Måndag: Rödhaken och bofinken större bubblare än koltrasten

(Uppdaterad 15:07)

Han: Idag blir en vacker dag, det visste katterna och jag redan innan solen bestämt sig för att vakna. Men kallast hittills i vinter, -15 grader.

Och visst blev det en vacker dag! Frågan är dock hur hennes växter klarat sig Och hur mår småfåglarna?
Talgoxen ohotad etta och koltrasten årets bubblare. Udden må vara ovanlig på många sätt. Men när det gäller vinterfåglar håller vi oss nära den nationella trenden.
När helgens fågelräkning summeras verkar det var många som räknar, färre som räknas. Det finns en vinnare – vår vanligaste småfågel så här års är talgoxen.
Och som finns det en bubblare. Denna gång är det koltrasten som registrerats i betydligt högre antal än förra året. Enligt media verkar det ha funnits nästan tre gånger så många koltrastar i landet denna vinter jämfört med den förra. 

Anledningen till att koltrasten är så talrik är troligen vinterns mycket milda inledning, något som säkert lockade många koltrastar att stanna kvar i stället för att flytta mot västra Europa. Koltrasten är också en art som, under de 16 år denna räkning pågått, har utökat sitt vinterområde norrut, framför allt längs Norrlandskusten.

Här ute hos är koltrasten kanske inte en bubblare. Vi har haft besök under hösten, men under helgen såg vi bara 1. Vår bubblare är nog bofinken ett par) och rödhaken (2). De ska inte heller vara här. Ovanligt många sidensvansar stannar till på udden jämfört med räkningen förra året.

Tyvärr finns det en underliggande trend:
– Färre arter och färre exemplar.
Störst är nedgången på pilfinken här på udden.
Änderna brydde vi oss inte att ta med i statistiken (69), inte heller den stora havsörnen på Fimpan. Inte heller svanparet, som tycks ha förlorat en unge i kylan (spaning pågår).
– Det är med fåglar som med människor. Det är bara vissa som räknar.

Oräknade.

Hon: nu glömde du Staren. Den ska inte heller vara här, och var inte med i räkningen förra året. En bubblare till alltså. Och så har vi ju vår häger. Den ser också lite frusen ut nu. Och långsam, satt kvar länge på sin sten innan den flög när jag gick ut tidigare idag.

Han sitter precis vid strandkanten i höjd med aktern på båten.
Och nu flög han!

Jodå, citronträdet har klarat natten. Var 1 plusgrad i växthuset vid 8.00 när jag vaknade, och flög ut med hjärtat i halsgropen… jag hade inte satt värmefläkten på max eftersom det bara skulle bli typ -4 under natten. Jo, tjena…

Mer biologisk odjursbekämpning kom med postbud hela vägen ut till udden idag. Så nu ska sorgemyggorna också få på moppo. Beställde för lite bara, dumt! Men de fastnar i alla klisterlappar jag satt mellan plantorna så det får räcka. Såg för övrigt en levande skinnbagge idag. Hurra, då jobbar de på med Tripsen.

Och eftersom det så sällan är vinter härnere så tänker jag lägga upp ännu fler bilder på den vackra vintermorgonen… 😉

Från sovrumsfönstret 7.55. Tomt i fågelträdet
8.03, inser att det är svinkallt ute och att jag måste springa bort och kolla citronträdet…
9.03. Tidningen hämtad, ordentligt påbylsad, och nu frukost i soffan
9.22. Ja men det är ju så himla vackert…

Publicerat av

En reaktion till “Måndag: Rödhaken och bofinken större bubblare än koltrasten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s