Tisdag: Tränger mig in före…

(Uppdaterat 17:17)

Hon: ja, Han blev lite väl långrandig igår (tycker jag) så ni kanske missade både mina chili-etiketter och bilderna på min chili-pulver-produktion. Men å andra sidan gödslar ju jag med bilder, så missa inte att scrolla ner till honom idag, det är ganska kul. I alla fall i början… 😉

Kolla in havet, som en Zorn-målning. Typ…

Börjar med en morgonbild, det blev faktiskt frukost ute, molnen sprack lägligt upp. Skönt efter gårdagens ihållande regn. Så idag har jag mest jobbat ute. Känns bra, för det är ett supertrist jobb jag har framför mig där. Rensa landen och göra iordning för nästa års grödor, inte kul…

Men man blir stark!
Och den sent sådda salladen får mer plats att gro.

Men först skördade jag en hel del chili som fick åka in i ugnen på torkning. Så glad för all fin feedback jag fick på etiketterna igår, tack! Har även fått en hel del förbeställningar, så nu får jag se till att inget går till spillo.

Full ugn!

I BRIST PÅ EN BUCKET LIST NJUTER VI IDAG AV DET VI BORDE HA NJUTIT AV IGÅR

Han: Hon har som vanligt rätt. Jag blir långrandig. Det beror på att det är svårare att skriva kort än långt. Men idag har jag ett viktigt meddelande för dig som funderar över hur du blir lycklig.
Först ett statement: Jag har aldrig trott på horoskop. Särskilt inte sedan jag bosatte mig på udden. Dagens utlåtande om min dag säger allt.


Orimliga krav och mål som i princip är omöjliga att nå? Jag? Knappast.
– Snacka om tavelbom.
Men horoskopet ger mig en ingång i dagens blogg. Dagens ämne är nämligen hett där ute:
– Bucket list.
Om du inte vet vad det betyder: ”En “bucket list” eller hinklista som man ibland säger på svenska är kort och gott en lista med sina drömmar och mål. En bucket list kan också göras för att skriva ner platser man vill besöka och saker att göra innan man dör.”
Förklarar Wikipedia, detta fantastiska uppslagsverk som alltid finns tillgängligt på nätet.
– Om nån borde få pris i upplysningens tjänst så är det alla dessa bildade människor som inte nöjer sig med att slänga sig med inneord utan förklarar för oss andra vad orden betyder.

Något för dig? Inte Jarefors.

Men tillbaka till bucket list, ”hinklistan”. ”Om du skulle göra en bucket list, vad hamnar överst på listan?”
Den frågan ställer ekonomiprofessorn Micael Dahlén till oss följare och vänner på Facebook.
8000 har svarat och de tio vanligaste svaren är

10. Utvecklas
Bli modigare, våga älska, hitta harmoni, känna mig fri…
9. Milstolpe
Bilda familj, få barn, gifta mig, bli mormor, bli kär…
8. Bemästra något
Åka slalom, stå på händer, meditation, rida, skateboard, spela harpa…
7. Prestation
Ultramaraton, bygga ett hus, bli 200 år, slå ett världsrekord, fallskärmscertifikat…
6. Resa
Jorden runt, långresa, kryssning, roadtrip…
5. Byta liv
Flytta till ett annat land, byta karriär, jobba halvtid, bo i skogen, bli ekonomiskt oberoende…
4. Upplevelse
Se norrsken, löprunda i Central Park, övernatta i fyr, valsafari, en kväll i Las Vegas ed mycket pengar…
3. Äventyr
Segla över Atlanten, bestiga K2, flyga wingsuit, skoter i Norrland, göra något förbjudet…
2. Karriärprestation
Skriva en bok, starta eget, bli framgångsrik föreläsare, leva som fotograf, laga Nobelmiddagen…
1. Besöka en plats
Galapagos, Påskön, Lofoten, NYC, Hawaii, Nya Zeeland, Sarek, Cooköarna Kebnekaise…

Professorns slutsats: Själv tycker jag det är extra intressant att jämföra med omröstningen jag gjorde på LinkedIn för några veckor sedan där drygt 1 000 deltagare valde om de helst ville ha ett lyckligt liv (52%), ett meningsfullt liv (37%) eller ett händelse-/upplevelserikt liv (11%).
– När vi ser framåt vill de flesta ha lycka och trygghet, när vi blickar tillbaka vill de flesta känna sig rika på upplevelser och utmaningar.

Intressant?  Kanske. Jag tycker att Jarefors svar är intressantare. Han ingår inte i Micael Dahléns enkät. Definitivt inte. Jag ringer honom eftersom jag är på det humöret. Han var min första sambo. När jag var 12 och oskuld tills jag var 17 och vi trodde att vi hade förlorat den.
Nu för tiden behöver det kanske sägas:
– Nej, vi var inte gay. Vi bara bodde ihop som två vita heterosexuella pojkar från Gäddede som gick i realskolan (= en uråldrig version av gymnasiet)  och utvecklade våra intressen sida vid sida men i olika sängar i samma inackorderingsrum i Strömsund, Flata kallat (ofrivillig vits).

Jag har bott ihop med två pojkvänner, elva katter och sex kvinnor men the first cut is the deepest som Cat Stevens sjöng redan på den tiden (innan Rod Stewart trängde sig fram till mikrofonen) och sånt sätter sina spår.
Alltså är det Jarefors jag brukar ringa när jag känner mig melankolisk.
Jag säger som det är, att jag saknar honom, och han säger saker som lugnar mig och sedan säger han att han och Ingrid mår bra och sedan säger han något som för mig tillbaka till dagens ämne
– Jag njuter av varje dag som den är och jag har ingen bucket list.

Ingen bucket list!? Det kortsluter väl Professorns teorier? Eller så gör det inte det. I En liten bok om lycka har Micael Dahlen samlat forskning tillsammans med egna studier och erfarenheter. Hans slutsats i boken är att lycka inte handlar om de märkvärdiga ögonblicken i våra liv.
– Lycka är de små saker vi gör eller inte gör varje dag.

Men det finns ett problem. Eller en möjlighet: I en intervju säger han:
– Jag har bett människor att uppskatta sin lycka när de tänker på någonting de upplevt nyligen, på någonting de förväntar sig ska hända sedan och när de upplever det.
Och slutsatsen?
– Det visade att det är lättare att tillgodogöra sig lyckan före och efter, än då det sker.

Professor Dahlen förklarar detta med att när det vi har sett fram emot sker, så blir det nästan aldrig lika underbart som vi förväntat oss.
Detta beror på att vi vi inte riktigt är ”där” när det verkligen händer.
– Nuet är korta sjok av sekunder, enligt professorn. Ungefär fyra sekunder klarar vi att verkligen vara här och nu. Därefter börjar vi försvinna iväg.

Med andra ord: Bucket lists är slöseri med tid och energi. När vi väl nått målet för pricka av det är känslan redan borta. Möjligen fungerar ”hinklistan” som skiss eller kuliss som vi pratar om medan vi njuter av nuet.
Eller rättare:
– Medan vi idag njuter av det vi borde ha njutet mer av igår eftersom vi igår inte fullt ut förstod att njuta av det eftersom vi var upptagna med njuta av det som hänt dagen innan – och det som skulle hända i morgon, alltså igår.

Vilket leder oss till dagens sista slutsats: Till skillnad från Jarefors brottas många av våra jämnåriga med oron för att åldras.  Men de har alltså missat poängen.
Som professor Dahlen formulerar det:
– Det är härligt att veta att du blir i genomsnitt lite lyckligare för varje dag du blir äldre.
Förklaringen är förstås att vi får allt fler härliga händelser att njuta av i efterhand.
– Vi skapar en lyckobank.

Ingen bucket list men …

Tro’t den som vill. Men för egen del är risken minimal att jag sätter upp omöjliga mål. Däremot ska jag åka till Lindbergs och köpa virke. Höjdhopparn och jag ska börja snygga upp vår gemensamma båtbrygga. Här är hans beställning:


PS: Eftersom allt hänger ihop i mitt liv hör jag av en slump när jag kommit så här långt att ekonomiprofessorn Micael Dahlén prata om samma ämne i P1:s program Kropp & själ. Han talar om ”microvanornas” betydelse för vårt välbefinnande.
Värt att lyssna på!

Publicerat av

En reaktion till “Tisdag: Tränger mig in före…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s