Lördag: Även en misslyckad bild på en ålakråka kan vara perfekt

Han: Idag återvände Ensamma Ålakråkan till sin sten utanför udden för att torka vingarna. Jag tog en bild. Ingen vidare bild ser jag nu.
– Å andra sidan ser jag att det är en nästan perfekt bild.

Åtminstone om jag ska tro min gamle kompis Euklides som på mattespråk med passare och penna visade att om man i en rektangulär bild (ABDC) lägger in en kvadrat (AECF) så delar man bilden med ett snyggt snitt som hans polare redan länge kallat för ”det gyllene snittet” och som dåtidens målare spontant använt sig av för att skapa balans i en målning.
De flesta fotografer och målarkluddar tillämpar den gyllene kvoten och placerar huvudfiguren i det gyllene snittet – även om bilden i sig är tämligen misslyckad.
– Vilket härmed bevisats.

Många gånger för övrigt. På väggen i Margaretas chateau hänger ovanstående diptyk som blev som den blev utan passare.
Nu vet du det också.

Hon: gyllene snittet använder man sig av även i design- och bokformgivning, även om jag aldrig orkade lära mig, eller bry mig om hur man räknade ut det. Carl Fredrik Hultenheim (bokdesign-guru) fattade aldrig att jag bara kisade och placerade satsytan där jag tyckte det var mest harmoniskt, när jag gick hans Schola Antiqua. Jag fick godkänt. Och har klarat mig bra med att kisa mig till gyllene snittet resten av mitt yrkesliv också. Men kul att du vet var du ska placera mig i dina tavlor 😉

Fortfarande gäller Corona-restriktionerna…

Annars har dagen ägnats åt lördags-shopping i traktens närodlat-butiker. Smaklöken för ost och lite annat lokalt gott, och så Attanäs gårdsbutik för isterband, ost och bacon-korv, wienerkorv, nötfärs, medisterkorv och högrev.

Kunde inte bärga mig…

Tjuvstartade också tomatsäsongen med att sätta några fröer. Inga micro dwarfs alltså, utan högväxande som ska växa ute i sommar. Okej, det är tidigt, men de ska få flytta ut i växthuset med citronträden sedan. Då växer de långsamt men blir kraftiga och tåliga. Om de överlever… sen soffan och en bok hela eftermiddagen. Det är ju lördag!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s