Lördag: Undrar vad chipsen gör en sån här solig dag?

Han: Sol och mindre blåst. idag firar vi Sommarvattnets Dag här på udden. Det betyder att stugföreningen sätter på vattnet från vår egen brunn. Vattnet används mest för att vattna gräsmattor och fruktträd.
Det är efterlängtat, inte minst från hon denna-där trädgårdsmästaren som nu slipper hinka vatten i köket.

– Har du sett chipsen? Nä, som vanligt är det här gubbarnas dag när frivilliga krafter samlas klockan tio vid pumpen. Och så säger man att det är kvinnorna som är mest socialt kompetenta.

I år hade vi otur. Någon hade råkat gräva av vattenledning och det gav upphov till intressanta vetenskapliga diskussioner innan Lohman satte sig i bilen och åkte till kalmar för att köpa en ny koppling.


Och apropå aktiva gubbar: Antingen gjorde jag nåt smart igår. Eller så gick jag på en välregisserad pr-kampanj som landets journalister backar upp med gratis textreklam. Istället för att köpa några plank åt gången köpte jag ett komplett lass med allt virke jag behöver till Margaretas nya altan.
Ca 430 längdmeter trall och reglar lastade Beppe på Lindbergs på släpkärran. Det vägde säkert ett ton och det var för tungt för kärran så vi fick ta det stora släpet.


Hem till udden kom vi, om än 30 kilometers snigelfart på hårt prövade däck.
– Nu bör jag klara mig resten av våren och sommaren.
Och fakturan är skriven, bara en sån sak. Ty i Barometern läser jag krigsrubriken:
– Prishöjningar och brist på material kan hota altanbygget.

Det är pandemins fel, förstås. Folk har ”jobbat hemma” och tolkat Tegnells budskap efter eget huvud:
– Nu får jag tid att reparera villan och bygga mitt nya spabad, typ.
Det senare har blivit en riktig farsot här bland stugägarna inåt viken.

På grund av detta mentala virus i viruset har virkespriserna drivits i höjden. Och det är inte småpengar: Det vanliga trallvirket (trall impregnerad NTR AB 28×120”) som jag köpte igår har sedan 1 april år 2020 till 1 april i år stigit med hela 37 procent! Reglarna (45×145”) har stigit med 28 procent, enligt Prognoscentret i Stockholm.

Och så det stora hotet: Risken att virket tar slut inför sommaren. Det är det stora larmet. En orsak säga vara att virkesproducenterna, särskilt i Kanada, felbedömde efterfrågan i början av coronapandemin.
De trodde att viruset skull minska behovet – inte öka. Vilket det gjorde och nu står en massa snickare och en massa amatörsnickare med hammaren i handen, men inga bräder att slå spik i.
Åtminstone om vi ska tro dem som säger sig veta.

– Det ser ut att bli brist på trallvirke, säger Johan Freij, skogsexpert på Danske Bank, till Aftonbladet. Hans slutsats låter som en reklamtext för Lindbergs och alla andra byggmarknader:
– Ska du bygga en altan i sommar är det lika bra att åka och köpa virke redan nu.
Been there, done that. Igår.

på början.

Hon: brudarna är hemma och städar, bakar, tvättar, förbereder middagen och annat som gör att gubbarna gärna står och tittar ner i ett vattenhål… länge!

Mmmm, vad var det jag sa…

Publicerat av

2 reaktioner till “Lördag: Undrar vad chipsen gör en sån här solig dag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s