Torsdag: Välkommen till Utter-udden!

(Uppdaterad 16:30)

Han: Snöman, varulv eller en gräsand som tröttnat på simma med de andra och promenerat tvärs över udden?
Nej, gårdagskvällens spår i snön får sin förklaring exakt i samma ögonblick som jag skriver ovanstående amatöriakttagelse.
Det här är mannen med simhud mellan sina tår:

Den stora utterhannen har alltså genat över udden och stannat här över natten. Vi har länge anat att en okänd besökare hälsat på då och då, men vi har aldrig lyckats filma den så här. Självklart har vi redan inhämtat en kommentar från uddens egen biolog, Axel Kielland i Köpenhamn:
Fantastisk – helt vildt at se en vild odder på så tæt hold.  Forsøg endelig at tage fotos, hvis den dukker op igen.Stort GRATTIS – det er ikke mange forundt, at se en odder – og slet ikke det sted, så ja skift endelig navn til UTTERUDDEN
Mange hilsner
Axel

Axel har tydligen rätt om att det är ganska ovanligt att fånga en levande utter på film så här. Naturhistoriska riksmuseet vill att man rapporter in observationerna, vilket nu är gjort (har fått ett trevligt svar).
Enligt Svenska Jägerförbundet är uttern är ett mårddjur som lever nästan uteslutande vid vatten. Den fångar mest fisk och men även djur som grodor och mindre däggdjur kan ingå i dieten. Förr jagades den för sin päls och för att man ansåg att uttern konkurrerade med människan om fisken: ”Senare undersökningar har visat att denna konkurrens är liten, eftersom uttern huvudsakligen lever på fisk som har liten ekonomisk betydelse för människan”.
– Efter att vi slutat filma såg vi de simma omkring utanför udden, ligga och flyta på rygg som en säl och då och då dyka efter mat.

Mer info om denna nya granne: Uttern lever både i salt och sött vatten, från havskuster till sjöar och vattendrag. Den är väl anpassad till ett liv i vatten och fångar sina byten i grunda vatten. Födan består i huvudsak av fisk, men kan variera beroende på lokala förhållanden och tillgång av bytesarter. 
Den art som oftast förväxlas med utter är mink då den är det mårddjur som också lever nära vatten. Uttern är dock betydligt större än en mink och har en längre och ”tyngre” svans. Det brukar var bra att fokusera på svansroten för att skilja utter från mink. Utterns svans är grövst vid svansroten, för att smalna av bakåt, medan minkens svans är lite tunnare i roten jämfört med den yviga pälsen längre bak på svansen.

PS: Vi tackar för alla glada tillrop. Särskilt tack till er som uppmanat oss att ta ner ”den jävla flaggstången”. Som den numera representanten för ursprungsbefolkning anser vara helig eftersom den var pappa Bertils 60-årspresent.
– Vad gäller spåret i snön behövs en korrigering: Det var inte uttern utan mycket riktigt en av våra änder som i likhet med Jonathan Livingston Seagull tröttnat på att göra som alla andra och gett sig ut på sen eftermiddagstripp tvärs över udden. Märkvärdigt även det.Publicerat av

3 reaktioner till “Torsdag: Välkommen till Utter-udden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s