Tisdag: Solig dag i väntan på nästa storm

Ludde njuter av ett stilla hav.

Han: Somnade med Albertine och vaknade med den vedervärdiga Madame Verdurin, det vill säga i en mardröm (nån vill att jag ska bli redaktör på en tidning igen). Många boknördar vet att Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt börjar med meningen ”Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs”.
Färre vet att tvåtusentrehundratrettiosju (2337) sidor senare inleds band 5 med orden: Redan på morgonen, medan jag låg kvar med ansiktet vänt mot väggen och ännu inte hunnit se vilken nyans dagern hade ovanför de tjocka gardinerna, visste jag hurdant vädret var.

Efter renoveringen är vårt
sovrum på udden avgjort bättre isolerat än Prousts parisvåning i början av förra seklet. Treglasfönster och Ikea mörkläggningsgardin håller ljuset och det mesta av ljuden ute.
– Emellertid, havet hör vi dygnet runt och i morse (04:53) visste jag genast att vinden gått över från V till SV för bakdörren till lilla verandan med den gamla vinrankan inte längre rycker inte sina gångjärn. ”Havet låter på ett särskilt sätt” sjunger Eva Dahlgren och så här nära havet låter dyningarna annorlunda mot den naturliga stenpiren än mot den dränkta sjöängen.
– Alltså fortsätter vattnet att dra sig tillbaka efter Malek och där somnade jag om och vaknar först när hon drar upp rullgardinerna och släpper in ljuset.

På udden lever vi fortfarande med post-Malek. Hon jobbar fortfarande med tången som stormen dumpat på vår smala strandtomt förra veckan. Bara oceanografer älskar stormar men inte ens när det gäller syresättningen av Östersjön gjorde Malek någon större insats, berättar Naturmorgon.
Dagens syrenivåer i Östersjön är alarmerande låga, särskilt i de djupa fickorna, och rejäla stormar kan föra med sig efterlängtat salt och därmed syrerikt vatten från Kattegatt och Atlanten.
– Men Malek var för kort och vattennivån för hög före stormen för att tillräckligt mycket syrerikt vatten skulle blåsa in i Östersjön.

Saltpulserna från december 2014 förbättrade Östersjöns huvudbassängs syreläge.

Stormen i december 2014 var i det avseendet a perfect storm enligt oceanograferna. Mellan den andra och den 24 december strömmade cirka 70 kubikkilometer vatten in i Östersjön via Öresund (1 Kubikkilometer = 1 000 000 000 Kubikmeter).
Någon vecka efter att inflödet startade började det även strömma in vatten via de danska sunden Lilla och Stora Bält.
Det totala inflödet under december 2014 uppskattas till cirka 200 kubikkilometer, vilket motsvarar ungefär en procent av hela Östersjöns total­a volym. Detta inflöde var ett av de största sedan man påbörjade mätningar i slutet av 1800-talet.

Tillskottet av salt- och syrerikt vatten då 2014 var ett mycket efterlängtat bidrag till Östersjöns djupvatten. ”Bottenlevande djur kunde åter breda ut sig över större områden och reproduktionsvolymen för till exempel torsk kunde öka”, skriver forskarna.
– Vad Malek bidragit med vet forskarna ännu inte. Förhoppningsvis inte bara dumpad våt tång.

Tittut.

Apropå andra händelser vid vatten skriver Nicke om vår film förra veckan. ”Vilken fantastisk utterfrekvens. Så lyckat! Djuret är fridlyst och skyddad i det vi kallar Bernkonventionen… Råneälven där jag bor har utter och 1985 räknades djuren till ca 15-16 på en sträcka av 23 mil. På den tiden och ävenså nu räknas Råneälven om som landets uttertätaste strömdrag… Vi följde ett utterspår på älven för några år sedan, med pannlampor om natten. Djuret hade gått 22 kilometer utan att vila???!
– Lustigt i kråksången är att vi har djuret mitt i byn, lite trevligt så där, skygga men man kan se den på morgnarna när de kutar efter iskanten och vill man ha en otroligt trevlig upplevelse ska man gå ner i mörkret. Då visslar de högt för varandra. Kolla om du hör den i kväll efter mörkret har lagt sig. Skulle du höra en vissling torde de vara två. Hur långt har du sjövägen till Öland? Kan isen lägga mellan Öland och fastlandet?

Det är cirka 20 km över till
Öland där man samma dag som vi gjorde vår observation rapporterade om att två uttrar hade blivit ihjälkörda av bilar – vilka utterspanaren på tv tycker är ett positivt tecken i tiden eftersom det var 50 år sedan uttern setts på ön (sic!).
Ett annat tecken på naturens förmåga att skapa balans: Nicke påpekar att i Råneå har uttern trängt undan mink, ett annat vattendjur som iakttagits kring udden. ”Minkens största fiende är just uttern. Här har minken nästan försvunnit, vilket är bra eftersom djuret är av invasiv karaktär”.

Sista lasset!!!

Hon: tången petade jag lite i när vi kom hem från torpet någon gång strax före fyra i eftermiddags. Det är ju fortfarande ljust så dags nu så det känns liksom inte som om arbetsdagen är slut vid den tiden längre.
– Fast egentligen hade vi gjort vårt dagsverke, lagret är tömt!!! Nu är allt flyttat till torpet.
Så skönt. Gäller förstås att vi (han…) börja rensa i lådorna nu och slänger det som ska slängas. Det vill säga minst 80 procent…

Alltså, vilken fin tapet!!!

Och det kom dessutom fram ett åttonde lager tapet i torpet när han drog lite i ena änden av gårdagens dagsverke. Och vilken tapet sedan. Den är nog favoriten. Alltså den som har ett mjukt blommönster i beiget, brunt och lite turkost.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s