Söndag: vilodag i grönt och vitt – om vi äldre får tycka själva

(uppdaterad 17:02)

Hon: japp, första tomaten är här! Såååå kul! Den är pytte alltså, och kommer inte bli så stor överhuvudtaget, men ändå. 31:a januari!

Faktiskt är det två tomater, om man tittar noga…

Det är en Red Robin, en slags dvärgtomat. Ska bara bli 25 cm hög och väldigt kompakt. Mina är lite högre på grund av för lite ljus, trots extra växtbelysning. Men de är ändå hyggligt kraftiga och kompakta. Klart hanterbara att ha inne. De som ska ut i växthuset och på friland har jag inte börjat sätta än.

Och så här höga är de.
Och det är chili på gång också naturligtvis…
I olika stadier. Här huserar de största, en del med knoppar.

Ute går det i vitt idag. Dimma ligger över havet som nästan har börjat frysa till is även här ute hos oss på udden. Men en vindpust och den spricker upp igen. För öppet och blåsigt, fast håller kylan i sig så kanske vi kan ta en promenad ut till Fimpan nästa helg. Vore ju himla kul, var säkert sådär 40 år sedan det gick senast skulle jag tro. Men jag minns en vinter när de till och med körde bil över till Öland, och jag åkte skridsko på en fin blankis utanför Fimpan. Men det måste vara typ 50 år sedan… huh!

Och så lämnar jag över ordet till honom, med ett klipp ur dagens DN…

”Vi ickegamla tycker att äldre är gulliga, men tror inte att de kan lära oss något.” Andrev Walden.

Han: Ynglingen som skriver i DN har fått ihop en sifferspäckad artikel. Dock är det symtomatiskt att när Dagens Nyheter ska tycka om hur äldre behandlas i Sverige så låter man en medelålders reporter göra det.
Med gott uppsåt förstås, men tramsigt:
– Vi ickegamla tycker att äldre är gulliga, men vi tror inte att de kan lära oss något. Vi gillar dem ungefär som vi gillar katter på internet, skriver Andrev Walden, född 1976.

Dagens stora kulturartikel i Sveriges största morgontidning går därmed blir därmed intressant i första hand som en illustration på det problem redaktören ville bedra till att belysa.

Surgubben på udden vill än en gång hänvisa till den forskning som finns om hur vi gamla har det i Sverige – när vi får tycka själva.

Hon: sms från Ancy (vän och granne): ”kolla in månen! Galet 😀”. Och ja, aldrig sett en så orange fin och stor måne. Men varför går det inte få till på bild…

Mitt försök…
Hans försök

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s