Fredag: ”Så er det en sparvhøk og sikkert en hun”

Bredare över höfterna?

Han: Idag kom regnet och jag fortsätter där vår spaning slutade.Apropå gårdagens korta besök hann jag bara se ryggen på höken som slog sig ner två meter bakom mig och sedan lyfte för att sätta sig en bit bort. Efter att tillfrågat expertisen lutar jag åt sparvhök men garderar med duvhök.
– Båda brukar flyga in över udden från Isman till.

Utifrån hennes bild är det inte helt enkelt veta: ”Ikke sikker, hvor stor var den omkring 58-64 cm eller 35-41 cm. Set fra ryggen er de to arter ret ens, men det lyse felt i nakken tyder på duvhøk. Sparvhøk har helt mørk nakke.”
Skriver uddens vanligtvis välinformerade expert och även andra har bidragit med insikter.
Några nedslag:
1. Duvhöken är större än sparvhöken. Och den här gästen var snarare 40 än 60 cm. Men vad säger det när storleken är relativ:
– Duvhöken är större än en kråka medan sparvhöken är stor som en kaja”, skriver Natursidan.

Dessutom: ”En liten duvhökshane och en stor sparvhökshona är ungefär lika stora”. Men duvhöken är ”bredare över höfterna” som Lars Svensson formulerar det i i Fågelguiden (Bonnier Fakta).
– Och stjärten är rundare och inte lika lång och modellsmärt som sparvhökens, om även den jämförelsen accepteras. ”Stjärten alltid längre än vingbredden”, förtydligar Lars Svensson när det gäller sparvhöken.

Sparvhök.

2. Och så färgen och teckningen: Jag vet hur en sparvhök ser ut på nära håll, jag har till och tvingats ta livet av en.
Ett problem är att de flesta fågelböcker beskriver fåglarna framifrån eller från sidan. Fågeln på bilden vänder ryggen till. Ingen teckning syns.
– Brun till mörkt brun nacke och rygg.

3. Hade jag sett den flyga kanske jag vetat. Duvhöken ger ett kraftfullare intryck. Den flyger med lugnare vingslag och stadigare och mer bestämd flyktbana. Sparvhökens flykt sker däremot genom några ”få snabba vingslag, avbrutna av långa sträckor i glidflykt” (Våra fåglar, Prisma).
Eller med Fågelguidens mer måleriska: ”duvkvicka vinglag får höken att stiga, med den sjunker i gliden, varför flyktbanan blir lätt böljande, inte så rak och stadig som duvhökens”.
Okej, men nu satt den här besökare alltså bara där med ryggen mot mig tills den plötsligt lyfte från hennes tomatspaljé och försvann.

4. En iakttagelse som fick mig att tro att det var en duvhök var att våra tre kråkor reagerade på gästen med varningsrop och flaxande flykt. Duvhöken kan ge sig på dem också, även om den här efter att ha funderat en stund försvann in i vårt småfågelsnår.
– Vilket även sparvhöken brukar göra.
Eller om det här var en sparvhök.

Så där kan man fortsätta så länge regnet varar. Men jag blir nog bara mer osäker ju mer jag läser. Men hjälpen är nära – plötsligt står min mentor där i regnet. Efter en kort genomgång av fakta – inklusive att jag får order att hämta ett måttband och mäter upp vår gäst, höken alltså, till 32 cm är slutsatsen given:
– Så er det en sparvhøk sikkert en hun.
Tack Axel, nu vet vi det.

Hon: men den igår var mycket brunare på bröstet! Rovfågeln alltså. Ja jag orkar inte ens argumentera för eller emot, är helt slut efter förmiddagens yogapass som var första sedan typ i maj, eller när det nu var trädgårdsarbetet tog över.

Första passet på typ tre månader… men nu är det två ggr i veckan som gäller!!!

Och jag måste säga att vattna och rensa ogräs är inte att förringa som träningsform, jag var precis lika stark och hade precis lika bra balans som före sommaren. Men något hände i kroppen, jag bara jäspar och jäspar, och känner mig helt slut som artist. Var ingen vidare värdinna när ”danskarna” kom mitt i ketchup-kokandet heller, för så fort jag satte mig med de andra i soffan så började jäspningarna. Bibi sa hon förstod, hoppas Axel också fattar vad ett yogapass kan göra med en otränad kropp…

Publicerat av

En reaktion till “Fredag: ”Så er det en sparvhøk og sikkert en hun”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s