Onsdag: Om kriget kommer behöver vi tomater … och samling runt korven

(Uppdaterad 20:30, 18:38, 17:47)

Samma hav. Men motorbullret berättar en annan historia.

Han: Har just insett en sak.Om kriget kommer sitter jag på första parkett här på verandan. Och kommer ryssen så kommer han här utanför udden. På andra sidan Östersjön, i Kaliningrad – som hette Königsberg före den sovjetiska ockupationen år 1945 – har trupptransportfartyg landsatt soldater ur marininfanteriet i ett stort antal pansarfordon på stränderna.

Samtidigt som Rysslands stora militärmanöver Zapad rullar närmare, laddar den svenska krigsmakten om här utanför.I måndags startade ”Northern Coasts 21”. Det är alltså inget dataspel utan en samövning med 15 (!) nationer och 2 000 deltagare i södra Östersjön.
Manövern går ut på att ”öva väpnad strid i Östersjön”. Det innebär luftförsvar, ubåtsjakt, ytstrid, minröjning och ubåtsoperationer. Ett 30-tal fartyg och tio flygplan och helikoptrar deltar och vi hör och ser dem.

Inget dataspel.

Samtidigt samövar en annan del av den svenska marinen med USA:s marinkår i Stockholms skärgård. 200 amerikanska soldater genomför övningen Archipelago Endeavour.
Nånting har hänt, eller hur? Kanske beror det på att hösten är här. Men nog känns det i vänster armbåge att det kalla kriget är på väg tillbaka.
– Och vi försöker inte längre låtsas att vi är neutrala.

Hon: ja och det känns tryggt att höra och se Jas-planen flyga i skytteltrafik över udden. Konstigt, och en annan känsla än för sisådär tio år sedan, då tyckte jag nog bara det var lite jobbigt med bullret. Och onödigt…

Äntligen!!!

Idag kom mina frö-kuvert. Har tagit sjukt lång tid, via Kina, och kostat två och en halv gång så mycket som det skulle på grund av tullavgifter. Som ingen sa något om! Glad ändå, börjat lite lätt, speciellt med de chilis som är på sista refrängen och som det knappt finns några kvar att ta fröer ifrån…

Fröer på tork

Han: Har aldrig tvivlat. Likt den tappre Sven Dufva kommer hon inte att släppa någon djävul över bron om kriget kommer. Utan försvara varje tomatplanta och fortsätta samla sin frön för kommande säsong.

Beredd på allt

Men nu till dagens storpolitik: Sverige är ett litet land. Men ett korvälskande land. Det bekräftades när Stefan Löfven avtackades i riksdagen idag.
– Stefan Löfven gillar korv, sa Jimmie Åkesson i sitt personliga hyllningstal och konstaterade att det är något de har gemensamt. SD-ledaren överlämnades dessutom en ”mycket kryddstark” korv.
– För stark för mig, konstaterade Åkesson och öppnade för dagens tuffaste replik:
– Om den här korven är för stark för Åkesson ska jag bannemig äta den, replikerade Löfven med ett skratt.

Så talar en statsman. Publicisten Herbert Tingsten konstaterade en gång i förr-i-tiden-tiden att i svensk politik är man ”eniga i stort, blott oeniga i smått”.
– Typ att somliga gillar kryddstark chorizo och andra föredrar svensk falukorv.

PS: Flinar mest åt dagens politiska samling kring korven gör nog min kompis Jan Scherman, ledamot av Korvakademin och författare till korvboken statsministern hedrades med. Självklart har akademiledamoten sin egen smiley som idag blivet en symbol för det samlade politiska etablissemanget:

Och det är klart, jag har alltid anat att den partipolitiska debatten mest är ett spel för gallerierna. Innerst inne är vi alla lika goda korvälskare:

Han igen, mitt i Idol: Nu gäller det att hålla i hatten. Hon är redan ute och stänger växthusen för i natt blåser det på udden. Det viner redan i väggarna, barometern går stadigt mot ostadigt och SMHI varnar för kuling. Till och med katterna inser att det är dags att hålla sig inne.

Publicerat av

En reaktion till “Onsdag: Om kriget kommer behöver vi tomater … och samling runt korven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s