…

Uppvisar stolt fångsten.

Han: Småländskan är en ödmjuk person och hon har anledning till det. Det finns inga åar i Norrland. Älvar, heter det och i dem lägger man inte nät.

Publicerat av

En reaktion till “Fredag: räven raskar över isen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s