Måndag: Bolunds förklaring fladdrar i vinden…

(Uppdaterad 19:34, 18:14)

Han: Sanningen är konkret och det här med elpriset bekräftar det. I september 2020 betalade vi här på udden (= hon, ekonomichefen) 52,90 öre per kilowattimme i rörligt pris till E.ON. Under samma period år hade priset stigit till 161, 54 öre.
– Alltså tre gånger så mycket.
Så trots att vi gjorde av med mindre el i år jämfört med år 2020 så hamnade septembers räkning på totalt 2008 kr för en månads lyse och värme.

Varför så dyrt? Det ansvariga pekar i alla riktningar. ”Det har inte blåst så mycket och då kommer det inte någon energi från vindkraften”. ”Bränslepriserna på gas, kol och olja i Europa, som södra Sverige är sammanlänkat med, har dragit iväg”.  Och om det har också varit låga vattennivåer ”vilket gör att vattenkraftens kapacitet minskar” så skyller man på EU.

Självporträtt av kraftverksungen vars far ägnade hela sitt liv yrkesliv år att se till att elektrifiera landet.

Inget av detta är orsaken till att vi och våra grannar betalar tre gånger så mycket för att värma upp våra stugor. Det är bara symtom och min pappa, Ingenjören som ägnade hela sitt yrkesliv åt elektrifieringen av landet, skulle vända sig i sin grav om visste hur illa det gått.

Ett av flera spår: I årtionden har politikerna tjafsat om vindkraft och solkraft versus kärnkraft och kol. Viktigt förvisso, men meden polemiken pågått har den svenska elförsörjningen varit ett Titanic på väg mot isberget.
Och nu står vi där och det som började som en skakning med nedre däck har blivit uppenbart för de flesta:
– Hela skiten har sprungit läck och nu är det bara Per Bolund (mp) som vägrar se att det finns ett grundläggande problem till att elmätaren skenar.
I gårdagens partiledardebatt hävdade han att vi har ett ”elöverskott” utan att närmare förklara varför marknadsekonomin inte fungerar just i detta fall:
– Varför rusar priserna om det råder överskott?!

Bolund ser grandet i andras ögon men inte bjälken i sitt eget, som man sa förr i förr-i-tiden-tiden. I juni 2020 avslöjade Aftonbladet att Svenska kraftnät, det statliga affärsverket som äger stamnäten, mörkat vad som kan behöva ske vid framtida krisscenarion:
– Hälften av alla anslutna kunder i syd skulle vid ett riktigt allvarligt läge tvingas kopplas bort från nätet och därmed tillfälligt bli utan el.

Redan 2013 kritiserade Riksrevisionen hur skitdåligt politiker och myndigheter hanterat den svenska elmarknaden – som avreglerades år 1996. Citat: ”Regeringens styrning av Svenska Kraftnät har varit för passiv. Kapaciteten för överföring av el i Sverige är fortfarande inte tillräcklig och tillståndsprocessen för nätutbyggnad har tagit lång tid, vilket har försenat viktiga investeringar. Elpriserna påverkas av den bristande överföringskapaciteten.”

Svenska kraftnät har sedan åtminstone tidigt 2000-tal vetat om att Sveriges stamnät, som byggdes på 1930-talet, skulle behöva rustas upp. Anställda på Svenska kraftnät har larmat om behoven av investeringar, vilket inte hörsammats av ledningen.
Och regeringarna har haft nollkoll. ”Krisen i Sveriges kapacitetsförmåga att överföra el från norr till söder vittnar om hur fel det kan gå när politiker och myndigheter försummar kärnuppgifter, och vad som händer på en marknad med monopol och oklar ansvarsfördelning samt luddiga band mellan stat och marknad”, skriver Karin Pihl i en av få begripliga artiklar jag läst om varför i hela helvete elpriset här på udden stigit så.

Vill inte se det verkliga problemet.

Problemet Bolund, formulerat i en enda mening: ”Medan den energipolitiska debatten handlat om huruvida subventioner till vindkraft är bra eller dåligt har elsystemets motorvägar försummats i åratal.”

Hon: och dessutom går börsen ner, dags att dra åt svångremmen och frysa sig igenom vintern med andra ord…

Vogue UK november 2021

Och trenden är kortkort och uppklätt. Inte varmt, och inte billigt, men jag kan återanvända en massa gamla ”trasor”, typ den jag hade på Bond-premiären häromveckan. Den får följa med till Stockholm på torsdag! Och så min gamla rosa fuskpäls, plus mina moonboots, också de i fuskpäls.
Varmt och skönt! Och reuse

Billig gudomligt god mat!

Och ”min” spaghetti aglio är med i Harpers Bazars senaste nummer. Trendigt och superbilligt! Det blir vinterns fattigmanskost härnere. Minst en gång i veckan. Och Han uppskattade den jag gjorde väldigt häromveckan dessutom.

Dagens pyssel!

Och har jag även börjat fixa i ordning Stockholms-leveransen av min chilikrydda. (Förutom planerat packningen då…). Knutit på etiketter och malt chili för glatta livet. Jag får nog topp-etiketterna till de små burkarna också innan jag åker, pust! Det får bli flest sådana i kappsäcken tror jag, så jag får plats med mina glamour-klänningar.

Han: Som en man ropar från sin udde får han svar: Det finns ju en myt om att EU har bestämt detta åt oss och det är faktiskt ganska många inom politiken som fortfarande tror det men det här är ett svenskt beslut. EU kan inte bestämma om Sveriges ska ha elområden eller inte utan det bestämmer Sverige själva och det har väldigt stor påverkan på priset.
Det säger Malmös Handelskammarens vice VD Per Tryding P4 Sveriges Radio apropå de stora skillnaderna i elpriser i Sveriges olika elzoner och konsekvensen av detta.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s