Lördag: Tankar kring Lucia i gränslandet

(Uppdaterad 21:58)

Traditionell svensk Lucia

Han: Udden ligger närmare Köpenhamn än Stockholm och vi behöver bara åka en halvmil in i Blekinge för att inse att det.
Staden anlades av danskarna år 1599 och kung Kristian IV hade stora planer: Kristianopel skulle bli den nya huvudstaden i det danska lydriket i norr. De drömmarna gick om inte under Kalmarkriget 1611-13, brändes ner och byggdes upp i en ny tid.
Mycket lite påminner idag om att Kristianopel faktiskt var Nordens första stad byggd efter renässansens geometriska principer. Det mesta är borta, men den moderna stadsplanens krav lever kvar som fantomsmärtor i kyrkans arkitektur. Kyrkan, anlagd redan på 1200-talet, brändes ner av den av svenska armén med den tappre kronprinsen Gustav II Adolf i spetsen, men byggdes upp igen och påminner fortfarande om att multikulti är intressantare än enfald.


– Hon tycker om den lilla kyrkan och det var självklart att det var hit vi skulle åka för att höra Lucia och hennes tärnor sjunga traditionella svenska julsånger.
Även Lucia är som bekant ett mångkulturellt fenonom – för övrigt med rötter från samma del av Europa som skapade både renässansens geometriska principer och kvinnan vid min sida.
– Hennes mormor hette Emilia Franscesca.

Tankeväckande skylt på många sätt.
Favoritträden.

Att dagens Lucia och tärnorna representerades av idel blonda småflickor från trakten gjorde den kulturella kompotten komplett. Inte minst mot bakgrund av kyrkans vackra korvägg, målad av Johan Eneberg år 1838. På den enkla vitmålade väggen av ohyvlat breda bräder har Eneberg nämligen målat hennes älsklingsträd ­– långa smala svenska tallar som förenar jord och himmel.
– Som på udden, alltså.

En utflykt tillbaka till den mångkulturella framtiden alltså. Tack för idag! Nu eftermiddagsdrink. I kväll ska jag laga asiatisk gryta med fisk, grön curry och nudlar – inköpta hos Nhi Jacky Voong på Tempo i Gökalund.

Here we go again…

Hon: och så avslutade vi kvällen med första avsnittet av ”nya” Sex and the city! Och så såg vi andra avsnittet också, bara för att första slutade som det gjorde…

Och vad tyckte vi då, mmm, det tog sig väl lite i andra avsnittet, annars kändes de mest patetiska. När serien började för typ 20 år sen ville man ju vara en i gänget, nu kände jag mest lust att göra Samantha sällskap i London 😉

Håller med matte!

Publicerat av

En reaktion till “Lördag: Tankar kring Lucia i gränslandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s