Torsdag: Det är skillnad på ogräs och svinmålla – för att inte tala om hål

(Uppdaterad 17.05, 14:17, 11:48)

Han: Vacker morgon på udden. Vaknar av solen 05:30. 12 grader varmt, känns som 14. Soldis, svag sydlig bris och jag mår som jag förtjänar – dvs utmärkt (detta sagt för att göra alla Krösa-Major besvikna över att jag inte har minsta symptom av den andra sprutan Astra-vaccin).
Sitter ute på sjösidan och funderar kring vad det är som växer i båten.

Ovaneläsare av denna blogg noterade att hon häromdagen häcklade mig och min båt. Hon hävdade att det är hål i botten och beviset skulle vara att det har växt upp ogräs genom skrovet.
– Naturligtvis har hon fel.

För det första växer det inte ogräs utan svinmålla, ”en delikatess, nästan för god för att anrätta” för att citera de som vet: ”Mållor (bland vilka svinmålla är vanligast förekommande) är bland de bästa ätliga vilda växterna, eftersom de har mild smak och kan därför användas i många olika slags maträtter och brödbak på samma sätt som spenat. Exempel på sådan mat är; soppa, paj, gratäng, pesto, sallad, stuvningar, pastasås, piroger, bröd, pannkakor m.m”

Nu plockad.

Svinmålla har en släkting bland amaranter som heter spenat om det låter bekant. Kan köpas för dyra pengar på Ica.
Alltså, kära du: Provianten är redan packad och klar inför sjösättningen.

För det andra är det naturligtvis inte hål i skrovet som hon hävdade med välbehag i rösten. Tuvan med proviant växer i avrinningshålet mellan skroven som tillhör båtens geniala självläns för att hon inte ska behöva bli blöt om sina söta små flipp-flopp.
Man kan ha synpunkter på att svinmållan växer just där. Men orsaken är identifierad:
– Hon hävdar envist att vi alla mår bäst av att båten ligga kvar på land.

Dagens DN.

PS: ”Ogräs” är viktigare än vi tror. I dagens tidning läser vi att i Skåne planteras ålgräs för att bromsa erosion längs kusten: Ålgräset med sina långa gröna blad ser oansenligt ut, men har häpnadsväckande stor betydelse för miljö och klimat. Ålgräsängar hör till jordens mest värdefulla ekosystem och beskrivs ibland som korallrevens mindre kända lillebror eller lillasyster.
Ålgräs binder sand, gör vattnet klarare, minskar övergödning genom att fånga upp kväve och fosfor och kan fånga in lika mycket koldioxid som skogar. Dessutom fungerar det som skydd och dagis för unga fiskar och andra varelser i havet.

Men på senare år har det viktiga sjögräset haft det tufft. De stora gröna ålgräsängar som har funnits på havsbottnen längs Sveriges kuster har på många ställen försvunnit helt eller delvis. Övergödning, överfiske, exploatering med utbyggnad av bryggor och båttrafik har i olika grad bidragit till minskningen.
I olika projekt pågår försök att återskapa och restaurera de ålgräsängar som har försvunnit …


Nu vet du det också. Om vi har ålgräs här ute vet jag inte, men sjögräs har vi.

Det händer saker bortom udden också.

Han igen: Kul! Kul att en partiledare gör som hon sa att hon skulle göra. Kul att höra hur snopna alla förståsigpåare – tyckarjournalisterna och de andra partiledarna – blev när Nooshi Dadgostar gjorde det hon sa att hon skulle göra.
Klart det blir kaos i det politiska etablissemanget.
Någon får skylla sig själv.

För egen del hade jag fel om att vi har ont om bin på udden. Och till skillnad från många har jag gärna fel. Idag kom de till jobbet:

Hon: vilka fina filmer du lagt upp, du måste bara skriva ”ljud på” under dem så man inte missar fåglarna i första och surret i andra…

Om du hade gått i vattnet och badat med mig skulle du veta att vi har ålgräs på sandbotten, vilket jag ibland slåss mot eftersom annan boss fastnar i den. Men nu är det slut med det. Ålgräset får stå! Sedan har vi ju en massa blåstång på stenarna, och det är ju också bra och dessutom en delikatess på riktigt!

Tomat-ogräs…

Ja, nu slåss jag mot förra säsongens tomater i Cos-sallads-landet. Växelbruk är ju grejen. Det som kommer upp i massor mellan huvuden är övervintrade frön från tomater. Hur de nu klarat -16 grader i vinter när man enligt konstens alla regler ska driva upp dem på golvvärme eller dylikt, alltså +25-30 grader.

Potatis-ogräs…?

Och när vi nu är inne på ätbart ogräs, är detta potatis som kommer upp i lök-landet? Jag tycker det ser ut som det, men Han tror inte det. Men jag tog ju den gamla sjögången från hans potatisland och grundade detta landet med. Det kom med en del små potatisar också…

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s