Onsdag: ”Hade det hänt förra veckan hade jag förmodligen snörpt på mun…”

Han: ”Det här är början till slutet för Putin”, skriver min förstfödde son i ett sms. Med hans trosvisshet skriver jag ett uppmuntrande brev till alla våra barn: Diktatorer som vill expandera sitt rike har en defekt: De torskar alltid! Det kan ta tid, men det slutar alltid med att de drar undan mattan för sig själva.

Under en lunch (korvgryta + äppledricka) hos Tåbbe & Fred överhör jag hur gubbarna bakom mig pratar om att nu måste vi öppna våra stugor för flyktingar.
– Behöver jag säga att bara för någon månader sedan hör jag i den här delen av Småland samma gubbar muttra andra saker om flyktingar.

Sitter nu SJ:S bistrovagn på väg hem till udden (räkmacka + alkoholfri öl). En bäbis med asiatiska drag välter en vattenflaska i knät på en kvinna i min ålder. Barnets moder blir förstås ifrån sig – det är nämligen andra gången på sju minuter. Men den äldre kvinnan tittar upp från sin tidning och säger lugnt:
– Jag läser om Ukraina. Hade det här hänt förra veckan hade jag förmodligen snörpt på mun. Man får perspektiv på vad som är viktigt när man läser om vad som händer där just nu.

Björn Häger, en kollega från förr i tiden, gör en intressant iakttagelse på Facebook om före och efter Putins invasion: ”Något riktigt, riktigt stort ska ha hänt om en lokaltidnings etta inte toppar med en lokal nyhet. Så här blev det idag. Tanken som uppstår vid frukostbordet, att detta kan vara en tidning att lägga undan och spara, känns obehaglig.”
Björn visar en etta (förstasida) på lokaltidningen i Avesta.
– Obehagligt, för att den stora världen tränger sig på bland bortsprungna hundar och nån fyllekörning.
– Eller hoppfull?

För egen del har jag hyllat lokaljournalistiken för att den lyckas transformera stora nyheter till lokala – typ att någon framgångsrik eller en (efteråt) mindre framgångsrik deltagare i Melodifestivalen faktiskt har rötter i vårt län.
– Content is King – but Context is King Kong!
I Högsby finns Greta Garbo-museet som ofta uppmärksammas i lokaltidningen.
Varför?
– Jamen, här bodde faktiskt filmstjärnans mormor…

Vad jag menar: Det är inte bara i Avesta som den lokala redaktören inser att världen hänger ihop. Även den ansvarige utgivaren av vår lokala tidning inser att ibland behöver bomben inte falla i det egna kvarteret för att vi ska bry oss.

Han hann, hurra!!!

Hon: det var tydligen på håret han hann med bytet i Linköping. Pust!! Ses snart!

Det här kommer du hem till!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s