Tisdag: dags att sätta ner foten!

(Uppdaterad 16:59)

Hon: vaknar stressad, utan någon direkt orsak egentligen mer än att jag ska upp till vårdcentralen och ta ett blodtryck vid 11.00. Och det slår alltså redan i taket 6.30…

Lika bra att börja bocka av i to-do-list direkt! Kollar kalendern om hur ”bokningarna” i Chateau Margareta ser ut. Vi hyr alltså inte ut men det kommer barn och kompisar lite utspritt hela juli och halva augusti, med lite osäkra luckor och preliminära bokningar här och där. Och vi har själva planer på lite utflykter med övernattningar. Så nu är det dags att slå fast datum. Check på det!!

Ligger väl bra där den ligger!

Sen ut och vattna! Upptäcker att det växer ogräs i båten. Båten ligger alltså fortfarande på land men Han har velat lägga i den i vattnet ett tag nu. Jag tycker det är skönt att slippa ha båten att slåss med i viken när jag ska bada. Och vi använder den aldrig, dessutom verkade det vara hål i den förra sommaren för den var hela tiden full av vatten. Det är för att det har regnat fick jag till svar oavsett om det regnat eller inte. Nu använde jag samma argument, ja att båten har ett hål och inte borde sjösättas. Nej, det är inget hål, svarar han…

Men det växer i alla fall från botten 😉

Han: Det var som tusan! Kanske borde jag ha haft koll på båten, men jag har varit upptagen med intellektuellt arbete. Ränderna går visst aldrig ur. Jag läser fortfarande tidningar med pennan i hand som vore jag ansvarig redaktör. Läser till exempel en mycket intressant artikel om Annika som fångade in en svärm med bin i närheten av Coop i Färje­staden.
– Bin är viktiga. Utan bin skulle det bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdiskarna.
Och våra körsbärs- och äppelträd skulle reduceras till blad och grenar.
Här på udden har vi för få bin.
Alltså läser jag med stort intresse.

Intressant i dagens Barometern.

Att bin svärmar är inte helt ovanligt under våren och början av sommaren, berättar Barometerns reporter. Det är binas sätt att föröka ett samhälle till två och sker när den äldre drottningen tillsammans med ett stort antal arbetsbin lämnar samhället.
Det här är inget biodlare gillar när det sker okontrollerat. Inte minns i trakten kring Färjestaden där det just nu florerar en farlig ”bisjukdom” och de svärmade okända därför bör sitta i karantän.
Intressant!
– Det finns alltså andra sjukdomar än deltavarianten som bör uppmärksammas.

Men sedan kommer frågan: Vad händer med bina nu? Och svaret:
– Just nu bor dem i vårt garage och hoppas på att ägaren ska höra av sig, säger Annika och här blir de svärmande bina en bifråga för en halsstarrig gammal redaktör.
Huvudfrågan:
– Bor dem verkligen i garaget?!
Nej, det bor inga Dem i garaget.
– Vid alla nerlusade sopprötter! som kapten Haddock helt korrekt formulerar det. Skicka in reportern till mitt kontor! NU!! Som straff ska hon hundrafalt skriva meningen:
Obildat! Okunnigt! Osmakligt! Mig borde skämmas!
– Inte!

Ja, ränderna går inte ur. Fortfarande reagerar jag på att inte ens journalister kan skilja på de och dem.
Det är jag inte ensam om. Felaktiga särskrivningar (tänk skum släckare och gå lätt packad i fjällen) har länge irriterat språkpoliserna, men verkar nu tappa mark till förmån för felaktigt bruk av de och dem, skriver Språktidningens chefredaktör Anders Svensson.

Det finns många språkpoliser där ute. Han tar ett exempel: ”Osmakligt! Dem borde skämmas! Så skriver en person i sociala medier och riktar hård kritik mot ett företags annonsering. På ett ögonblick förvandlas diskussionen till en språkfråga. Flera tycker att det är skribenten som borde skämmas. Och någon anser att den som inte kan skilja på de och dem inte borde uttala sig alls.”
– Mig instämmer!
”Språkskamning är en härskarteknik som riktar sig mot personer som bryter mot normer och regler”, skriver Svensson. ”Den som blir språkskammad tillskrivs ofta egenskaper som lathet, dumhet och okunnighet.”
– Oss instämmer i det också!

Jag hoppas att du fattar att jag är sarkastisk. Inte ens den lataste skribent skulle skriva ”mig bor i garaget”. Inte heller skulle hen skriva ”honom bor i samma jävla garage” – men likt förbaskat skriver den här reportern om de stackars bina att dem bor i snälla Annikas garage.
– Voffor gör di på detta viset?

Tänk efter. Du skriver inte ”Oss sitter på verandan och dricker eftermiddagsdrinken”, eller hur? Du skriver ”Vi sitter på verandan och dricker eftermiddagsdrinken som idag är en champagnedrink med gin”. Alltså skriver du inte ”Dem sitter på verandan” etc etc när du menar att ”De sitter på verandan och tar en drink till”.

– Vilket vi alltså gör just nu. Det är ingen raketkunskap som man sa förr på schwengelska. Det är elementär grammatik. Och vägrar man kunskap ger Språktidningens chefredaktör Anders Svensson för femtioelfte gången en enkel tumregel: ”Om talspråkets dom kan ersättas av vi ska det vara de, om dom kan ersättas av oss ska det vara dem – och om inget av detta fungerar rör det sig med all sannolikhet om artikeln de.”

Kom gärna hit till udden!

Alltså. Var bor de svärmande bina i Färjestaden?
– De bor i Annikas garage.
Nu vet du det också. Nu ska mig … jag menar jag ta en titt på vad som växer i båten.

Publicerat av

En reaktion till “Tisdag: dags att sätta ner foten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s