Onsdag: Ytterligare fem arter har återkommit till udden

(Uppdaterad 19:45, 18:53, 18:40, 17:36, 15:59, 15:52, 14:59)

Gulvial, en av fyra nya grannar.

Han: Vi har fått Axel Kiellands inventering av örter och blommor på udden. Vaneläsare av vår blogg minns kanske att vår egen ”professor i allt naturligt” förra året hittade 52 olika örter och blommor på sjöängen utanför Margareta, där det åren innan bara har odlats gräsmatta.

Inte heller i år har vi snaggat gräsmattan och i slutet av juli hittade Axel, assisterad av sin son Martin – även han biolog – ytterligare fem arter:

Flenört,Scrophularia nodosa
FärgkullaCota tinctoria
GulvialLathyrus pratensis
Strandkrypa, Lysimachia maritima
Vanlig knylhavre, Arrhenatherium elatius

– Altså ikke mange, så jeg må have været meget grundig ved første inventering, skriver Axel. Ganske vist havde jeg jo assistent på, men han var mere interesseret i insekterne og fotografering af samme.  Hvilket jo var helt uden for programmet.

Å andra sidan: 57 nya grannar som vi inte visste bodde här på udden.
Känns bra, tycker jag.
– Särskilt med tanke på att plantorna inte kostat en enda krona.
Och inte minst: Naturlig natur utan en enda timmes arbete.
Det fina med naturlig äng är den varken kräver gödsling eller bevattning.
Det känns som sagt bra.
Nästa år får vi beställa en rapport över insekterne också av assistenten.

– Eller vad tycker ni andra?

Ny längst ut på Udden

Hon: den här då? Den måste vara ny? Annars har vi mest Blåklockor och Rölleka utanför Hus 1.

Och den gula rosen förstås…

Idag har jag i alla fall fått lite gjort, fast inte tillräckligt, egentligen. Mest före frukost faktiskt. Han fick sovmorgon efter att ha jagat råtta/mink/mård eller annat odjur som försökte ta sig in genom väggen bakom sängen i natt.

Före frukost:

La in tomaterna som torkat i ugnen på 100 grader i X antal timmar i olja med chili, vitlök, rosmarin och timjan.

Kokade sylt (som nog mer blev marmelad) på björnbären jag plockade igårkväll. Smaksatte med lite lime, lite mörk rom plus en skvätt gin.

Gräddade surdegsbrödet med fullkornsvete av kulturarvssorter som kalljäst i kylen ca 36 timmar, samt satte en ny deg på dinkel, durumvete och siktat Jacoby mjöl. Också surdeg förstås. Nu står den i kylen försatt gräddas fredag morgon.

Sedan frukost vid niotiden. Klockan tio kom min nya stamkund och ville köpa mer körsbärstomater och grönkål. Kul! Sen tog jag ett dopp. Nu är det kallt i vattnet, isade om rumpan, men dök i två gånger ändå, härligt efteråt! Skulle tippa på Max 17, kanske bara 16 grader utanför vår lilla vik.

Efter det skulle jag skörda chili för att sätta en Hot Sauce för fermentering. Upptäckte då att mitt citronträd har fullt av sköldlöss… Skit!!! Borde jag sett, har ju undrat varför de små citronerna ramlar av och varför trädet inte skjutit nya skott i sommar. Dessutom har de spridit sig till det fina fikonträdet och även till det lilla Limone Rosso-trädet. F__n!!! La typ två timmar på att behandla dem. Men måste ta itu med dem mer senare, spreja och torka blad för blad. Hatar löss!!!!!!’

Men fick i alla fall igång en dubbel sats chili för fermentering, och tog lite mer fröer från de tomater jag vill sätta nästa år. I sista minuten. Som vanligt. Trist spara fröer tycker jag. Och chilin har jag inte ens börjat spara från…

Och nu middagsförberedelser… hittade ett recept i DN idag som jag tyckte vore en bra idé att pröva eftersom det innehöll sådant vi har själva här på Udden, även citronen är från vårt träd. Men fisk hade vi förstås ingen, inte ens i frysen. Skickade honom till Blomlöfs, de får färsk fisk tisdag eftermiddag, och torsk brukar alltid komma. Skickade också ut honom i potatislandet för att kolla om vi hade egen potatis också. Och jodå. Det blir hemodlad rakt igenom, förutom torsken då. Nu blir det här spännande. Tog två chilis…

I dagens DN
Sådärja, fyra sådana här upplagda…
Och så skjuts in i ugnen…

Fortsättning följer…

Han: Ett litet steg för mänskligheten. Och några få steg för mig, men till hennes fiskpaket serveras en handfull hemodlade primörer från mitt tångland:

Hon: nu gäller det! Han får öppna första…

Och så lite potatis också!

Och det var jättegott!! Kalasmat till och med, tyckte Han 🙂

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s