Tisdag: ytterligare en underbar morgon … som redan lönat sig

(Uppdaterad 18:13, 10:27, 10:10)

Soluppgång 06:11. 8 grader varmt, 1-2 sek/m från SV.
8.30

Hon: vet ju inte hur många grader det var 8.30, men det gick bra att äta frukost i t-shirt. Ytterligare en underbart vacker morgon med spegelblankt hav. Så rofyllt! Och bäst av allt, sälarna är tillbaka på revet, fem stycken till och med, två små kutar på samma sten. ”Pappa säl” har legat ute på fimpan lite då och då i sommar, men vi har inte sett något flertal och inga små ungar förrän nu. Kul!!

De ligger här ute, men det blir knappt en prick när jag försöker ta en bild på dem.

Nu ska jag rensa svampen vi fick av grannen igår, tack igen Kajsa och Rolf!!!.

Har att göra…

Frågan är hur vi ska förvara den vi inte äter idag… förvälla och frysa (känns omständigt), frysa som de är (kan tydligen bli beska då…), eller helt enkelt torka dem på en tidning i rumstemperatur. Tål att funderas över. Hinner kanske torka innan beslut taget, ha ha.

Kantarellfilm!

Han: Smaskens! Nu till något annat. Igår målade jag en bräda. Den ska toppa spaljén som håller upp den nya vinrankan hos Margareta. Brädan har legat omålad i sex veckor. Men nu är den alltså målad och ditskruvad. Kanske är det ett hösttecken.
– Ett tecken är det.

Nu är det klart också.

Det var sex veckor sedan jag senast gick över udden beväpnad. Skruvdragare och hammare. Tumstock. Och jag är inte ensam om att komma ut. Som ännu en bekräftelse på att jag är ett trendkänsligt löv i vinden, rapporterar medierna att priserna på trävaror har ökat med 115 procent det senaste året. Men nu avtar coronaboomen snabbt.
Ett tecken i tiden att många slutat låtsas att de ”arbetar hemma”.
– Eller låtsas och låtsas. Många tolkade bara Folkhälsomyndighetens rekommendation efter eget huvud.
Och då blir det inte alltid som andra tänkt.

Det blev ganska många nya friggebodar, verandor, växthus och renoverade garage runt om i landet. Vilket med kapitalismens logik bidrog till att virkespriserna steg.
I april noterade jag här på bloggen: ”På grund av detta mentala virus i viruset har virkespriserna drivits i höjden. Och det är inte småpengar: Det vanliga trallvirket (trall impregnerad NTR AB 28×120”) som jag köpte igår har sedan 1 april år 2020 till 1 april i år stigit med hela 37 procent! Reglarna (45×145”) har stigit med 28 procent, enligt Prognoscentret i Stockholm.”

För egen del hade jag tur. Engman, vår kompis i byggbranschen, hade redan köpt ut allt virke jag behövde före boomen. Det mesta gjorde jag av med på vår ”remake” av Margaretas stuga.
Sedan tog arbetslusten slut.
– Den omålade spaljébrädan blev en symbol för det.

Ser ut som om den alltid suttit där eller hur?

Men idag hände alltså något. När jag sätter mig ner för att berätta för dig om denna storslagna händelse vid vatten hör jag på lunchekot att Danske Bank publicerar en rapport som placerar denna min omnipotenta dagsnotering i en samhällelig kontext: ”När Covid-situationen gjorde att alla stannade hemma startade en hemmabyggarvåg av aldrig skådat slag… byggvarubutikerna kunde inte få nog med virke, priserna steg och alla flockades kring guldkalven”, skriver banken och sammanfattar på ett pedagogiskt sätt hur kapitalismen undergräver sin egen uppgång och återställa produktivkrafterna på en nivå där marknadskrafterna åter är i balans: ”Sågverken drog upp produktionstakten. Samtidigt ökade husbyggandet dramatiskt och allt byggmaterial efterfrågades. Det blev brist OSB-skivor samtidigt som logistikproblem gjorde att byggkomponenter fastnade i Kina. Husbyggandet bromsades då kraftigt. När sen vaccineringarna löpte på, började folk leva som vanligt igen. Det var inte lika roligt att snickra hemma längre, verandan var ju redan byggd! Byggvarubutikerna hade helt plötsligt alldeles för mycket trävaror – marknaden tvärnitade – priserna rasade.”

I USA har priserna redan imploderat och Danske Banks analytiker räknar med stora prisfall här hos oss i oktober. Och kom ihåg var du läste det först: Medan fåglarna flyger söderut vågar vi redan nu spå att snart kommer skaror av prismedvetna män åter hasa omkring på Lindbergs och i andra byggmarknader.

Klart det känns bra att åter vara i samklang med de stora samhällsfenomen. ”Det är en helt ny situation,” som Danske Bank formulerar det.
Igen.

Tog en halv semesterdag…

Hon: så härligt väder, varmt, vindstilla och solen bränner inte längre. Tog ”ledigt” i eftermiddag. Började designa etiketter till mina kryddor efter frukost, men fick prestationsångest, får ligga till sig lite. Nu läser jag ut min bok på g istället, och sen ska jag bestämma vilken jag ska börja på efter den. Fick ett bokpaket med posten idag, alltid lika kul!

Publicerat av

2 reaktioner till “Tisdag: ytterligare en underbar morgon … som redan lönat sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s