Lördag: Det finns kanske en mening med att naturen rör sig i cirklar

(Uppdaterad 13:13)

DAGENS POLITIK: Långt bortom udden har Centerpartiet bestämts sig för att lämna Alliansen och återgå till Kohandelspoliitken och Hedlunds allians med sossarna – en strategi som partiet under Torbjörn Fälldin gjorde upp med 1976 och som Maud Olofsson byggde vidare på med borgerliga Allians för Sverige 2004.
– Se där ett uttryck för att politiska partier ibland rör sig i cirklar!

– Vi står kvar i mitten, försäkrar Annie Lööf nu. Låter bra, tycker den enda centerväljaren här ute på udden.
Frågan är vad det betyder när alla andra flyttar sig allt längre ut till höger, muttrar surgubben.
Den som lever får se.
På plutonchefsskolan på I5 lärde jag mig att om du som chef har gått vilse låt plutonen gå i cirklar tills du får kartan att stämma med verkligheten.
– Det räcker att bara du vet att ni inte riktigt vet var i landskapet ni befinner er.

Färgläggningen har kommit en bit på väg.

Han: Somliga dar blir jag medveten om alla färger som omger mig här på udden. Är det konstigt att det är svårt att komma igång med måleriet.
– Vad ska jag bidra med?
Insiktsfullt, men så var jag ett år yngre när jag diktade dessa ord. Målat blev det inte. Naturen hade kommit lite längre då men färgläggning pågår även i år, även om subjekten är nya:

Nya äppelträden blommar som de alltid gör.

Under antiken trodde man på en cirkulär historieuppfattning, en evig rundgång. Nu för tiden tilltror vi teorin om att historien är en linjär process som leder fram till den punkt där vi befinner oss just nu och där historien aldrig upprepar sig.
Kanske är det sant.
Kanske visar Centerns återgång till Hedlunds strategi något annat

När det gäller naturens gång är den definitivt cirkulär, därmed förutsägbar om än med variationer.
– Ta svalorna, tex.
De kom till udden för några dagar sedan, men idag tycks de ha bestämt sig för att bygga sitt sommarhus på den vanliga platsen. Jag behöver inte skriva mer om det.
Det räcker att klippa Hennes dagsnotering från förra året: ”Svalorna kom igår och började direkt försöka bygga bo i nocken ovanför skjutdörrarna mot havet. Trots att Vilda förra året till slut lyckades runda husses uppsatta skydd av hönsnät och riva ner hela boet med ägg och allt. Så tråkigt. Måste sätta upp bättre skydd i år.”

Noterar att så diktade hon den 10 maj 2020, dvs bobyggarna är 19 dagar sena i år. Variationer på samma hittar jag för övrigt även i Våra Fåglar (Prisma, 2006). På sidan 174 har jag gjort en marginalanteckning i juni 2010: ”Ett par har bosatt sig på bjälken på Stora verandan. Får 4 ungar och jagar Sofi.
Ett år senare skriver jag: ”De bor också här igen…”. Komplettering 5 juni: ”2 ungar födda!!”

Kort sagt: Historien upprepar sig. Och det är ju inget fel i det. Inte för inte heter det att ”den som känner sin historia, känner sin framtid”.

Hon: det viktigaste är väl ändå att Centern med sin nya logga innehållande fyra hjärtan vill symboliserar sina värderingar, medmänsklighet och värme. Finns det något annat parti som så tydligt uttalar det mottot…? Starkt och modigt tycker jag.

Tillbaka till ämnet naturen på Udden. Är lite stolt över mitt olivträd som överlevt ett blåsigt och kallt första år här. Ingen riktig koll på olivträd, men visst ser det ut som om det kommer bli massa oliver:

Närbild

Och så har har jag lyckats få ihop lite rabarber-marmelad på mina ynkliga rabarber. Alla gick åt! Grannen Katarinas rabarber är däremot enorma. Fick tre, räckte med två för att göra en hel paj. Fick lite goda tips så hoppas få fart på mina med 😉

Men den blev ganska god!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s